Regionalna liga – Da ili Ne?

tačno.net
Autor/ica 27.3.2015. u 10:58

Regionalna liga – Da ili Ne?

DAVOR ŠUKER, nakon što je ostvario svoj cilj i ušao u Izvršni odbor UEFA-e, najavio je razgovore sa susjednim nogometnim savezima oko organizacije regionalne lige. Posljednja ideja o ligi najboljih klubova iz regije dolazi iz Makedonije. Liga bi se igrala u drugom dijelu sezone u UEFA-inim terminima, budući da rijetki klubovi iz regije dočekaju proljeće u Europi.

Projekt je nov, ali ideja je stara. O njoj se govori već godinama, a najveća zapreka bio je blagoslov UEFA-e, kojeg će sada, sa Šukerom uz Platinija, biti lakše progurati. Prema novom prijedlogu, liga bi krenula 2018. godine, a u njoj bi sudjelovale sve zemlje bivše Jugoslavije, ali i Albanija, Bugarska, Cipar, Grčka, Mađarska, Rumunjska i Turska.

Index je istražio kako na projekt regionalne lige gledaju nogometaši, dužnosnici i sportski novinari u susjednim i zemljama regije.

“Regionalna liga po novom formatu je projekt aktualiziran od Nogometnog saveza Makedonije i našeg predsjednika Ilca Gjorgioskog. Još u listopadu prošle godine naš savez je poslao projekt u UEFA-u. Plan je da sudjeluju 42 kluba iz trinaest zemalja. Igrala bi se grupna faza, pa nokaut faza, a osvajač Lige bi izborio izravan plasman u grupnu fazu Lige prvaka”, govori za Index Vladimir Bulatović, novinar makedonske Ekipe.

“Regionalna liga bi u Makedoniji vratila nogomet na prvo mjesto, ispred rukometa”

Šuker je posljednjih tjedana obilazio europske nogometne saveze promovirajući svoju kandidaturu za izbor u Izvršni odbor UEFA-e. Bio je i u Makedoniji, gdje u regionalnoj ligi vide spas za tamošnji nogomet, od kojeg je rukomet postao popularniji sport.

“Početkom mjeseca Šuker je bio gost Nogometnog saveza Makedonije i podržao je ideju o regionalnoj ligi koja bi trebala početi 2018. godine. Svi u Makedoniji podržavaju formiranje regionalne lige jer u tome vide nadu za zanimljivije utakmice, veći broj publike na tribinama i rast kvalitete nogometa. U Skopju jedva ima po tisuću navijača na utakmicama, a gostovanja Dinama, Hajduka, Partizana, Zvezde, Maribora, Steaue povećala bi interes za nogomet u Makedoniji i vratili ga na prvo mjesto najpopularnijih sportova”, smatra Bulatović.

Već godinama se igraju košarkaške, rukometne i vaterpolske regionalne lige, ali osigurati utakmice u dvoranama i bazenima gdje nema žestokih navijača, puno je lakše nego održati sigurnost na tribinama nogometnih stadiona.

Navijači najveći problem

Dovoljno je pogledati situaciju u Bosni i Hercegovini gdje se bosanske, hrvatske i srpske navijačke skupine sukobljavaju iz tjedna u tjedan. Nemoguće je, unatoč velikom osiguranju, da se mostarski derbi Veleža i Zrinjskog odigra bez sukoba, bilo na tribinama, travnjaku ili u samom gradu, iako žestokih navijača oba kluba nema više od tisuću. Što bi se tek moglo očekivati na derbijima najvećih rivala iz bivše Jugoslavije?!

Slišković: Još je rano za regionalnu ligu. Mi smo Balkan i ovdje se gotovo ništa ne zaboravlja

Jedno od rješenja je odigravanje utakmica bez gostujućih navijača, kao što je bio slučaj na dosadašnjim nogometnim susretima Hrvatske i Srbije. Ali…

“Koji je smisao svega ako ne dozvolimo navijačima da putuju na utakmice”, pita se u razgovoru za Index Blaž Slišković, koji je igrao za oba mostarska kluba.

“Jedno su košarka, vaterpolo ili rukomet gdje možete kontrolirati situaciju jer te sportove ne prati toliko puno navijača. Zamislite utakmice Hajduka i Zvezde, zamislite kada bi navijači iz Splita došli u Beograd ili navijači iz Beograda u Split… Pa u svakom trenutku imate izglednu opasnost da netko pogine”, zabrinut je Slišković, koji smatra da još nije vrijeme za regionalnu ligu.

