Sistemsko i dugoročno rješenje jedini spas za bh. klubove

tačno.net
Autor/ica 20.9.2013. u 12:27

Sistemsko i dugoročno rješenje jedini spas za bh. klubove

U središnjem uredu Porezne Uprave F BiH u Sarajevu dana 19.09.2013. godine održan je sastanak kojem su prisustvovali čelni ljudi Nogometnog/Fudbalskog Saveza Bosne i Hercegovine, FK Sarajevo, HŠK Zrinjski i FK Željezničar, a u vezi dospjelih obaveza prema PU FBiH predmetnih klubova koji su učestvovali u UEFA takmičenjima u sezoni 2013/14, a vezano za mjere UEFA monitoringa prenosi službena stranica FK Sarajevo.

Ispred NFSBiH prisustvovali su predsjednik Saveza Elvedin Begić i generalni sekretar Jasmin Baković, koji su istakli svoju predanost da budu na raspolaganju svim fudbalskim klubovima u Bosni i Hercegovini.

“NFSBiH je prije 2 godine, zahvaljujući novom rukovodstvu Saveza, razumjevanju Porezne Uprave F BiH i pomoći UEFA-e i FIFA-e riješio svoje probleme i obaveze prema PU FBiH, stoga razumijemo potrebu da ovaj gorući problem riješe i klubovi. Savez je na raspolaganju klubovima, sa kojima zajedno činimo fudbalsku porodicu Bosne i Hercegovine, za pomoć i rješavanje svih problema u kojima možemo pomoći,” riječi su kojima se generalni sekretar NFSBiH Jasmin Baković obratio prisutnima na sastanku.

Direktor Porezne Uprave F BiH Midhat Arifović pohvalio je napredak u saradnji sa klubovima, istakavši sljedeće:

“Porezna Uprava može djelovati u okviru aktuelnih zakonskih rješenja. Razumijemo da je situacija u klubovima teška i da može biti bolja, ukoliko Vlada F BiH, odnosno nadležno Ministarstvo finansija i Ministarstvo sporta i kulture, ponudi rješenja za Parlament F BiH kojima bi se problem obaveza sportskih kolektiva u F BiH, uključujući i fudbalske/nogometne klubove, riješilo na jedan sistemski i dugoročan način,” kazao je Arifović koji je, zajedno sa svojim saradnicama, prisustvovao sastanku.

Predsjednik HŠK Zrinjski Marin Raspudić, direktor HŠK Zrinjski i član Izvršnog odbora NFSBiH Ivan Beus, direktor FK Željezničar Dželaludin Muharemović i generalni direktor FK Sarajevo Dino Selimović upoznali su prisutne sa sve rigoroznijim mjerama UEFA-inog finansijskog fair playa, te još jednom istakli potrebu izmjene zakona o otpisu kamata u F BiH, odnosno otpisu dugovanja klubova ili reprogramu glavnice na neki duži period od 15 godina, uz potpuni otpis kamata, za šta je nedavno pokrenuta inicijativa i čije izmjene i usvajanje su jedini spas sportskim kolektivima u F BiH.

Predstavnici pomenutih klubova su se dogovorili da formiraju radnu delegaciju koja će na svim nivoima vlasti, a prvenstveno na federalnom nivou, voditi aktivnosti u pravcu rješavanja problema vezanih za stare, nagomilane dugove fudbalskih/nogometnih klubova prema državi.

sportsport.ba
tačno.net
Autor/ica 20.9.2013. u 12:27