Siniša Mihajlović: Srbi iz RS trebaju navijati za Bosnu i Hercegovinu

tačno.net
Autor 21.5.2013. u 08:09

Siniša Mihajlović: Srbi iz RS trebaju navijati za Bosnu i Hercegovinu

Srbi koji žive van granica Srbije, tako i oni iz Bosne i Hercegovine, odnosno Republike Srpske, trebaju navijati za svoju zemlju, rekao je Siniša Mihajlović, selektor fudbalske reprezentacije Srbije u ekskluzivnom razgovoru za agenciju Anadolija (AA).

Potvrdio je da nije siguran hoće li ostati selektor Srbije nakon kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine.

“Ugovor sa Fudbalskim savezom Srbije imam do juna 2014. godine. Međutim, praktički on vrijedi do decembra ove godine. Već sam rekao da ako se ne kvalifikujemo neću ostati na klupi reprezentacije. Ustvari, sjest ću sa čelnicima Saveza kada završe kvalifikacije i onda ćemo vidjeti da li oni hoće da ostanem selektor, odnosno da li ću željeti da produžimo saradnju”, istakao je Mihajlović i naglasio da s njim ili bez njega reprezentacija Srbije ima perspektivu.

“Malo smo deficitarni u napadu, ali naći će se rješenje i za ovaj segment naše igre. U dosadašnjem toku kvalifikacija niko, ama baš niko, nije nas nadigrao. Imali smo problem sa realizacijom, zbog toga i lošije rezultate. Da zaključim: ako odemo na SP u Brazil sigurno ostajem selektor. Ukoliko se ne plasiramo na Mundijal onda će se sve znati u decembru”, kazao je Mihajlović.

I pored toga što za Belgijom i Hrvatskom u grupi A Srbija zaostaje čak šest bodova, selektoru te zemlje još nisu “potonule sve lađe”.

“Dok god imamo matematičkih šansi borit ćemo se i vjerujem u plasman na SP. Pobjedom u Belgiji vratili bi se u igru. Ako ne uspijemo trijumfovati, to jeste ako izgubimo, otpali bi iz svih kombinacija za Mundijal”, naglasio je Mihajlović.

Nekadašnji trener Bologne, Catanije i Fiorentine smatra da vodi ispravnu politiku u stručnom štabu Srbije, pa je još jednom podcrtao da od nje neće odustati.

“Pomlađivanje tima je prava stvar. Javnost u Srbiji to treba da istrpi i za koju godinu imat će jednu od najboljih reprezentacija svijeta. To je ključna stvar i prilikom moje eventualne odluke o ostanku na mjestu selektora. Pitanje je hoću li imati strpljenja da sve podnesem sa ekipom koja, bez sumnje, ima veliki potencijal”, kazao je selektor Srbije dodavši da se situacija u vezi Adema Ljajića nije promijenila.

Kodeks ponašanja u reprezentaciji ostao je isti. “Ko pjeva himnu Bože pravde, taj i igra za Srbiju. Oni koji krše kodeks neće biti pozivani u nacionalni tim”, poručio je Mihajlović.

Priznao je da su u grupi A Belgija i Hrvatska favoriti za plasman na SP.

“Imam pravo ponoviti da još nije ništa gotovo, te da i mi imamo šanse. No, što se tiče reprezentacija sa prostora bivše SFR Jugoslavije, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Crna Gora u boljoj su poziciji od Srbije. BiH, Hrvatska i Crna Gora, ako ništa, veoma blizu su baraža za SP. Kroz dodatne kvalifikacije mogu do Brazila”, ubijeđen je Mihajlović.

Selektor Srbije, nekada sjajni fudbaler Vojvodine, Crvene zvezde, Rome, Sampdorije, Lazija i Intera, pohvalio je napadače BiH, Hrvatske i Crne Gore, te konstatirao da su oni velika prevaga u usporedbi tri selekcije sa Srbijom.

“Nemamo što ima Bosna – Edina Džeku, Vedada Ibiševića i Miralema Pjanića. Nemamo napadače poput Hrvata Marija Mandžukića i Ivice Olića, poput Crnogoraca Stevana Jovetića i Mirka Vučinića”, decidan je Mihajlović.

Na pitanje da prokomentira izjavu Fadila Vokrija, predsjednika Fudbalskog saveza ko”>Kosova, koji je prije 10 dana za agenciju Anadolija izjavio kako je “prijateljska utakmica Srbije i Kosova moguća, te da bi meč dao doprinos stabilizaciji prilika i smanjenju tenzija”, Mihajlović je odgovorio: “O Vokrijevoj izjavi ne mislim ništa posebno. To su političke stvari i mnogo su više od fudbala. Kada se riješe znat ćemo da li će se takva utakmica ikada moći odigrati. To je isto kao sa Hrvatima.”Ko bi prije 15 godina rekao da je moguće da igramo sa njima”.

I za Mihajlovića formiranje Regionalne fudbalske lige sa takmičarskog aspekta bio bi pun pogodak, ali poručuje da je, kad se sve uzme u obzir, još rano i pojašnjava zašto.

“Ne vjerujem da bi ijedna zemlja htjela preuzeti rizik za dešavanja u i oko stadiona, eventualne sukobe u gradovima u kojima bi se odigravale utakmice. Na terenu ne bi bilo problema”, mišljenja je Mihajlović.

Nije mogao prognozirati ko će pobijediti u subotnjem finalu Lige prvaka.

“Navijat ću za Borussiju Dortmund, zbog Nevena Subotića i mog prijatelja i njegovog trenera Jurgena Kloppa. Ne znam ko će pobijediti? Možda je Bayern blagi favorit, ali favoriti ne pobjeđuju uvijek”, objasnio je Mihajlović.

U ranije izdvojenom dijelu intervjua za agenciju Anadolija Mihajlović je ispričao da bi nakon 1991. godine volio da se vratiti u Vukovar. Poručio je da će uskoro posjetiti rodni grad i porodičnu kuću u Borovu Selu. Rekao je i da javne ličnosti trebaju raditi za bolja vremena na prostorima zapadnog Balkana, istakavši primjer pomirenja Igora Štimca, selektora Hrvatske i njega.

tačno.net
Autor 21.5.2013. u 08:09

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija