Rukometni klub Maglaj: Od dvorane uništene u poplavama do vrha tabele

tačno.net
Autor/ica 9.11.2015. u 10:51

Rukometni klub Maglaj: Od dvorane uništene u poplavama do vrha tabele

Rukometaši Maglaja protekle godine pretrpjeli su veliku štetu tokom poplava kada im je dvorana u kojoj su trenirali u potpunosti uništena. Godinu dana poslije, uprkos svim poteškoćama koje su imali, jurišaju ka tituli rukometne Premijer lige Bosne i Hercegovine.

Rukomet u Maglaju oduvijek je bio sport koji je cijenjen i poštovan, a nakon prošlogodišnjih poplava, rijetko je ko mogao povjerovati da će ovaj sport ponovo zaživjeti. Uništena sportska dvorana, oprema i sve što je bilo potrebno za treninge rukometaša Maglaja, nisu obećavali ovogodišnje rezultate.

U dosadašnjem dijelu prvenstva odigrano je osam utakmica, a rukometaši Maglaja upisali su sedam pobjeda i jedan poraz. Dobre igre i rezultate na početku sezone niko nije očekivao, pa ni trener Mahmut Mašo Obralić koji je svoj život posvetio rukometu.

“S obzirom na ono što se desilo u maju, poslije oporavka, nakon desetak dana, niko nije mogao računati da će doći do kvalitetne obnove grada, a posebno sportske dvorane. Moramo biti zadovoljni svime što se dogodilo, nismo vjerovali, ali živjeli smo kao da će se sutra desiti. Bili smo nestrpljivi, pred pripreme dvorana nije bila puštena za rad i nije bilo sredstava, ali eto sada smo zadovoljni njenom funkcionalnošću i ono što možemo sprovesti”, govori Obralić na početku razgovora za portal klix.ba.

Ozbiljnije pripreme, nakon onih u dvorani osnovne škole, teretani gradske džamije i poligonima na otvorenom, počele su u maju 2015. godine kada je Obralić okupio ekipu i odlučno krenuo da oživi rukomet u Maglaju.

“U maju 2015. smo krenuli sa kvalitetnim pripremama za aktuelnu sezonu i tim radom u klubu došli smo do toga da imamo ovakav rezultat koji je plod dobrog i kvalitetnog rada igrača i upravnog odbora. Vjerujemo da smo stvorili model igre i ekipu koju samo treba nadograđivati. Planiramo u naredne dvije sezone uzimati plasman do sredine tabele, a treće sezone praviti značajnije iskorake za nešto više”, dodaje Obralić.

Svečano otvorenje dvorane u Maglaju bi trebalo biti narednih sedmica kada će biti odigrana i revijalna utakmica. Obralić ekipu vraća na puteve stare slave, a veliku podršku u tome mu daje i publika koja ispuni novu dvoranu do posljednjeg mjesta.

“Mi smo svi prezadovoljni sa trenutnom situacijom. Da je neko rekao u šali da ćemo biti na ovoj poziciji rekli bismo da je lud. Međutim, u ovom procesu rada može doći i do loših rezultata. Mi smo spremni i na to, ali najbitnije je da smo pokrenuli masu ljudi koji dolaze i koji sat vremena prije utakmice rezervišu svoje mjesto. Drago nam je da grad živi za rukomet, ima šta da gleda i sad za sad dosta dobro se pratimo, mi sa rezultatima, a oni sa svojom posjetom. Poenta je da igramo za publiku i da to grad osjeća”, izjavio je Obralić za Klix.ba.

Recept dobre igre i iznenađenja koje su postigli istopivši zenički Čelik, porazivši sarajevsku Bosnu i brojne druge ekipe, je u kolektivu.

“Ovi rezultati plod su kolektivne igre. Pogodili smo što se tiče igrača koji igraju sa strane, koji karakterom i pristupom zadovoljavaju što nama treba i zahvaljujući tome mi smo na dobrom putu da duže trajemo”, kazao je Obralić.

Generalni sekretar RK Maglaj Faris Habibović sličnog je mišljenja i kao Obralić te je istakao da je vizija kluba da bude jedan od boljih sportskih kolektiva u državi.

“Uvijek smo imali viziju da poslujemo pošteno i da imamo pozitivan odnos sa svima. Sada nas prate i rezultati i finansije, tako da do kraja sezone ne želimo da letimo visoko. Ovo nam je oskočna daska, pobijedili smo poplavu, želimo pobijediti i ovu sezonu i vjerujem da će Rukometni klub Maglaj biti jedan od boljih sportskih kolektiva u našoj državi”, zaključio je Habibović.

Rukometni klub Maglaj trenutno se nalazi na trećem mjestu tabele rukometne Premijer lige BiH sa 21 bodom kao i RK Vogošća. Prvoplasirana je ekipa Izviđača koja je upisala osam pobjeda. Jedini poraz koji su rukometaši Maglaja upisali je protiv Izviđača u prvom kolu kada su bili poraženi rezultatom 27:25.

klix.ba

tačno.net
Autor/ica 9.11.2015. u 10:51