Senzacija modernog tenisa: Kako su Čilić i Nishikori razbili Grand Slam monopol

tačno.net
Autor/ica 8.9.2014. u 09:17

Senzacija modernog tenisa: Kako su Čilić i Nishikori razbili Grand Slam monopol

Finale US Opena, kojeg će u ponedjeljak u 23 sata po hrvatskom vremenu igrati Marin Čilić i Kei Nishikori, iznenađenje je dana u čitavom sportskom svijetu.

Međutim, premda su naslovnice svih svjetskih sportskih magazina i portala prepune hvale i oduševljenja fantastičnim uspjehom Hrvata i Japanca, osnovna teza koja se provlači oko toga finala je da se dogodila jedna od najvećih senzacija u povijesti modernog tenisa.

Premda su se i Čilić i Nishikori itekako zasluženo plasirali u finale, općeprihvaćena misao gotovo svih teniskih novinara i kolumnista je da ovo finale zaista nitko nije očekivao. Velika trojka svjetskog tenisa, Federer, Nadal i Đoković, punih je devet godina držala monopol nad Grand Slam finalima.
Posljednji put kad netko od njih trojice nije igrao u finalu dogodilo se još davne 2004., kad je u finalu Australije Marat Safin s 3:1 pobijedio Lleytona Hewitta. No, eto, jednom se i taj nevjerojatan niz morao prekinuti.

Uz to, ovo će biti tek treće finale, nakon njih čak 39, u kojem će podignuti pehar jedan tenisač koji nije plasiran među četiri najbolja. To je do sada uspjelo samo Juanu Martinu del Potru na US Openu 2009. i Stanu Wawrinki ove godine na Australian Openu.

Čilić, najslabije rangiran tenisač u finalu Grand Slama, još od Soderlinga 2009.

Nadalje, ovo finale bit će prvo finale US Opena još od 1997., u kojem će igrati dvojica igrača koji nikada nisu imali priliku igrati u jednom finalu. To finale između Patricka Raftera i Grega Rusedskog ima još jednu poveznicu s finalom kojeg će igrati Čilić i Nishikori. Tada se posljednji put dogodilo da finale US Opena igraju dvojica igrača koja nisu među 10 najboljih na svijetu.

Te 1997. Rafter je bio 14., a Rusedski 20. igrač svijeta. Uoči ovogodišnjeg finala, Nishikori zauzima 11 mjesto na ATP ljestvici, dok je Čilić 16. I to je najslabiji plasman jednog tenisača u finalu nekog Grand Slama, još od 2009., kad je tada 25. igrač svijeta Robin Soderling igrao finale Roland Garrosa protiv Rogera Federera.

No, tu ni izbliza nije kraj zanimljivostima i ludim statističkim podacima koji prate ovaj meč. Ovo će biti prvo Grand Slam finale, još od finala Australian Opena, kada je Novak Đoković pobijedio Francuza Tsongu, u kojem će igrati dvojica tenisača, koji nisu nikad osvojili Grand Slam naslov, a ujedno će biti i prvo Grand Slam Finale, još od Roland Garrosa 2005., kad je Rafa Nadal dobio Mariana Puertu, u kojem su igrala dvojica debitanata u Grand Slam finalima.

Također, porazi u polufinalu Novaka Đokovića i Rogera Federera, dakle prvog i drugog igrača svijeta, posljednji put su se dogodili na US Openu prije punih 48 godina. Te 1966. John Newcombe je u polufinalu svladao tada prvi reket svijeta, Manuela Santanu, dok je Fred Stolle bio bolji od svjetskog broja 2, Roya Emersona.

Nishikori, jedini azijski tenisač u finalu Grand Slama

Marin Čilić je prvi Hrvat u finalu nekog Grand Slama nakon Gorana Ivaniševića u onom povijesnom Wimbledonu 2001., a Nishikori je prvi azijski tenisač, koji se plasirao u finale bilo kojeg Grand Slama. Uspjeh Japanca još je i veći ako se pritom uzme u obzir da je na putu do finala skinuo skalpove čak trojice igrača iz Top 10.

U četvrtom kolu stradao je šesti igrač svijeta, Miloš Raonić, u četvrtfinalu je Nishikori bio bolji od četvrtog na svijetu, Stana Wawrinke, dok je u polufinalu svjetski broj 1 morao priznati da je Japanac bio bolji. Uz to, Nishikori je ovim rezultatom nadmašio uspjeh svog sunarodnjaka Jiroa Satoha, koji je još 1933. igrao polufinale Wimbledona.

Pobjednik će postati tek 13. tenisač u Open eri koji će osvojiti US Open, a ovo će biti čak drugi put u posljednje tri godine da će čak četiri različita tenisača u jednoj godini slaviti na četiri različita Grand Slama.

U svakom slučaju, ono što se još zna da će i jedan i drugi tenisač nakon finala napredovati na ATP ljestvici. Ako Nishikori osvoji naslov, postat će peti igrač svijeta. U slučaju poraza bit će osmi. Ako pak Čilić trijumfira, postat će deveti igrač svijeta. Ako izgubi, popet će se na 12. mjesto.

index.hr

tačno.net
Autor/ica 8.9.2014. u 09:17