Reprezentacija BiH je kao iluzija…

tačno.net
Autor/ica 15.10.2013. u 07:05

Reprezentacija BiH je kao iluzija…

Etničke podjele biće stavljene na stranu jer će se narod Bosne i Hercegovine sutra ujedniti kada njihova reprezentacija bude igrala za mjesto na Svjetskom prvenstvu.

Nakon nekoliko puta kad su došli jako blizu plasmana na neko veliko fudbalsko takmičenje, BiH može dohvatiti Svjetsko prvenstvo u Brazilu ukoliko pobijedi u Litvaniji.

Oko 4.000 navijača očekuje se u Kaunasu, a u Sarajevu se priprema veliko slavlje, ukoliko se njihovi fudbaleri vrate iz Kaunasa sa mjestom na Svjetskom prvenstvu.

Da bi se i našli u Brazilu, BiH mora pobijediti, jer ima isti broj bodova kao i Grčka, koja igra kući sa Lihtenštajnom.

Razorena stravničnim ratom od 1992. do 1995. godine, Bosna i Hercegovina je i dalje etnički podijeljena, politički nestabilna i na teškom ekonomskom putu.

“Već smo viđali kako reprezentacija BiH ujedinjuje ljude, koji onda ne mare za svoje etničko porijeklo jer su ponosni što su Bosanci i Hercegovci”, kaže za Reuters Mela Softić iz Sarajeva.

“Uspjeh nacionalnog tima mogao bi biti ključni faktor ujedinjenja, a ja već razmišljam gdje i kako nabaviti novac za odlazak u Brazil naredne godine”.

Reprezentacija BiH također ima veliku podršku među Srbima i Hrvatima, koji inače navijaju za Srbiju i Hrvatsku na međunarodnim takmičenjima.

“Ovo je jedina pozitivna stvar koja se ovdje dešava i pokazuje malo drugačiju sliku o nama u svijetu. Političari nisu pokazatelj onoga što mi želimo biti”, kaže Dragan Soldo.

“Ovo je korak naprijed prema normalizaciji Bosne kao države. Reprezentacija je kao iluzija, koja barem za trenutak, nas odnese izvan realnosti”.

reuters/sport.ba

tačno.net
Autor/ica 15.10.2013. u 07:05