Posljednja utakmica kvalifikacija za košarkaše BiH, bez Teletovića jurišaju na pobjedu u Švedskoj

tačno.net
Autor/ica 14.9.2016. u 09:30

Posljednja utakmica kvalifikacija za košarkaše BiH, bez Teletovića jurišaju na pobjedu u Švedskoj

Izabranici Damira Mulaomerovića imaju omjer od jedne pobjede i dva poraza. Za odlazak na kontinentalnu smotru potreban je trijumf sa što većom koš razlikom. Osim toga, treba se poklopiti još nekoliko rezultata da se bh. košarkaši plasiraju na Evropsko prvenstvo, a šanse nisu baš velike.

Međutim, prije svega Nurkić i društvo trebaju biti bolji od domaće selekcije koja je u Skenderiji pokazala kvalitet. Bh. tim je teškom mukom stigao do pobjede. Pred okršaj u Švedskoj selektor Mulaomerović odrekao se usluga kapitena Mirze Teletovića zbog toga što je na konferenciji za medije iznio neke stvari koje se nisu svidjele šefu državnog tima.

“Što se tiče discipline, Teletović priča o redu, radu i disciplini, a on kao kapiten se toga ne drži. Vidjeli ste i sami kako se ponaša. Priča o disciplini, a kasni na treninge, kasni na sponzorske evente gdje nas čeka stotinu djece. Neće da putuje u Rusiju, neće da putuje u Švedsku. Mirza s nama ne putuje u Švedsku, da bismo zaštitili integritet svih momaka”, poručio je Mulaomerović.

Posljednja dešavanja u reprezentaciji i oko nje itekako mogu utjecati na rezultat u Švedskoj. I Jusuf Nurkić je najavio kako će dobro razmisliti o daljem nastupu za nacionalnu vrstu. Dakako, u utakmici sa švedskom reprezentacijom posebnu pažnju treba obratiti na dalekometne šuteve za tri poena. Vidjelo se u Sarajevu kako izabranici Vedrana Bosnića imaju nekoliko igrača sa sjajnim šutem. Među njima je i košarkaš bh. porijekla Dino Pita.

U neki rizik se mora ući, a zatvaranje vanjskog šuta je realno najbolji izbor.
Bez dvojbe, Šveđani će osokoljeni dobrim nastupom u gradu na Miljacki težiti da ostvare trijumf. Dobro su upućeni u stanje u našoj reprezentaciji i pokušat će to iskoristiti. Za očekivati je da će igrati agresivnu odbranu. Skok je element u kojem su dominirali u Skenderiji, tako da će to pokušati nametnuti i na domaćem parketu.

Švedska ima talenat, Švedska ima Vedrana Bosnića. Uzdrmani bh. tim, koji će imati podršku s tribina, čeka težak zadatak. Dojam u tri odigrane utakmice je loš – visok poraz od Rusije, trijumf u dvoboju sa Švedskom u Sarajevu i ponovo poraz od Rusije u Mejdanu uz sramoćenje samih sebe. Ipak, utisak će pokušati popraviti u Švedskoj, da li će to uspjeti, ostaje da vidimo.

Utakmica počinje u 20:00 sati uz direktan prijenos na BHT1.

Tabela C-grupe kvalifikacija:

1. Rusija 3 3 0 246:194 6
2. BiH 3 1 2 195:232 4
3. Švedska 2 0 2 144:159 2

Preostali susreti:

14. septembra: Švedska – BiH
17. septembra: Rusija – Švedska

klix.ba

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 14.9.2016. u 09:30