“Jednostavno, nije još došlo vrijeme, a kad će i hoće li ikada, to ne znam. Amerikanci su bombardirali Njemačku, a u isto vrijeme su joj davali kredit. Daleko smo mi od te razine svijesti i civilizacijskog dosega. Mi smo Balkan, a ovdje se sve jako dugo pamti i gotovo ništa ne zaboravlja”.

Vokri: Nije vrijedno da netko zbog nogometa izgubi glavu

Sa Sliškovićem se slaže i Fadil Vokri, predsjednik Nogometnog saveza Kosova, koje još čeka puno priznanje od strane  UEFA-e i FIFA-e.

“Nažalost, pesimist sam po pitanju regionalne lige. Tenzije su velike i dalje, ogromna količina mržnje je prisutna i koliko god bi takva liga spasila naš nogomet što se tiče progresa i podizanja kvalitete, mislim da sve to skupa nije vrijedno ako će zbog nogometa netko izgubiti glavu”, izjavio je Vokri, koji ne skriva oduševljenje što je Šuker izabran u Izvršni odbor UEFA-e.

“Na Kosovu smo oduševljeni što je Šuker izabran u IO UEFA-e. To nam daje nadu, to nas ohrabruje da će i Savezi iz ove regije napokon aktivnije sudjelovati u radu međunarodnih nogometnih organizacija te da će se i naš glas napokon čuti. Što se tiče nas na Kosovu, mi vjerujemo da će Davor učiniti sve za Kosovo te da se polako bliži dan kad ćemo i mi moći napokon igrati prave, službene i natjecateljske utakmice. Kažem vam, mi smo oduševljeni.”

Zahovič je za regionalnu ligu, a ne ex-Yu

Slovenija i predsjednik NZS-a Aleksander Čeferin bili su domaćin jednog od posljednjih sastanaka čelnika saveza iz regije na kojemu se razgovaralo o regionalnoj ligi. Zlatko Zahovič, legendarni slovenski nogometaš i sportski direktor Maribora, smatra da je regionalna liga odlična ideja, ali ako zaista bude liga klubova iz regije, a ne samo iz bivše Jugoslavije.

“Što znači riječ regionalna liga? Kakva je to liga? Ako se radi o ideji da klubovima iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, ali i iz Austrije, Grčke, Bugarske, Mađarske, koji su ispali iz europskih natjecanja, damo priliku da na proljeće igraju između sebe, onda nemam ništa protiv. Štoviše, smatram da je to odlična ideja. No, ako kroz taj termin regija implicirate isključivo klubove iz bivše Jugoslavije, onda sam izričito protiv. Ne vidim zbog čega bi Slovenija trebala sudjelovati u nečem takvom”, rekao nam je Zahovič.

Mitu: Ideja je zanimljiva, problem je novac

Prema prijedlogu Nogometnog saveza Makedonije u ligi bi igrali i najveći rumunjski klubovi. Što o tome misli Dimitru Mitu, Rumunj koji je desetljeće proveo u HNL-u, a igrao i u Rumunjskoj i Grčkoj.

“Iskreno, u Rumunjskoj se o toj temi i ne govori. Mislim da bi takva liga pomogla razvoju nogometa u regiji. Ideja je zanimljiva jer bi puno ekipa u regionalnoj ligi vjerojatno igralo s mladim igračima koji bi u njoj rasli. Ne vjerujem da bi Steaua ili Dinamo Zagreb i druge jake ekipe igrale s igračima koji igraju prvenstvo ili Ligu prvaka, ali takva bi liga pomogla. Problem je uvijek novac, ako bi bilo novca, sigurno bi bilo zainteresiranih. U Rumunjskoj samo dva-tri kluba imaju novac, u našoj ligi ima nekoliko jako dobrih igrača koji ostaju ovdje ako imaju dobre ugovore, ali mnogi odlaze u Arabiju i u druge zemlje gdje će zaraditi više. Navijači? Ne vjerujem da bi tu bilo problema, osim možda između Hrvatske i Srbije”, kaže Mitu koji i sa 40 godina još nije odustao od nogometa. Vodi ekipu u 2. rumunjskoj ligi, a i nastupa kao igrač, makar po 15-20 minuta, kaže nam, “iz ljubavi”.

Crnogorci optimistični

U Crnoj Gori također smatraju da bi regionalna liga donijela pozitivne promjene. Predsjednik tamošnjeg saveza Dejan Savićević u UEFA-i je dulje od Šukera, i o ovom projektu već je vodio razgovore na najvišoj razini. Tvrdi da je takva liga moguća, ali da trebamo biti spremni i na nerede.

