Rukometna reprezentacija BiH gostuje kod Estonije: Po svaku cijenu na pobjedu

tačno.net
Autor/ica 31.10.2013. u 08:59

Rukometna reprezentacija BiH gostuje kod Estonije: Po svaku cijenu na pobjedu

Svim istinskim poklonicima rukometa i navijačima u našoj zemlji danas u glavama lebdi samo jedno pitanje: Šta će nam, zapravo, donijeti večerašnji okršaj naše rukometne reprezentacije i Estonije u Tallinnu?

 Piše: Goran Vranješ

Šta očekivati? Slavlje ili… gluho bilo, ono drugo, znamo šta – nikad se ne ostvarilo. Smijemo li se uopšte nadati pobjedi, imajući u vidu traumatična iskustva u svim dosadašnjim kvalifikacijama?

Velika enigma 

To je zasad velika enigma. Mnogo razloga je koji pozivaju na oprez i da se unaprijed duva i na hladno. Pogotovo ako se prisjetimo šamarčina od te iste i ničim izazvanim, potcjenjivane i baš naivno shvaćene Estonije od prije dvije godine, koja je održala lekciju našim rukometašima te dva puta iz dvije utakmice izašla kao pobjednik u kvalifikacijama za EP 2012. Tada je na površinu isplivala naša bezrazložna, glupava bahatost i rukometna prepotencija koje smo na kraju “krunisali” ulogom gubitnika.

Riječ je o davno prošlom vremenu. Ali to da li smo išta naučili iz te prošlosti, jesmo li bolji bar malo, vidjećemo večeras. I kako se primiče ovaj susret (19 sati) u Tallinnu, koji nam po nekom nepisanom maleru uz nimalo lako protivnika sude još i Danci sa kojima, ama baš nikad nismo imali sportske sreće, adrenalin sve više skače.

Bilo bi dobro da naši rukometaši, ako to mogu, ovaj susret dočekaju što hladnije glave, jer će im hladnokrvnost i maksimalna pribranost itekako trebati u ovom okršaju koji im sigurno neće biti lak. Uvjerili smo se prije dvije godine sa kakvim rivalom se ima posla. Valja istaći i to da meč u Tallinnu u okviru prvog kola kvalifikacija grupe 5 za ulazak u baraž SP 2015. godine, mogao bi biti u startu prekretnica kada je riječ sudbini naših rukometaša u ovim kvalifikacijama. Zato bi pobjeda bila od višestrukog značaja i ne bi se svela samo na puko osvajanje gostujućih bodova.

Inače, bh. rukometaši doputovali su u Tallinn u utorak navečer, a jučer ujutro su odradili prvi trening. Popodne još jedan, a ovog jutra u planu je posljednje uigravanje do početka utakmice.

Pozitivno razmišljati

Selektor BiH Dragan Marković rekao je da su svi naši rukometaši zdravi što je ohrabrujuće.

“Očekujem pobjedu. Trebamo da razmišljamo pozitivno. Želimo da pružimo hrabru igru na terenu svih 60 minuta i da se kući vratimo sa prvim bodovima osvojenim već na startu kvalifikacija. Putovanje do Tallinna bilo je dugotrajno, ali mi se na to ne osvrćemo. Naviknuti smo na te stvari i tome ne pridajemo nikakav značaj. Zadovoljan sam radom i zalaganjem igrača na prvim treninzima u Tallinnu. Ostaje nam da se rivalu suprotstavimo na najbolji način. Uz dobru i čvrstu igru u odbrani imamo šanse.      To je jedan od uslova za kreiranje velikog broja kontranapada iz kojih bismo dolazili do dosta laganih golova”, rekao je Marković.

Večerašnju utakmicu direktno će prenositi BHT 1, a u nedjelju  u dvorani “Ramiz Salčin” na Mojmilu u Sarajevu u 17 sati, slijedi novi izazov za našu reprezentaciju, kada će igrati protiv Portugala.

oslobođenje

tačno.net
Autor/ica 31.10.2013. u 08:59