Potvrđeno: Na okupljanje reprezentacije pozvano pet potencijalnih novih Zmajeva

tačno.net
Autor/ica 12.2.2014. u 10:12

Potvrđeno: Na okupljanje reprezentacije pozvano pet potencijalnih novih Zmajeva

Potencijalni fudbalski reprezentativci Nemanja Gudelj i Dino Arslanagić, odnosno kandidati za omladinske bh. selekcije Muamer Tanković, Dennis Salanović i Raif Husić pozvani su da budu posebni gosti na prijateljskoj utakmici BiH – Egipat 5. marta u Inzbruku.

U Austriji će sa predsjednikom Elvedinom Begićem i čelnicima N/FS BiH razgovarati o mogućnosti promjene sportskog državljanstva i u budućnosti nastupa za “zmajeve”. Imaće priliku upoznati se sa stručnim i igračkim kadrom A reprezentacije i osjetiti dio atmosfere, pišu Nezavisne novine.

Nemanja Gudelj, rođen 1991. u Beogradu, prvotimac je AZ Alkmar. Sin je Trebinjca Nebojše Gudelja, jednog od trenera u holandskoj NAC Bredi, koji je prošle godine bio i kandidat za selektora reprezentacije RS. Mlađi Gudelj svojevremeno je upisao 15 nastupa za U-21 reprezentaciju Srbije. Dino Arslanagić rođen je 1993. u belgijskom Nijvelu.

Član Standard Liježa sa ukupno 32 nastupa do sada, prošao je sve belgijske omladinske selekcije. Muamaer Tanković brani boje engleskog Fulhama. Rođen je 1995. u Hagebu, a bh. javnosti postao je poznat kada je prošle godine u dresu Švedske u jednoj utakmici postigao tri gola upravo mladom timu BiH.

Dennis Salanović (1996) rodio se u Lihtenštajnu i igrao za mlade selekcije ove zemlje, a trenutno je član Akademije Atletiko Madrida. Njegov vršnjak Raif Husić golman je Bajern Minhena. Rođen je u Njemačkoj, za koju je upisao nastupe u U-17 selekciji.

“Sa svih šest fudbalera, odnosno njihovim roditeljima, već smo razgovarali, pozitivno su se izjasnili i očekujemo njihov dolazak u Inzbruk. Moram naglasiti da su svi bili prijatno iznenađeni našim interesom i činjenicom da N/FS BiH vodi računa o igračima koji vuku korijene iz BiH”, rekao je Murat Jaha, koordinator reprezentativnih selekcija BiH.

Sličnu akciju bh. kuća fudbala organizovala je i u februaru 2013, kada su na prijateljski meč sa Slovenijom u Ljubljanu pozvani, između ostalih, Sead i Izet Hajrović, Haris Seferović, Sead Kolašinac i Alen Halilović.

“Plod ovakvih aktivnosti je da smo u proteklih godinu dana dobili šest novih igrača, a upravo su Izet Harović i Ermin Bičakčić bili strijelci dva gola u kvalifikacijama”, rekao je Jasmin Baković, generalni sekretar N/FS BiH.

sport.ba

tačno.net
Autor/ica 12.2.2014. u 10:12