Aleksandar Popović, novinar crnogorskih “Dnevnih novina”, za Index je kazao: “Regionalna liga uzima sve više maha. S obzirom da kroz košarku, rukomet i vaterpolo imamo iskustva sa takvim natjecanjima, mišljenja sam da treba pokušati i sa nogometom. Istina, nogomet je drugačija i kompleksnija grana od spomenutih sportova, ali moramo se pokrenuti s mrtve točke. Regionalni nogomet godinama se muči sa kvalitetom, nedoraslom infrastrukturom i slabom posjetom utakmica. Smatram da je regionalna liga ključ za povratak u život balkanskog nogometa. Naravno, postavlja se pitanje sigurnosti, odnosno izbjegavanja navijačkih okršaja, kao i termina u kojima bi se utakmice odigravale. Ipak, s obzirom da su cijeloj regiji puna usta Europe, to je sigurno pravi test da vidimo jesmo li spremni oživjeti ono u čemu smo nadareni”.

U Srbiji podijeljeni oko regionalne lige

Što u Srbiji misle o regionalnoj ligi? Najveći srpski klubovi Partizan i Crvena Zvezda su u ogromnim dugovima i jedva preživljavaju, velikih europskih rezultata godinama već nema, a talenti napuštaju JNA i Marakanu za “siću”. Može li regionalna liga spasiti Partizan i Zvezdu?

“Svi klubovi u bivšoj Jugoslaviji su u fazi propadanja ili u završnoj fazi propadanja, i regionalna liga u nogometu je jedini spas za klubove s ovog područja. Besmisleno je i objašnjavati zašto – od sponzora, TV prava, većeg interesa navijača, jačih utakmica. Naravno, treba definirati okvir te lige, sigurnost publike i igrača i zašto bi se igrala ta liga”, smatra Predrag Vujić, novinar Monda.

Ipak, Igor Velimirović, novinar Blica, otkriva nam da je Srbija podijeljena po pitanju regionalne lige.

“U Srbiji, kao i u svemu, u ovome smo podijeljeni. Oni kojima srce kuca za Zvezdu reći će da im nipošto nije potrebna regionalna liga, kao ustalom i u košarci gdje Delije ne idu na utakmice. S druge strane, navijači Partizana su apsolutno za zajedničko natjecanje. I eto prve, nepremostive prepreke za nogometnu Srbiju, jer je teško očekivati da se FSS zamjeri onima koji sudjeluju u vođenju politike najvećih srpskih klubova. Bolje onda ništa ne dirati, reći će na Terazijama”, kaže Velimirović.

“O sudjelovanju srpskih klubova u regionalnoj ligi odlučit će vrh države”

Vladimir Šoškić, urednik Soccer magazina, smatra da će o sudjelovanju srpskih klubova u regionalnoj ligi odlučiti sami vrh države.

“FSS svoje odluke ne donosi autonomno, neovisno od stava države, ma što god oni pričali. Čekat će se mig iz Nemanjine ulice, gdje se nalazi zgrada Vlade, i ako odatle dođe, onda će i oni dati suglasnost”.

“Regija može imati koristi od Šukera, ali najviše koristi će imati HNS i ekipa oko Šukera”

Veliku prašinu u Srbiji podigla je fotografija Davora Šukera na grobu Ante Pavelića, koju je prvi Index objavio. Zbog nje je FSS odlučio ne izvijestiti javnost je li podržao Šukerov izbor u Izvršni odbor UEFA-e.

“Pronađeno je “srpsko rješenje” o navodnoj šutnji o podršci ili ne. Još jedna u moru gluposti FSS-a. Ili su trebali javno stati uz Šukera i reći – ne zanima nas sluša li privatno Thompsona, drži sliku Pavelića ili što već, on je bivši igrač Reala, legenda europskog nogometa i podršku je dobio samo zbog sportskih motiva. Ili su trebali reći “ne”, netko tko se slika sa čovjekom odgovornim za smrt stotine tisuća ljudi ne može sjediti tamo gdje se donose odluke. `Nećemo vam reći` je neozbiljno čak i za djecu u vrtiću”, rekao je Šoškić.

U Srbiji smatraju da Šuker, kao član Izvršnog odbora, može pomoći nogometu u regiji.

“Odlično je što ova regija ima svog predstavnika u nogometnoj vladi Europe. Savezi iz regije vjeruju da će jugoslavenski predstavnik, da ga tako nazovem, imati utjecaj da se poveća dio kolača UEFA-e koji se odvaja za ovu regiju. Svakako da je Šuker jako nogometno ime i da bi mogao sa svojim utjecajem pomoći cijeloj regiji. Ipak, vjerujem da će najviše koristi od njega imati HNS i ekipa oko njega”, dodao je Predrag Vujić.

index.hr

tačno.net
Autor/ica 27.3.2015. u 10:58