Safet Sušić, selektor BiH, proširuje spisak kandidata: Džeko i Begović moraju pomoći Bešiću

tačno.net
Autor/ica 11.8.2014. u 15:44

Safet Sušić, selektor BiH, proširuje spisak kandidata: Džeko i Begović moraju pomoći Bešiću

Novcem se kupuje kvalitet, ali to ne garantuje da će na kraju novac presuditi u borbi za sami vrh. Međutim, kada imaš sigurnu finansijsku situaciju, onda je lako dovesti pravog igrača, što je slučaj sa FK Sarajevo, koje je napravilo veliko iznenađenje plasmanom u play-off Evropske lige.

Veliki uspjeh Sarajeva

Bili su bordo momci i prije u play-offu, ali ovaj put su to učinili preko jakog Atromitosa, a na Koševo im sada dolazi odlična Borussija iz M’Gladbacha, koja je apsolutni favorit za ulazak u grupnu fazu Evropa lige.

Bili su to i Grci, ali je Sarajevo prošlo dalje i iznenadilo sve ljubitelje fudbala u BiH, pa i samog selektora nogometne selekcije naše zemlje Safeta Sušića, koji je bio u isto vrijeme iznenađen, ali i oduševljen podvigom svog nekadašnjeg tima.

“Zaista, ovo je veliki uspjeh. Dva puta su slavili na gostovanjima, nakon što su izgubili na Koševu i svaka čast na tome. Nije lako preokrenuti rezultat, a pogotovo ne nakon odličnih Grka”, kaže nam Sušić, koji vjeruje da današnje Sarajevo može mnogo toga napraviti.

“Sarajevo je dosta uložilo u pravljenje ekipe. Kupuju, dovode, ali tako se to zapravo i radi. Sve velike ekipe dovode igrače sa strane i prave dobre rezultate, a Sarajevo je to uspjelo zahvaljujući sposobnošću nekolicine ljudi.”

Sušić, uz smješak, dodaje kako će sada biti primoran da obrati pažnju i na Premijer ligu, jer očito je da tu postoji kvalitet, pogotovo ukoliko se Sarajevo uspije plasirati u grupnu fazu.

“U kvalifikacijama za Euro, pozvaću gotovo 80 odsto igrača koji su nas odveli na SP. Moram na njih računati, jer zaista imamo mladu ekipu, koja je ostala tek bez Spahića i Ibričića. Da bi nekog pozvao iz Premijer lige BiH, onda bih morao skloniti nekog igrača koji je do sada stalno bio na spisku i kvalitet je. Međutim, nastaviću da pratim igre Sarajeva i nije isključeno da se neko od njih nađe na spisku. Ima 4-5 igrača, o kojima razmišljam, pa ćemo vidjeti”, najavljuje Pape, koji će spisak za prijateljsku utakmicu protiv Lihtenštajna, koja se igra u Tuzli, objaviti 20. avgusta, a to će ujedno biti i spisak za kvalifikacioni duel protiv Kipra.

Vršajević je moderan igrač

Za razliku od igrača Sarajeva, čije mjesto na spisku je nesigurno, u kadru reprezentacije sigurno će biti Avdija Vršajević i Tino Sven Sušić, koji su dospjeli u žižu interesovanja nakon sjajnih utakmica u dresu Hajduka.

Sušić je, tako, blizu Italije, a Avdija je na korak do engleskog M’borugha.

“Dobre igre Avdije, te interesovanje engleskih i turskih klubova za njega su ujedno i satisfakcija za mene. Tina sam odavno pratio i znam o kakvom se igraču radi, ali Avdija je dokazao zbog čega je u reprezentaciji. Imam zaista veliko mišljenje o Vršajeviću, jer je on prototip modernog igrača. Uvijek je spreman i milina mi je imati takvu osobu i fudbalera u grupi. Uostalom, protiv Irana je dokazao svoj kvalitet i sigurno će i dalje biti u reprezentaciji”, tvrdi Sušić, koji je prije nekoliko dana, a nakon oproštaja Emira Spahića, za kapitena promovisao Edina Džeku, s kojim je obavio razgovor u Engleskoj.

Iskoristio je Pape priliku i da se vidi sa Asmirom Begovićem i Muhamedom Bešićem, kojem je dao nekoliko savjeta.

“Naravno da sam mu dao savjete, jer je ovo zaista velika promjena za nega. Ipak je iz Ferencvaroša stigao u Everton, koji je jedan od najboljih engleskih klubova. Uz to, finansijski je mnogo bolje prošao nego u Mađarskoj i sve to može biti opterećenje za njega. Srećom, blizu su mu Begović i Džeko i od njih sam zatražio da pripaze na njega”, kaže Sušić i dodaje kako želi da Bešić i na Goodisonu igra u veznom redu.

Bešić mora u vezu

“Razgovarali smo na tu temu i ja Muhameda vidim u vezi, a srećom to su želje i njegovog menadžera Roberta Martineza, tako da s te strane nećemo imati problema”, riječi su selektora naše zemlje, koji je najavio kako će za meč protiv Lihtenštajna u ekipu vratiti Ervina Zukanovića, a poziv će vjerovatno otići i na adresu Sanjina Prcića.

Uz to, Sušić je već ranije naglasio kako u timu ima samo četvoricu nezamjenjivih igrača i to Džeku, Begovića, Bešića i Pjanića, što bi u prevodu moglo značiti kako svi ostzali moraju izboriti svoje mjesto u početnih 11.

oslobodjenje.ba

tačno.net
Autor/ica 11.8.2014. u 15:44