Prije 34 godine Bosna postala prvak Evrope

tačno.net
Autor/ica 5.4.2013. u 14:38

Prije 34 godine Bosna postala prvak Evrope

Na današnji dan, 5. aprila 1979. godine košarkaši sarajevske Bosne bili su u centru pažnje evropske, ali i svjetske javnosti.

Veliko finale Kupa evropskih šampiona… Cijela bivša Jugoslavija je strepila i navijala, jer je Bosna igrala najvažniju utakmicu u historiji. To finale igralo se u francuskom Grenobleu, a Mirzi Delibašiću i društvu protivnik je bio višestruki prvak Evrope, italijanski Emerson iz Varesea.

Nakon 40 minuta semafor je pokazivao 96:93 u korist ekipe koju je vodio Bogdan Tanjević, što je značilo samo jedno. Bosna je prvak Evrope! Prva ekipa iz jugoslavenske lige koja je uspjela ostvariti takav rezultat, rezultat o kojem se još uvijek priča sa osmijehom na licu.

Delibašić, Varajić, Bosiočić, Đogić, Radovanović, Pešić, Hadžić, Bilalović, Vučević, Benaček, Izić i Zrno. To su imena junaka koji su napravili najbolji rezultat u historiji bh. košarke. Šampioni Evrope dočekani su u Sarajevu, gdje je nekoliko hiljada navijača skandiralo i pjevalo do zore.

Put Bosne do finala Kupa šampiona nije bio nimalo lagan. Morali su Studenti odigrati 16 utakmica, a u finalnoj grupi su izgubili tri puta. Ipak, ta tri poraza nisu mnogo značila, jer je superfinale bilo izboreno.

Danas je situacija u bh. košarci drastično promijenjena, a od Bosne je ostalo samo ime i sjećanje na taj 5. april 1979. godine, dan koji će vječno ostati upisan u historiji KK Bosna, ali i u historiji naše države.

scsport.ba

tačno.net
Autor/ica 5.4.2013. u 14:38