Rio 2016: Olimpijski komitet donosi konačnu odluku da li će Rusima dozvoliti učešće

tačno.net
Autor/ica 31.7.2016. u 10:31

Rio 2016: Olimpijski komitet donosi konačnu odluku da li će Rusima dozvoliti učešće

Međunarodni olimpijski komitet (IOC) danas održava sastanak kako bi donio konačnu odluku o učešću ruskih atleta u Olimpijskim igrama u Riju.

Prošle sedmice IOC je saopćio kako nadležna tijela ove organizacije za individualne sportove moraju odlučiti da li su ruski takmičari čisti nakon tvrdnji da ih država finansira u dopingu. Na današnjem sastanku će biti odlučeno da li će se prihvatiti ili odbiti konačni prijedlog.

Više od 250 ruskih sportista je do sada proglašeno “čistim”. Svjetska antidoping agencija preporučila je da svim ruskim sportistima bude zabranjeno učešće na Igrama nakon što je nezavisna komisija izvijestila da je pronašla dokaze o četverogodišnjem doping programu među olimpijskim sportistima.

Plivači Vladimir Morozov i Nikita Lobintsev su prvi ruski sportisti koji su se žalili na zabranu Arbitražnom sudu za sport.

Ruska zviždačica Yulia Stepanova zatražila je od IOC-a da preispita njeno isključenje iz takmičenja. Njeno svjedočenje pomoglo je da se raztokrije doping program u Rusiji i trebala se takmičiti pod neutralnom zastavom u Riju. IOC je odbio njeno učešće jer je pala na prethodnom doping testu.

“Konačna doluke je donesena”, rekao je glasnogovornik IOC-a Mark Adamas.

klix.ba

tačno.net
Autor/ica 31.7.2016. u 10:31