Povreda je prošlost: Nurkić već žestoko trenira s Nagetsima

tačno.net
Autor/ica 3.9.2014. u 11:28

Povreda je prošlost: Nurkić već žestoko trenira s Nagetsima

Jusuf Nurkić već se četiri dana nalazi u Sjedinjenim Amerčkim Državama, preciznije Denveru, gradu u kojem će početi svoju, nadamo se uspješnu NBA karijeru.

Zvanične pripreme Nagetsa, kao i svih drugih NBA klubova, krenut će u oktobru, približno mjesec prije početka sezone (28. oktobar), no kako je za “Dnevni avaz” potvrdio Nurkićev menadžer Enes Trnovčević, 20-godišnji centar iz Živinica (213 centimetara) već je startao s radom u Denveru.

– Jusuf je u petak otputovao u Ameriku i već je počeo, i to žestoko trenirati s Nagetsima. Poznato je da je Jusuf imao problema s povredom koljena, no redovne terapije i mirovanje učinili su svoje i to je sad riješeno. Nadamo se uspješnoj debitantskoj sezoni u NBA ligi, a želim da se Jusuf što kasnije vrati iz Amerike, jer bi to značilo da će njegov klub daleko dogurati u plej-ofu – rekao je Trnovčević.

Podsjetimo, jedan od najboljih mladih evropskih centara dugo je bio na radaru klubova iz najjače svjetske lige. Da je igrač vrijedan visokog izbora na NBA draftu definitivno je potvrdio prošle sezone u kojoj je i pored limitirane minutaže bio statistički najkorisniji igrač prvaka Hrvatske, Cedevite iz Zagreba.

Čikago bulsi su ga u junu izabrali kao 16. u prvoj rundi drafta, što je najviši izbor kad su u pitanju aktivni bh. reprezentativci, ali i odmah u unaprijed dogovorenoj razmjeni proslijedili Nagetsima.

Nurkićev četverogodišnji ugovor vrijedan je 8,46 miliona dolara (približno 12,5 miliona maraka), s tim da klub zadržava pravo da već nakon druge sezone raskine saradnju. Cedevita je navodno dobila 1,3 miliona dolara na ime obeštećenja s obzirom na to da je imala važeći ugovor s Nurkićem.

S obzirom na to da su u različitim konferencijama, klubovi za koje nastupaju naši košarkaši, Nurkićevi Nagetsi i Bruklin netsi Mirze Teletovića, igrat će samo dva puta u regularnoj NBA sezoni.

Prvi duel na rasporedu je 23. decembra u Njujorku na parketu Netsa, a revanš tačno dva mjeseca kasnije, odnosno 23. februara u Denveru. Teoretski je moguće da se ova dva kluba sastanu i u velikom finalu, ali šanse za to su zaista male.

 

 

sport.ba

tačno.net
Autor/ica 3.9.2014. u 11:28