Sedam bh. fudbalera u ovosezonskom izdanju Lige prvaka

tačno.net
Autor/ica 14.9.2015. u 11:35

Sedam bh. fudbalera u ovosezonskom izdanju Lige prvaka

Sedam fudbalera iz Bosne i Hercegovine ove sezone će sa svojim klubovima imati priliku da igra u Ligi prvaka, najjačem klupskom takmičenju u Evropi, javlja Anadolija.

Listu bh. fudbalera predvode Asmir Begović (Chelsea), te Edin Džeko i Miralem Pjanić (Roma) u ovom trenutku vjerovatno najveće zvijezde nacionalnog tima BiH. Osim njih šansu da zaigraju u Ligi prvaka imaće Amer Gojak i Armin Hodžić (Dinamo Zagreb), Marin Aničić (Astana) i Haris Hajradinović (Gent).

Nova sezona Lige prvaka kkreće sutra uvečer utakmicama u grupama “A”, “B”, “C” i “D”. Titulu šampiona Europe brani Barcelona, koja je u prošlosezonskom finalu savladala Juventus sa 3:1 na Olimpijskom stadionu u Berlinu.

Naravno, “Barca” je i ove godine jedan od glavnih favorita za odbranu naslova, ali je konkurencija “paklena.” Na evropski tron “pucaju” mnogi velikani poput minhenskog Bayerna, Real Madrida, Juventusa, te engleskih timova Chelsea, Arsenala, Manchester Cityija i nakon godine pauze povratnika u elitu Manchester Uniteda.

Svakako da Liga šampiona sa sobom nosi velika uzbuđenja i neizvjesnost, pa se praktično ništa unaprijed ne može prognozirati. Svaki od klubova koji su u grupnoj fazi ima svoje određene ambicije koje želi ispuniti, pa tako ni velika iznenađenja nisu isključena.

Ove sezone Liga šampiona ima i dva debitanta u grupnoj fazi. Riječ je o belgijskom Gentu i senzacionalnoj kazahstanskoj Astani, koja je stigla kroz kvalifikacije. Oba su kluba prošle sezone po prvi put osvojili naslov šampiona svoje zemlje s tim što je tim iz Kazahstana morao igrati kvalifikacije, dok je šampion Belgije direktno u grupnoj fazi. Na putu do velikog uspjeha Astana je eliminisala redom slovenački Maribor, finski HJK Helsinki i na kraju kiparski APOEL.

Sistem takmičenja je isti kao i prošle sezone. Dvije prvoplasirane ekipe iz svake od osam grupa plasiraće se u nokaut fazu. Trećeplasirani timovi nastaviće takmičenje u šesnaestini finala Lige Evrope. Četvrtoplasirani završavaju svoj evropski put.

Finale ovosezonske Lige šampiona biće odigrano na milanskom stadionu “Giuseppe Meazza” 28. maja 2016. godine.

Parovi prvog kola:

Utorak: Grupa “A”: PSG – Malmo, Real Madrid – Šahtar Donjeck; Grupa “B”: Wolfsburg – CSKA Moskva, PSV Eindhoven – Manchester United;Grupa “C”: Galatasaray – Atletico Madrid, Benfica – Astana; Grupa “D”:Manchester City – Juventus, Sevilla – Borussia Mochengladbach.

Srijeda: Grupa “E”: Bayer Leverkusen – BATE Borisov, Roma – Barcelona;Grupa “F”: Dinamo Zagreb – Arsenal, Olympiakos – Bayern; Grupa “G”:Dinamo Kijev – Porto, Chelsea – Maccabi Tel Aviv; Grupa “H”: Valencia – Zenit, Gent – Olympique Lyon.

sport.ba

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 14.9.2015. u 11:35