Predstavljamo Zmajeve: Zvjezdan Misimović, rekorder po broju nastupa za BiH

tačno.net
Autor/ica 5.6.2014. u 09:50

Predstavljamo Zmajeve: Zvjezdan Misimović, rekorder po broju nastupa za BiH

Jedan od igrača bez kojeg je gotovo nemoguće zamisliti nogometnu reprezentaciju BiH definitivno je iskusni Zvjezdan Misimović.

Zvjezdan Misimović je rođen 6. juna 1982. godine u Minhenu, a njegovi roditelji su porijeklom iz Bosanske Gradiške. Nogometnu karijeru je Misimović počeo u SV Nord Lerchenauu, potom je bio član TSV Forstenrieda, a onda je nosio dres SV Gartenstadt Truderinga.

Godine 2000. je stigao u Bayern, za čiju je drugu ekipu odigrao 102 utakmice i postigao 44 gola. U periodu od 2002. do 2004. godine je bio član prve ekipe Bavaraca, a nastupio je u tri utakmice. Ipak, s Bayernom ima osvojenu Bundesligu i DFB kup u sezoni 2002/2003. Nakon odlaska iz Bayerna je igrao za Bochum tri godine, a u 92 utakmice je postigao 21 pogodak.

Popularni Miske je nakon Bochuma otišao u Nurnberg, gdje je proveo godinu dana. U 28 odigranih uakmica je postigao 10 golova. Nakon Nurnberga je Zvjezdan s mnogo uspjeha igrao i za Wolfsburg, a u dvije godine je skupio 65 nastupa i postigao 17 golova. U sezoni 2008/2009. je s Vukovima osvojio Bundesligu, nakon što je upisao čak 20 asistencija. Tada je Misimović činio ubojit tandem sa saigračem iz reprezentacije Edinom Džekom.

U augustu 2010. godine je Misimović potpisao četverogodišnji ugovor s Galatasarayjem u transferu vrijednom 7 miliona eura. U novembru iste godine je prebačen u drugi tim, a tadašnji trener Galate Gheorghe Hagi je tvrdio da mu Misimović “nije potreban”. Sukob između njih nije riješen, pa je Zvjezdan u martu 2011. godine napustio Galatu i potpisao za moskovski Dinamo u transferu vrijednom 4,5 miliona eura. U klubu je ostao do 2014. godine, kada je otišao u Kinu i zaigrao za Guizhou Renhe, čiji je i danas član. Do sada je Misimović za Guizhou odigrao 24 utakmice u kojima je postigao pet pogodaka.

Osvojio je i kineski FA Cup 2013. te kineski Super Kup 2014. godine. Misimović je dobitnik nagrade za najboljeg sportistu BiH iz 2013. godine. Njegova trenutna vrijednost na tržištu iznosi 3,2 miliona eura.

Zvjezdan je u braku sa suprugom Stefanijom s kojom ima tri sina, Luku, Niku i Noela.

Reprezentacija BiH

Misimović je reprezentativnu karijeru počeo u dresu U18 selekcije Jugoslavije, a zaigrao je na Evropskom prvenstvu u Finskoj 2001. godine. Nakon toga je pozvan u U21 reprezentaciju Jugoslavije, za koju je u novembru 2002. godine odigrao sam jedan meč. Razlog tome je bila odluka tadašnjeg selektora Vladimira Petrovića Pižona, koji je tvrdio da Misimović ima previše kilograma i da je spor.

Godine 2004. je tadašnji Misimovićev saigrač iz Bayerna i reprezentativac BiH Hasan Salihamidžić ukazao na mogućnost da Zvjezdan zaigra za BiH. U reprezentaciju ga je 2004. godine pozvao tadašnji selektor Blaž Slišković, a Misimović je prihvatio poziv i prvi put obukao dres BiH 18. februara 2004. godine protiv Makedonije. U narednim godinama je izrastao u jednog od najboljih igrača našeg državnog tima, a u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Brazilu je odigrao značajnu ulogu.

Misimović je danas rekorder po broju nastupa za BiH, odigrao je 82 utakmice, a mrežu protivnika je zatresao 26 puta.

izvor: klix.ba

tačno.net
Autor/ica 5.6.2014. u 09:50