Sarajevo polumaraton: Oko 1.300 učesnika trči za jačanje ekološke svijesti

tačno.net
Autor/ica 21.9.2014. u 11:11

Sarajevo polumaraton: Oko 1.300 učesnika trči za jačanje ekološke svijesti

Oko 1.300 učesnika, dosad rekordan broj, učestvuje u današnjem 8. Sarajevo polumaratonu, najmasovnijoj sportskoj manifestaciji međunarodnog karaktera u BiH.

Ovaj sportski i društveni događaj u Sarajevu je organizovan povodom Međunarodnog dana bez automobila, te tako doprinosi jačanju ekološke svijesti učesnika, ali i svih građana.

“Ove godine na startu imamo oko 1.300 učesnika što je rekord svih dosadašnjih izdanja. Novo Nordisk Fun Run trka/šetnja od oko četiri kilometra ima preko 500 učesnika, a na startu Sarajevo Sperbank polumaratona imamo oko 750 učesnika”, istakako je direktor Udruženja Maraton Sarajevo Erol Mujanović, dodavši kako broj učesnika u polumaratonu raste iz godine u godinu.

“Raste broj ljubitelja maratona u BiH, a pridružili su im se učesnici iz 30 različitih zemalja svijeta”, dodao je Mujanović uoči starta utrke.

On je naglasio kako veliki broj građana zanima trčanje i zdrav život, tako da u utrci učestvuje veliki broj rekreativaca.

Učesnici maratona su krenuli sa Trga Djece Sarajeva, a znak za start dala je ambasadorica Kraljevine Španije u BiH Maria Aurora Mejia Eraskin.

Prema riječima organizatora, učesnici će trčati sat vremena, a za to vrijeme proći će skoro sve dijelove Sarajeva.

“Trčat će kroz centar grada, kroz dijelove Starog Grada, kroz Vilsonovo šetalište i preko stadiona Koševo”, kazao je Mujanović te dodao kako je ova ruta odabrana prema uzoru na svjetske prakse, a trasa je vrlo atraktivna.

Kada je riječ o nagradnom fondu, kako ističe Mujanović, oni koji osvoje prva tri mjesta biće nagrađeni novčano, svi učesnici prije starta dobili su majice, a nakon trke dobit će i medalje.

“Tako će svi učesnici imati jedan lijep suvenir iz Sarajeva”, zaključio je Mujanović.

klix.ba

tačno.net
Autor/ica 21.9.2014. u 11:11