Robert Jarni: BiH će biti iznenađenje SP-a

tačno.net
Autor/ica 12.12.2013. u 08:02

Robert Jarni: BiH će biti iznenađenje SP-a

Na šampionatima svijeta uvijek netko iznenadi, a BiH ima sve pretpostavke da takvo što i učini, rekao je za Anadolu Agency Robert Jarni, proslavljeni hrvatski igrač, danas trener Fudbalskog kluba Sarajevo

Robert Jarni, proslavljeni hrvatski igrač, danas trener Fudbalskog kluba Sarajevo u razgovoru za Anadolu Agency (AA) istakao je kako vjeruje da će reprezentacija Bosne i Hercegovine biti iznenađenje Svjetskog prvenstva, koje će naredne godine biti odigrano u Brazilu.

„Obzirom da Bosna i Hercegovina ide prvi put na SP imat će jako veliki motiv i adrenalin na najvišoj razini, što je potrebno svim ekipama na velikim takmičenjima koje na koncu naprave velike stvari. Uvijek netko iznenadi, a BiH ima sve pretpostavke da takvo što i učini. BiH posjeduje i kvalitetan tim, koji može biti drugi u skupini sa Argentinom, Iranom i Nigerijom“, rekao je Jarni, dodavši:

„Argentina na nekoliko posljednjih šampionata svijeta nije moćna ekipa. Ne bi me iznenadilo da je BiH iznenadi u prvom kolu skupine ‘F’. U biti na SP i svim velikim turnirskim natjecanjima, u što sam se uvjerio kao igrač, veoma je bitno pobijediti, odnosno ostvariti pozitivan rezultat u prvom kolu. Ako dobiješ prvu utakmicu, ako pobijediš podigne ti se samopouzdanja i tada je sve moguće“.

Što se tiče reprezentacije Hrvatske, sa kojom je 1998. godine na SP u Francuskoj Jarni osvojio treće mjesto, smatra kako joj žrijeb prošlog petka nije bio naklonjen.

„Igrat ćemo u jako teškoj skupini ‘A’ sa višestrukim prvakom svijeta i domaćinom SP Brazilom, te veoma snažnim Meksikom i Kamerunom. Uvijek do sada na EURO ili SP u skupini dobivali smo jednog autsajdera, što sada nije slučaj. O Brazilu je suvišno trošiti riječi, dok je Meksiko nezgodna reprezentacija sa hitrim igračima koji igraju veoma brzo. Kamerun je fizički moćan, jaki su, no taktički škripe. Ipak,  vjerujem da je Hrvatska kvalitetnija od Meksika i Kameruna, i da ćemo igrati osminu finala SP“, kazao je Jarni, napomenuvši da će daleke destinacije, vremenske i klimatske promjene veoma utjecati na sve sudionike Mundijala u Brazilu od 12. juna do 13. jula 2014. godine.

Kao glavnog favorita za osvajanje titule prvaka na SP vidi Brazil.

„Brazil definitivno moj je prvi izbor na trofej. Odlični su, igraju doma i sve je na njihovoj strani. Tu su i neizbježna Njemačka, kao i Španjolska i Nizozemska. Ne treba zaboraviti ni Argentinu, koja je gladna uspjeha na SP. Recimo, da se u priču može uplesti i Italija, ali ona ne ulijeva puno povjerenja“, mišljenja je Jarni.

Početkom 2014. godine Jarni će iz Splita doći u Sarajevo. Kako je rekao za AA pripreme sa prvotimcima sa Koševa počet će 10. januara.

„Doista, drago mi je što sam postao trenerom Sarajeva. Upoznao sam ljude koji su napravili fantastična posao, stabilizirali su klub, igrači imaju redovite plaće i sa njima možeš normalno raditi. Svi u klubu razmišljaju totalno europski i zbog toga sam pristao doći u Sarajevo. Ulaskom Malezijca Vincent Tana ne sumnjam da će Sarajevo biti europski klub“, ističe Jarni.

Nada se da bi u ovoj sezoni mogao sa „bordo“ timom osvojiti titulu prvaka BiH.

„Kako sam rekao i prilikom predstavljanja u klubu, u BiH sam došao da osvajam trofeje. Snimam situaciju. Ovdje u Splitu ovih dana gledam utakmice Sarajeva iz prvog dijela sezone sa snimaka koje su mi dostavili čelnici kluba. Ono što sam vidio u pet, šest pregledanih susreta jeste da je bilo mnogo oscilacija u našoj igri. No, neće biti problema. Neću se okretati puno prošlosti. Idemo ka budućnosti. Otklonit ćemo negativnosti i unaprijediti našu igru. Imamo odličnu polaznu osnovu za velike stvari“, pričao je Jarni.

Ne vjeruje da u Hrvatskoj i u ovoj sezoni bilo ko može ugroziti Dinamo.

„Imaju najbolju momčad i financijski su najjači klub. Na dobrom putu da ugrozi tim iz Maksimira je Rijeka, ali ne mislim da će se to desiti u ovoj sezoni. Dinamo je još uvijek puno bolji od ekipe sa Kantride, ali i Hajduka koji ima mlad tim“, kaže Jarni.

– Zlatnu loptu dao bih Ronaldu –

Na pitanje ko bi trebao dobiti Zlatnu loptu 13. januara naredne godine u Zurichu (Švicarska), Franck Ribery, Cristiano Ronaldo ili Lionel Messi, Jarni je odgovorio:

„Osobno dao bih je Ronaldu. U Portugalu bio je najbolji, a onda i kada je došao u Manchester United. Najbolji je i u Real Madridu. Uvijek daje golove i uvijek je najbolji. Posjeduje sve što treba imati vrhunski, najbolji igrač svijeta modernog doba“.

– Puno je teže igrati futsal –

Jarni je bio reprezentativac dvije zemlje u fudbalu, bivše SFR Jugoslavije i Hrvatske, ali dres državnog tima Hrvatske nosio je i u futsalu. Kaže puno je teže igrati „pet na pet“, nego li u „jedanaest na jedanaest“.

„Puno je teže igrati futsal. Kada na velikom terenu dobijem loptu nabijem je dijagonalno 60 metara i ona do mene ne opet dođe minut, tako da imaš vremena da se odmoriš. U futsalu ako zakasniš pola koraka, izvisio si i ti i ekipa, možete primiti gol. Da bi se branio moraš se braniti maksimalno. Konstantno sprintate. Ma, paklen sport! I da bi ste dali gol morate više trčati od protivnika. I zato, definitivno, puno lakše je na velikom terenu“, pojasnio je Jarni za Anadolu Agency.

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 12.12.2013. u 08:02