Selektor Baždarević otkrio želje pred žrijeb za SP 2018.: Ovo će mnoge iznenaditi

tačno.net
Autor 13.7.2015. u 10:37

Selektor Baždarević otkrio želje pred žrijeb za SP 2018.: Ovo će mnoge iznenaditi

Ne bih imao ništa protiv da u grupi dobijemo velike i atraktivne protivnike jer volim spektakl, a to bi takve utakmice definitivno donijele, kaže Mehmed Baždarević, selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine, uoči žrijeba kvalifikacija za plasman na Svjetsko prvenstvo 2018. godine u Rusiji.

Strateg “zmajeva” u razgovoru za “Nezavisne” danas je poručio da ova priča ima i drugu stranu medalje. Konačni cilj ipak je najbitniji.

“Naravno, u sportu je jedino bitan uspjeh. U kvalifikacijama to je plasman na veliko takmičenje, koji je lakše ostvariti protiv nekih uslovno slabijih rivala. Dakle, kada me pitate o željama u žrijebu za Mundijal u Rusiji osjećanja su podijeljena. S jedne strane volio bih igrati protiv Njemačke, Engleske ili Holandije i prirediti spektakl i praznik sporta. Lijepo bi se bilo suprotstaviti velikim svjetskim fudbalskim silama, pokušati ih pobijediti, ali na drugoj strani logično je priželjkivati i neke slabije rivale protiv kojih su šanse za uspjeh veće”, rekao je Baždarević.

Objavom najnovije FIFA rang-liste prošle sedmice definitivno je sačinjen raspored u jakosnim šeširima. I ovoga puta moguće je da žrijeb u jednoj grupi spoji reprezentacije zemalja nastalih na području nekadašnje SFR Jugoslavije. Strateg reprezentacije BiH i po ovom pitanju ima podijeljeno mišljenje.

“Volio bih se sresti s reprezentacijama iz komšiluka ili šireg regiona. To su sve moji prijatelji, ljudi koje poznajem dugo. Mislim da bi to bile dobre i kvalitetne utakmice. Međutim, nažalost, sva poznata zbivanja i politička događanja iz te cijele priče izbacila bi sportski dio i zbog toga ne znam koliko bi bilo dobro da žrijeb donese takav rasplet”, smatra Baždarević.

Naglašava da mu je u ovom trenutku prioritet ipak samo borba za nastup na Evropskom prvenstvu, koje se igra naredne godine u Francuskoj. On ujedno i ima mandat samo do kraja aktuelnih kvalifikacija, ali nema sumnje da će ga lako produžiti ukoliko “zmajeve” odvede na evropsku smotru.

“Trenutno je jedino o čemu razmišljam septembarski susret u gostima protiv Belgije. To će nam vjerovatno biti prekretnica. Nakon isteka tih 90 minuta stvari po pitanju plasmana na Euro vjerovatno će biti puno jasnije. Za Mundijal je još rano tim prije jer u ovom trenutku niko ne zna ko će tada uopšte biti selektor. Bitno je prije svega uspješno obaviti započeti posao”, zaključio je selektor bh. fudbalera.

Žrijeb grupa za Svjetsko prvenstvo biće održan 25. jula u ruskom Sankt Peterburgu.

U prvoj jakosnoj grupi su: Njemačka, Belgija, Engleska, Holandija, Rumunija, Vels, Portugal, Španija i Hrvatska.

Druga: Italija, Slovačka, Austrija, Švajcarska, Češka, Francuska, Island i Danska.

Treća: Poljska, Ukrajina, Škotska, Mađarska, Švedska, Albanija, Sjeverna Irska, Srbija i Grčka.

Četvrtak: Turska, Slovenija, Izrael, Irska, Norveška, Bugarska, Farska Ostrva, Crna Gora i Estonija.

Peta: Kipar, Letonija, Jermenija, Finska, Bjelorusija, Makedonija, Azerbejdžan, Litvanija i Moldavija.

Šesta: Kazahstan, Luksemburg, Lihtenštajn, Gruzija, Malta, San Marino i Andora.

Dobro i loše

Gledajući idealni rasplet, barem “na papiru”, idealan žrijeb za “zmajeve” bila bi grupa s Velsom, Sjevernom Irskom, Estonijom, Litvanijom i San Marinom. Možda najteža bila bi grupa koja bi ih eventualno spojila s Njemačkom, Švedskom, Norveškom, Bjelorusijom i Gruzijom.

sport.ba

tačno.net
Autor 13.7.2015. u 10:37