Seferović postaje nasljednik Kodre i Kovačevića?

tačno.net
Autor/ica 28.8.2013. u 11:13

Seferović postaje nasljednik Kodre i Kovačevića?

Nakon što su u prošloj sezoni zauzimanjem četvrtog mjesta u španskoj Primeri izborili nastup u play-off fazi Lige prvaka, fudbalere Real Sociedad još samo revanš susret sa Lyonom dijeli od plasmana u grupnu fazu Lige prvaka.

Nakon sjajne partije na Gerlandu i pobjede od 2:0, tim iz San Sebastiana još 90, eventualno 120 minuta, od krajnjeg cilja, vrijednog više od 10 miliona eura. Jedan od protagonista pobjede nad trećeplasiranim timom francuske Ligue 1 iz prošle sezone bio je fudbaler bh. porijekla Haris Seferović, dečko koji je bio jako blizu reprezentativnog dresa BiH, ali se na kraju odlučio za dres Švicarske sa čijom je U-19 selekcijom postao prvak svijeta.

Napadač Fiorentine na posudbi u Real Sociedadu postigao je drugi gol za tim sa Anoeta stadiona, i to kakav! Eurogolom je nesuđeni Zmaj ovjerio, i više nego zasluženu, pobjedu kluba iz Baskije.

U posljednje dvije decenije dubok trag u klubu iz San Sebastiana, u njegovoj 94 godine dugoj tradiciji, ostavila su dva napadača sa prostora bivše Jugoslavije. Prvi od njih je nekadašnji napadač i kapiten reprezentacije BiH Meho Kodro. Rođeni Mostarac je u periodu između 1991. i 1995. godine u 129 nastupa za Real Sociedad postigao 73 gola, što je svrstalo među najbolje klupske strijelce, a nekadašnji fudbaler Veleža danas je trener B tima Sociedad iako je u razdoblju od 2008. do 2010. godine bio na klupi A tima.

Drugo je veliko fudbalsko ime sa ovih prostora koje je dalo veliki pečat jednoj sjajnoj genaraciji „bijelo-plavih“ je Darko Kovačević. Bivši napadač Juventusa i reprezentacije SR Jugoslavije za Sociedad je igrao u dva navrata. Prvu epizodu imao je u periodu od 1996. do 1999. godine kada je u 98 mečeva postigao 41 gol, dok je druga, po klub uspješnija, epizoda trajala od 2001. do 2007. godine. Tokom svog drugog „mandata“ u San Sebastianu Kovačević je odigrao 180 utakmica i 51 put zatresao mrežu protivničkih golmana, a upravo je ovaj fudbaler bio strijelac posljednjeg gola Sociedada u Ligi prvaka.

Naklonost navijača svog novog kluba Seferović je već zadobio golom protiv Lyona, a ukoliko se desi da pogodi i u revanšu koji se igra večeras na Anoeti jasno je da će izrasti u jednog od junaka Real Sociedada, a iz priče o Kodri i Kovačeviću jasno je da „junacima“ sa Balkana odgovara baskijska klima!

Revanš susret između Real Sociedada i Lyon na programu je večeras od 20:45!

 

 

 

 

izvor: sportsport.ba

tačno.net
Autor/ica 28.8.2013. u 11:13