Sarajevo: U petak počinje ICEFEST – “show na ledu”

tačno.net
Autor/ica 9.1.2014. u 08:39

Sarajevo: U petak počinje ICEFEST – “show na ledu”

Serija festivala koji su ranije održani u Puli i Ljubljani, ove godine i u Sarajevu

U petak 10. januara počinje ICEFEST, odnosno “show na ledu” u Olimpijskoj dvorani Zetra u Sarajevu, gdje će biti održane dvije hokejaške utakmice, a bit će organizovan program za djecu i hokejaške veterane, javlja Anadolu Agency (AA).

Organizacioni odbor ICEFEST-a održao je konferenciju za novinare povodom mečeva evropske EBEL lige u hokeju na ledu između ljubljanske Telemach Olimpije i austrijskog VSV Villach, te Telemach Olimpije i austrijskog Ebel KAC Klagenfurt, koji će biti odigrani u olimpijskoj dvorani Zetra u okviru obilježavanja 30. godišnjice Zimske olimpijade u Sarajevu (ZOI).

Direktor ICEFEST-a Haris Muhić kazao je da se radi o seriji ICE festivala koji su započeli u Puli 2012. godine, zatim su prošle godine održani u Ljubljani, a sada i u Sarajevu.

“Dvije utakmice koje će biti odigrane u petak i nedjelju, centralni su događaj naše manifestacije, odnosno ovog šova na ledu. Imat ćemo i turnir djece iz cijele regije u sklopu festivala, te turnir veterana, također iz regije. Naglasio bih da ovo nije svakidašnji događaj, jer se EBEL liga prvi put izmjestila izvan svojih zemalja i došla u Sarajevo, kao poklon Ljubljane Sarajevu za 30. godišnjicu ZOI-a”, rekao je Muhić.

Matjaž Sekelj, poznat po tome što je u dresu bivše Jugoslavije na ZOI u Sarajevu 1984. godine, bio dvostruki strijelac u pobjedi protiv Italije i direktor HK Olimpije, rekao je kako mu je drago što su od ideje došli nadomak događaja, te da svi oni koji se sjećaju imaju fantastična sjećanja na ZOI ’84.

“Željeli smo napraviti nešto da se na to prisjetimo. A drugo, mi smo hokejaši po srca i željeli smo pomoći našim kolegama u BiH, da hokej dobije pravo mjesto i vrati se na stare staze. Jer, ja se sjećam utakmica Olimpije i Bosna ovdje, sa 7.000 gledatelja. Želimo da se ovaj sport vrati u Sarajevu na prava vrata, to je osnovna ideja”, kazao je Sekelj.

On je otkrio da su se pripreme odvijale u jako kratkom roku, ali da je zahvaljujući dobroj saradnji sa kolegama iz Sarajeva, sve završeno uspješno.

Damir Dervišefendić glasnogovornik ICEFEST-a rekao je kako su ovi susreti označeni kao hokejaški susreti top ranga, o čemu je pisala i Svjetska hokejaška federacija.

“Imamo za cilj obezbijediti Sarajevu adekvatnu hokejašku dvoranu, u kojoj će led postojati 8-9 mjeseci, kako bi se moglo redovno trenirati. U nekih 6-7 godina, realno, Sarajevo bi moglo imati pravi hokejaški tim. Puno je više faktora od same dvorane, kao što je naprimjer ekonomska slika”, izjavio je Dervišefendić.

Večeras je na ledu Zetre odigrana i utakmica domaćeg prvenstva, koji je poslužio kao svojevrsna generalna proba pred dvije utakmice koje sarajevska publika s nestrpljenjem očekuje.

U nedjelju navečer, nakon završetka posljednje utakmice, bit će takozvani “disco na ledu”, na kojem će moći prisustvovati svi građani koji su kupili karte.

tačno.net
Autor/ica 9.1.2014. u 08:39