Ponovo je dokazano, evropski baraž je Čistilište za favorite

tačno.net
Autor/ica 19.11.2013. u 22:50

Ponovo je dokazano, evropski baraž je Čistilište za favorite

Fudbaleri Gane 25. su učesnici Svjetskog prvenstva u Brazilu 2014. godine, iako su u revanšu baraža izgubili u Egiptu sa 2:1.

Gana je prošla dalje sa ukupnih 7:3, nakon što je u prvoj utakmici na svom terenu slavila sa ubjedljivih 6:1.

Golom Madjida Bougherre u 49. minuti utakmice Alžir je u uzvratnoj utakmici afričkog baraža savladao Burkinu Faso sa 1:0 u i tako se plasirao na Svjetsko prvenstvo u Brazilu naredne godine.

Reprezentaciji koju sa klupe predvodi naš stručnjak Vahid Halilhodžić bila je potrebna minimalna pobjeda pošto je prvi meč završio 3:2 za Burkinu Faso.

Reprezentacija Grčke je prva evropska reprezentacija koja se plasirala na Svjetsko prvenstvo kroz dodatne kvalifikacije.

Naši protivnici iz grupe večeras su remizirali sa Rumunijom odigravši 1:1, te su tako sačuvali prednost iz prvog meča kada su u Atini slavili sa 3:1.

Grci su poveli u Konstantinosa Mitrogloua u 23. minuti, da bi konačnih 1:1 postavio autogolom Torosidis desetak minuta nakon početka drugog poluvremena.

Hrvatska je golovima Mandžukića u 27. i Srne u 47. minutu savladala je Island u Zagrebu i tako obezbjedila plasman u Brazil.

Hrvatima u jednom trenutku su mogla kola krenuti nizbrdo kada je strijelac prvog gola Mandžukić zbog oštrog starta zaradio direktni crveni karton sedam minuta prije isteka prvog poluvremena.

Tim Nike Kovača je kudikamo kvalitetniji od svog večerašnjeg protivnika što su na Maksimiru i pokazali.

Ljepotica večeri viđena je u Stockholmu gdje su Portugalci savladali Šveđane sa 3:2.

Glavne uloge večerašnjeg okršaja imali su, naravno, Zlatan Ibrahimović i Cristiano Ronaldo koji su postigli sve golove i to u drugom poluvremenu.

Prvi susret je, podsjetimo, završio pobjedom Portugalaca 1:0, a Šveđani su se večeras našli u problemu početkom drugog poluvremena pošto je Ronaldo doveo svoju reprezentaciju u vodstvo.

Međutim, onda je na scenu stupio Ibrahimović te sa dva sjajna pogotka preokrenuo u vodstvo i dovo Šveđane na gol zaostatka od eliminacije Porrtugalaca.

Ali kada je Zlatanov ples završio, počeo je Cristijanov te je sa dva gola stavio tačku na “i” i Portugal odveo u Brazil.

Francuzi su uspjeli nadoknaditi 2:0 iz Kijeva i u Parizu su večeras savladali Ukrajinu sa 3:0 golovima Mamadoua Sakhoa, Karima Benzeme i Olega Guseva koji je zatresao svoju mrežu.

Francuzima je dodatno olakšao cijelu situaciju crveni karton, odnosno dupli žuti za Khacheridija u 47. minuti utakmice.

Baraž evropskih kvalifikacija:

Švedska – Portugal (0:1) (2:3)

Hrvatska – Island (0:0) (2:0)

Rumunija – Grčka (1:3) (1:1)

Francuska – Ukrajina (0:2) (3:0)

Egipat – Gana 2:1 (1:6)

Alžir – Burkina Faso (2:3) (1:0)

Baraž petoplasiranih iz južnoameričkih i azijskih kvalifikacija:

Urugvaj – Jordan 5:0 (srijeda, 24.00)

Baraž četvrtoplasiranog u CONCACAF i pobjednika kvalifikacija u Okeaniji:

Novi Zeland – Meksiko 1:5 (srijeda, 07.00)

Ekipe koje su već obezbijedile plasman na Svjetsko prvenstvo 2014:

Brazil, Japan, Australija, Iran, Južna Koreja, Holandija, Italija, SAD, Kostarika, Argentina, Belgija, Švicarska, Njemačka, Kolumbija, Rusija, Bosna i Hercegovina, Engleska, Španija, Čile, Ekvador, Honduras, Obala Slonovače, Kamerun.

sport.ba

tačno.net
Autor/ica 19.11.2013. u 22:50