Šestorica Zmajeva koji idu na Mundijal nisu rođeni u BiH

tačno.net
Autor/ica 6.5.2014. u 14:25

Šestorica Zmajeva koji idu na Mundijal nisu rođeni u BiH

Prosječna starost „zmajeva“ na Mundijalu u Brazilu bit će 27 godina. Ukupno „24 veličanstvena“ za reprezentaciju BiH sakupila 576 nastupa i 106 puta upisivali se u listu strijelaca, piše Anadolu Agency

Igrački kadar 24 fudbalska reprezentativca Bosne i Hercegovine, koja će selektor Safet Sušić voditi na predstojeće Svjetsko prvenstvo u Brazil, vrijedi 116.750.000 eura.

Najskuplji su Edin Džeko (Manchester City) sa 24.000.000 eura i Miralem Pjanić (Roma), čija se tržišna vrijednost procjenjuje na 20.000.000 eura, ispostavilo se analizom Anadolu Agency (AA).Potom, najviše zarađuju golman Stokea Asmir Begović, te prvotimci Lazija Senad Lulić i Stuttgarta Vedad Ibišević sa po 10.000.000 eura. Manje od milion eura vrijede Anel Hadžić (Sturm) 950.000, Ognjen Vranješ (Elazigspor) 700.000, kao i rezervni golmani Jasmin Fejzić (Aalen) 700.000, Asmir Avdukić (Borac Banja Luka) 400.000.- Sedmorica u Njemačkoj, petorica u Turskoj -Na Sušićevom spisku su se našla čak 23 internacionalca i jedan igrač iz Premijer lige BiH, odnosno Avdukić. Nastupaju u 10 zemalja. Najviše reprezentativaca BiH na Mundijal će iz Njemačke, čak njih sedam. To su Ermin Bičakičić (Braunschweig), Emir Spahić (Bayer Leverkusen), Sead Kolašinac (Schalke 04), Mensur Mujdža (Freiburg), Sejad Salihović (Hoffenheim), Ibišević (Stuttgart) i Fejzić (Aalen).

U sastavu je pet igrača koji nastupaju u Turskoj, a oni su Izet Hajrović (Galatasaray), Edin Višća (Istanbul BB), Haris Medunjanin (Gaziantepsor), Senijad Ibričić (Kayseri Erciyesspor) i Vranješ (Elazigspor). Po dva bh. reprezentativca su u ligama Engleske, Italije i Hrvatske. Džeko (Manchester City) i Begović (Stoke) na Mudnijal će iz najjačeg nacionalnog šampionata svijeta, Pjanić (Roma) i Lulić (Lazio) iz Serie A, a iz HNL-a igrači splitskog Hajduka Avdija Vršajević i Tino-Sven Sušić.

Po jednog predstavnika u nacionalnom timu jedinog debitanta na SP imat će prvenstva Mađarske (Muhamed Bešić / Ferencvaros), Belgije (Ervin Zukanović / Gent), Ukrajine (Toni Šunjić / Zorya), Austrije (Hadžić / Sturm) i Kine (Zvjezdan Misimović / Guizhou Renhe). Misimović je ujedno jedini reprezentativac BiH za SP koji nastupa van Evrope.

Sušić se odlučio i za dva u ovoj sezoni drugoligaška igrača Višću (Istanbul BB / Turska) i Fejzića (Aalen / Njemačka). Istina, Višća se sa IBB-om ekspresno vratio u Super ligu Turske i jedan je od zvanično najboljih fudbalera ovosezonskog drugoligaškog karavana u evropsko-azijskoj zemlji, a Fejzić je standardno dobar među stativama Aalena. Branio je u 32 od 33 prvenstvene utakmice u tekućoj sezoni koju će njegov klub završiti u tzv. zlatnoj sredini tabele.

Spahić najstariji, Kolašinac najmlađi

Najstariji igrač na kojeg Sušić računa u Brazilu je kapiten reprezentacije Spahić (33). Najmlađi na njegovom jučer objavljenom popisu igrača je Kolašinac (20). Prosječna starost Zmajeva na SP bit će 27 godina.

Fudbaler sa najviše nastupa u timu uoči SP, ali i u historiji reprezentacije BiH je Misimović. Jedan od kreatora igre odigrao je 80 utakmica, u kojima je postigao 26 golova. Primat najboljeg strijelca svih vremena pripada Džeki. Ponajbolji napadač današnjice u reprezentativnom dresu 33 puta tresao je mreže protivničkih golova.

Ukupno “24 veličanstvena” za reprezentaciju BiH sakupila su 576 nastupa i 106 puta upisivali se u listu strijelaca, navodi Anadolu Agency. Po broju odigranih mečeva, nakon rekordera Misimovića, je Spahić (72). Slijede ih Džeko (60 utakmica), Ibišević (53), Pjanić (46), Ibričić (41), Salihović (40), Medunjanin (34), Lulić (32), Begović (28), Mujdža (22), Vršajević (12), Vranješ (11), Višća (8), Bičakčić (7), Bešić (7), Zukanović (6), Šunjić (5), Hajrović (5), Avdukić (3), Kolašinac (2), Hadžić (1), Sušić (1), Fejzić (-).

Što se tiče liste strijelaca među učesnicima SP iz BiH Džeku (33 gola) prati Misimović sa 26, dok je Ibišević 20 puta postizao pogotke. Od 24 Sušićeva izabranika za Latinsku Ameriku deset ih je davalo golove. Osim pobrojanih, to su i Pjanić (8), Medunjanin (5), Salihović (4), Ibričić (4), Spahić (3), Lulić (1), Hajrović (1) i Bičakčić (1).

Šestorica nisu rođena u BiH, desetorica promijenili reprezentaciju

Zanimljivo, šest reprezentativaca koji će igrati za BiH na Mundijalu nije rođeno u ovoj balkanskoj zemlji. Hajrović se rodio u švicarskom Bruggu, Misimović u Munchenu, Mujdža u Zagrebu, Spahić u Dubrovniku, Bešić u Berlinu i Kolašinac u Karsruheu. Čak 10 igrača promijenilo je tzv. sportsko državljanstvo kako bi mogli nastupati za BiH. Učinili su to Begović (ranije igrao za Kanadu), Bičakčić (Njemačka), Kolašinac (Njemačka), Mujdža (Hrvatska), Sušić (Belgija), Pjanić (Luksemburg), Misimović (SR Jugoslavija), Hadžić (Austrija), Medunjanin (Holandija) i Hajrović (Švicarska).

Šesnaest putnika u Brazil nikada nisu igrala u Premijer ligi BiH (Begović, Bičakičić, Kolašinac, Mujdža, Bešić, Hadžić, Fejzić, Sušić, Pjanić, Misimović, Salihović, Lulić, Ibričić, Medunjanin, Hajrović, Ibišević). Dakle, samo njih osam, Džeko, Zukanović, Višća (Željezničar), Vranješ (Borac), Šunjić (Zrinjski), Vršajević (Željezničar, Čelik), Spahić (Čelik) i Avdukić (Čelik, Travnik, Sloboda, Radnik, Rudar, Borac) nastupila su u bh. nacionalnom šampionatu, piše Anadolu Agency.

AA

tačno.net
Autor/ica 6.5.2014. u 14:25