Rio: Deset izbeglica pod olimpijskom zastavom

tačno.net
Autor 4.6.2016. u 12:02

Rio: Deset izbeglica pod olimpijskom zastavom

MOK je imenovao 10 sportista izbjeglica iz Afrike i s Bliskog istoka koji će se pod olimpijskom zastavom takmičiti na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru.

Članovi prvog olimpijskog izbegličkog tima (ROT) dolaze iz Južnog Sudana, Sirije, Konga i Etiopije i takmičiće se u atletici, plivanju i džudou.

Ekipa od šest muškaraca i četiri žena će na otvaranju Igara 5. avgusta na stadionu Marakana, hodati iza olimpijske zastave.

“Uvjereni smo da će izbjeglički olimpijski tim poslati poruku nade svim izbjeglicama širom sveta. Takođe, to je znak međunarodnoj zajednici da su izbjeglice naši sunarodnici”, rekao je predsjednik MOK-a Tomas Bah.

MOK je od 43 kandidata izabrao 10 sportista, koje će nadgledati bivša svjetska rekorderka u maratonu Kenijka Tegla Lorupe, a izabrano je još po pet trenera i zvaničnika MOK-a koji će raditi s timom izbjeglica.

“Ove izbjeglice nemaju dom, nemaju zastavu, nemaju nacionalnu himnu. Mi ćemo im ponuditi dom u olimpijskom selu zajedno sa svjetskim atletičarima. MOK će pokazati svijetu da uprkos nezamislivim tragedijama s kojima su se suočili, svako može da doprinese svojim talentom, veštinom i snagom ljudskog duha”, rekao je Bah.

MOK je danas imenovao osam članova u Izvršni odbor.

Na listi nisu predsjednik Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) Đani Infantino i predsjednik Međunarodne atletske federacije (IAAF) Sebastijan Kou.

Kou je izabran prošlog avgusta, a Infantino u februaru. MOK je naveo da je suviše rano uvrstiti ih na listu, poslije skandala o korupciji koji pogađaju njihove organizacije.

sport.ba

tačno.net
Autor 4.6.2016. u 12:02

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija