Prvi crnac u međunarodnom nogometu nije znao što je rasizam na

tačno.net
Autor/ica 12.3.2014. u 09:55

Prvi crnac u međunarodnom nogometu nije znao što je rasizam na

NA DANAŠNJI dan 1881. godine Škot rođen u imućnoj obitelji uzgajivača šećerne trske u Britanskoj Gvajani, a školovan u Londonu i Glasgowu, postao je prvi tamnoputi nogometaš koji je zaigrao na međunarodnoj razini. Tek 20 godina prije nego je ugledao svijet, u njegovom rodnom kraju, koloniji Demerara, ukinuto je ropstvo.

Bio je prvi tamnoputi tajnik kluba, a onda je ušao u povijest 

Bio je to Andrew Watson, student matematike i filozofije, koji se na koledžu u Glasgowu zaljubio u nogomet. Igrao je lijevog i desnog beka, karijeru je započeo Maxwell FC-u, da bi potom prešao u Parkgrove FC, ali kao klupska sekretarica! Postao je tako i prvi tamnoputi tajnik u povijesti nogometa.

Nakon vjenčanja u Glasgowu, stigao je poziv Queens Parka, tada jednog od najvećih klubova Britanije. Osvojio je nekoliko trofeja, a ni to nikada prije nije uspjelo jednom tamnoputom nogometašu. U nogometnom godišnjaku Škotskog nogometnog saveza, kraj Watsonovog imena stoji: “Jedan od najboljih braniča koje smo imali. Brz i prevovremen, sa sjajnim izlascima prema naprijed i razornog, preciznog udarca”.

Boja njegove kože nije bila predmet razgovora njegovih suigrača, niti je ikada bio izložen rasizmu i diskriminaciji.

Tri je puta zaigrao za Škotsku reprezentaciju. Bio je kapetan protiv Engleske u pobjedi 6:1, 12.ožujka 1881. i taj nastup smatra se prvim izlaskom tamnoputog nogometaša na međunarodnu nogometnu scenu. Iako su Britanci dugo smatrali da je Arthur Wharton, Škot rođen u britanskoj koloniji Zlatna Obala (današnja Gana), prvi tamnoputi Britanac u nogometu, bio je prvi samo na sceni Football Leaguea. Watson ga je pretekao za cijelo jedno desetljeće.

index.hr

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 12.3.2014. u 09:55