Posljednja šansa: Hrvatska ide na Svjetsko prvenstvo – ili na totalni remont

tačno.net
Autor/ica 19.11.2013. u 09:24

Posljednja šansa: Hrvatska ide na Svjetsko prvenstvo – ili na totalni remont

Pred hrvatskom reprezentacijom ne samo da je najvažnija utakmica kvalifikacija, već će 90 maksimirskih minuta odrediti kurs hrvatskog nogometa u narednim godinama. Neki od igrača koje će Niko Kovač večeras (20:15) poslati na teren protiv Islanda imaju posljednju šansu zaigrati na velikom natjecanju i izbornik računa s njihovim “otriježnjenjem”.

No, ako smo u ovim mučnim kvalifikacijama i nizu od pet utakmica bez pobjede nešto naučili, onda je to činjenica da ova Hrvatska ne može računati na individualna rješenja. Podbacili su njeni najbolji igrači.

Puno više od zajedništva tribina, na koje proteklih dana neumorno pozivaju, igračima treba veza na terenu. Pred njima je 90 minuta u kojima je sasvim nebitno zašto ne igraju 4-4-2, imamo li uopće prava krila i igra li Modrić alibi igru. Nebitno je što se događa s Darijom Srnom, koji izuzev namještenog gola u Beogradu, godinama ne može odigrati normalnu utakmicu. I nije jedini. Bitno je imamo li razlog vjerovati da to može biti drugačije u večerašnjih 90 minuta.

Godinu dana igrači pričaju da su u krizi, ali ne izbore li SP, potvrdit će se da nije riječ o tome, već jednostavno nisu dovoljno dobri i nacija će si nakon duge agonije priznati da više jednostavno – nema jaku reprezentaciju.

U ovoj utakmici Hrvatskoj praktički ni ne treba izbornik – trebaju joj tri-četiri smislene akcije i netko tko može zabiti pogodak. Treba joj presing, to u ovim kvalifikacijama skoro da i nismo imali. Island je posljednja šansa, svaka priča sad je suvišna. Pobjedom Hrvatska neće prebrisati činjenicu da se cijele kvalifikacije muči s momčadima petog razreda, ali će barem pokazati da u taj rang ipak ne pripada.

Bilo je teško navijati za ovu Hrvatsku, ali koja je alternativa? 

Iako će na Maksimiru igrati bez svog ključnog napadača, Islandu kao da sve ide od ruke.  Oni su svoju sreću izazvali, ne treba zaboraviti da su ciklus za SP otvorili nizom poraza.

Hrvatska se pak predugo uništavala da bi je Kovač mogao skrpati u mjesec dana. Izbornik kaže da ne može puno toga promijeniti, ali dojam je da je već previše toga izmijenio u Reykjaviku! Od njega se zapravo očekuje samo da pronađe one koji su večeras u stanju oglušiti se na zvižduke, potisnuti manjak samopouzdanja i odigrati poštenu utakmicu. S nekima od njih je igrao i opći je dojam da bi se trebao pouzdati u one najiskusnije. Nema više smisla za bilo kakve eksperimente.

Ne treba skrivati ni to, da je u proteklih godinu dana bilo jako teško navijati za ovakvu Hrvatsku. Nekima će biti teško i večeras, jer se jednim dijelom pitaju za koga zapravo navijaju. Odlazak na SP neće zamaskirati razloge zbog kojih je Maksimir poluprazan, a Hrvatska strahuje od Islanda na domaćem terenu, ali taj problem neće se riješiti ni neplasmanom na SP. Za totalni remont uvijek ima vremena, a večeras će biti jasno je li to vrijeme ipak došlo.

index.hr

tačno.net
Autor/ica 19.11.2013. u 09:24