Predsjednik FIBA: Želimo veću kontrolu nad ABA ligom

tačno.net
Autor/ica 8.5.2015. u 11:18

Predsjednik FIBA: Želimo veću kontrolu nad ABA ligom

Predsjednik i izvršni direktor Evrolige Jordi Bartomeu rekao je za Novosti da FIBA želi ABA ligu kako bi imala kontrolu nad tim takmičenjem.

Nacrtom Statuta košarkaške Premijer lige predviđeno je da svi košarkaški savezi bivše SFRJ imaju po 15% udjela u vlasništvu, a FIBA 10%.

“Koliko vidim, FIBA želi isto takmičenje, ali da ona ima kontrolu. Zašto bi mijenjali neki sistem ako radi? U tom pitanju krije se odgovor. Ne vidim ništa čudno da klubovi žele da vode biznis u koji ulažu.”

“Koristiti sankcije kao argument, znači da nemate jak program. Sve je na klubovima. I 2000. smo imali sličnu situaciju, kada su prijetili da igrači i ekipe iz Eurolige neće moći da igraju “ovdje ili onde”. I šta se desilo? Pravilo je da uvijek pogledate realnost, a ona je da klubovi odlučuju o klupskim takmičenjima”, rekao je Bartomeu.

Za razliku od FIBA koja planira da evropska klupska takmičenja proširi van kontinenta (tako bar piše u zvaničnom prijedlogu), Euroliga je koncentrisana na razvoj brenda “prirodnim”, geografskim, teritorijama.

“U posljednjih nekoliko godina razvili smo Njemačku, očekujem da ćemo uskoro to uraditi i sa francuskom klupskom košarkom”, dodaje prvi čovjek Eurolige, koja se prije dvije godine našla na “udaru” javnosti što je organizovala Final Four u Londonu.

“Taj Final Four je bio veoma produktivan za Euroligu. To je činjenica. Jeste bilo problema sa vizama i sa “tiketingom”, ali je sa poslovne tačke London bio veoma uspješan”, rekao je Bartomeu.

sport.ba

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 8.5.2015. u 11:18