Potvrđeno: Kosovo primljeno u FIBA-u

tačno.net
Autor/ica 14.3.2015. u 13:32

Potvrđeno: Kosovo primljeno u FIBA-u

Košarkaški savez Kosova večeras primljen u punopravno članstvo Svetske košarkaške federacije (FIBA). Vest, koja je na Kosovu bila iščekivana celoga dana, potvrdio je predsednik KSK-a, Erolld Belegu, prenosi Anadolu Agency.

“Danas, 13. marta 2015., Kosovo je postalo 215. član FIBA-e i 52. član FIBA Europe. Srećan petak 13. Čestitke Kosovo!”, napisao je Belegu na svom profilu jedne društvene mreže.

Pozitivan odgovor na prijavu za prijem Kosova dat je na kraju dvodnevnog sastanka Izvršnog komiteta Svetske košarkaške federacije (FIBA) u Ženevi. Kosovo je svoju prijava podnelo 5. februara, tokom posete FIBA-i kada je konstatovano da ne postoji više nijedan razlog da se odbije aplikacija Košarkaškog saveza Kosova, kada se ima u vidu da je Kosovski olimpijski komitet primnjen u Međunarodni olimpijski komitet.

Najveći protivnik učlanjena KSK u FIBA-u bila je Srbija iz poznatih političkih razloga, jer ona Kosovo smatra delom svoje teritorije. Međutim, sve dileme oko učlanjenja Kosova odbačene su, kazao je u razgovoru za AA Erolld Belegu, izjavom počasnog predsednika FIBA-e, Bore Stankovića da je ta bitka izgubljena i da Srbija treba da se bavi drugim poslovima, a ne da sprečava učlanjenje Kosova.

Kosovo je, prema njegovim rečima, već ubačeno u žreb za kvalifikacije ovog leta za Evropsko prvenstvo za mlade do 20 godina, a očekuje se i učešće na kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2017. koje počinje najesen, makar za mušku ekipu.

sport.ba

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 14.3.2015. u 13:32