Real ovjerava titulu ili se Barca vraća u utrku?

tačno.net
Autor/ica 23.3.2014. u 12:55

Real ovjerava titulu ili se Barca vraća u utrku?

Jedna era rivaliteta između Real Madrida i Barcelone je došla i prošla, a timovi su ove sezone započeli novo poglavlje. Pep Guardiola i njegovi učenici su ustupili mjesto Gerardu Martinu, dok je Carlo Ancelotti ubrzao proces sustizanja Blaugrane, koji je Jose Mourinho započeo prije odlaska prošlog ljeta.

Uprkos pobjedi Katalonaca u prvom susretu ovih rivala u jesen, ovo je sezona gdje je praznina između Barcelone i Real Madrida konačno zatvorena. Real ima 4 boda prednosti na tabeli, te su lako izbacili Atletico u polufinalu kupa Kralja. Neymar još uvijek nije pronašao pravu formu nakon povrede, dok je Gareth Bale sve bolji iz utakmice u utakmicu. S obzirom da je Xavi nedavno napunio 34 godine, trenutno najkorisnijim centralnim veznjakom na svijetu može se smatrati Luka Modrić. Ancelottija bi već poslije nekoliko narednih utakmica mogli prozvati genijem u Madridu. Sa druge strane, sve su jače glasine o odlasku “Tate” Martina ovog ljeta.

Naravno, to je trenutno stanje do ove utakmice, jer se večeras sve može promijeniti. Pobjeda Barcelone na Santiago Bernabeu bi potpuno promijenila već očekivan scenarij, jer bi tada sav pritisak bio na Realu u finalu kupa Kralja polovinom aprila. Ukoliko „Kraljevski klub“ propusti osvajanje kupa, u slučaju pobjede nad Borussijom iz Dortmunda u četvrtfinalu Lige prvaka, velike su šanse da u polufinalu igraju upravo protiv velikih rivala ili protiv Pepa Guardiole.

Od El Clasica 26. oktobra prošle godine, Real Madrid je odigrao 31 službenu utakmicu, ostvarivši 26 pobjeda, uz 5 neriješenih rezultata. Sa druge strane, u istom periodu, u isto odigranih utakmica, Barcelona je slavila 23 puta, uz 3 remija ali i čak 5 poraza.

Ancelotti mora izbjeći poraz u 226. službenom El Clasicu, jer bi navijači vrlo lako mogli promijeniti mišljenje o njemu, a potpuno je drugačija situacija kod Martina. “Tata” nema šta izgubiti, dok može sve dobiti.

Utakmica se igra od 21:00.

Timske vijesti:

Martino će imati tu privilegiju da može računati na praktično sve igrače. Odavno nema Carlesa Puyola, a nedostajat će i Jonathan dos Santos.

Ancelotti će imati mnogo više problema. Jese se povrijedio u duelu sa Schalkeom i neće ga biti do kraja sezone. Arbeloa će pauzirati mjesec dana, dok Khedira još uvijek nije spreman za povratak na teren.

Očekivane postave:

Real Madrid (4-3-3): Diego Lopez; Marcelo, Sergio Ramos, Pepe, Dani Carvajal; Angel Di Maria, Xabi Alonso, Luka Modrić; Cristiano Ronaldo, Karim Benzema, Gareth Bale

Barcelona (4-3-3): Victor Valdes; Jordi Alba, Javier Mascherano, Gerard Pique, Dani Alves; Sergio Busquets, Xavi, Cesc Fabregas; Andres Iniesta, Lionel Messi, Neymar

Posljednjih 5 međusobnih susreta:

FC Barcelona 2:1 Real Madrid
Real Mardid 2:1 FC Barcelona
FC Barcelona 1:3 Real Madrid
Real Madrid 1:1 FC Barcelona
FC Barcelona 2:2 Real Madrid

sport.ba

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 23.3.2014. u 12:55