Sjajna asistencija Pjanića za ubjedljivu pobjedu Rome nad Interom

Autor/ica 5.2.2012. u 17:15

Sjajna asistencija Pjanića za ubjedljivu pobjedu Rome nad Interom

Dosta zanimljivih utakmica odigralo se danas u sklopu 22. kola italijanske Serije A. Roma je u derbiju nadigrala Inter (4:0), a sjajnu asistenciju kod drugog gola Rimljana ubilježio je bh. reprezentativac Miralem Pjanić. Milan i Juve osvojili su tek po bod.

Derbi 22. kola odigran je na rimskom Olimpicu. Šestoplasirana Roma ugostila je petoplasirani Inter. Interesantno je da su obje momčadi u posljednje dvije utakmice osvojile po bod nakon prethodnih nekoliko dobrih partija.

Vučica je u vodstvo stigla u 13. minuti. Francesco Totti je izveo korner, a Brazilac Juan glavom loptu smjestio iza leđa svog sunarodnjaka Julija Cesara. Zanimljivo, na identičan način je Roma u prošlom kolu postigla gol na gostovanju kod Cagliarija u 4:2 porazu. I, vjerovali ili ne, tada se igrala 13. minuta…

Na 2:0 Roma je povisila u 41. minuti. Mladi italijanski napadač Fabio Borini pogodio je na fantastičnu asistenciju bh. reprezentativca Miralema Pjanića u 41. minuti, a isti igrač je u 49. postigao treći gol za Romu, svoj peti prvenstveni.

Juan je poslao dugu loptu iz zadnje linije domaćeg sastava, Borini izbjegao ofsajd zamku, oslobodio se Waltera Samuela i Ivana Cordobe, a onda sa šest metara matirao Cesara. Tada je bilo jasno da Roma dolazi do vrijedna tri boda.

Tri boda ovjerio je mladi španski napadač Bojan Krkić u 89. minuti, postigavši gol za konačnih i visokih 4:0.

De Sanctis spasio Napoli na San Siru, blijedo izdanje Stare dame

Dosta se Milan dana namučio s Napolijem. Aktuelni prvak Italije dominirao je protiv gostiju iz Napulja, koji su se uglavnom bazirali na brze i uvijek opasne kontranapade.

Najbolju šansu za Rossonere propustio je brazilski napadač Robinho. Urby Emauelson je poslao dugu loptu, Zlatan Ibrahimović je glavom propustio za Robinha, koji je prošao Paola Cannavara, došao sam pred gol gostiju, a onda prizemno pucao pored lijeve stative golmana Morgana De Sanctisa.

U 66. minuti posao svom klubu otežao je najbolji igrač crveno-crnih. Ibrahimovića je uspio iznervirati iskusni bek gostiju Salvatore Aronica, kojeg je Šveđanin na kraju udario rukom i zaradio crveni karton.

Prije toga, Milan je bio u potpunoj dominaciji, te je upravo Ibrahimović imao veliku priliku, kada je njegov udarac sa svega 10-ak metara odbranio De Sanctis, po mnogima jedan od najboljih golmana u Italiji.

U 69. minuti Milanove promašaje mogao je kazniti Edinson Cavani. Urugvajac se na centaršut Ezequela Lavezzija probio između Philippea Mexesa i Ignazija Abatea, a onda je glavom loptu sa sedam metara prebacio preko gola.

Uslijedio je očekivan pritisak Rossonera na gol De Sanctisa, međutim Napolitanci su se uspjeli odbraniti i odnijeti bod iz Milana.

Ni vodeći Juventus nije uspio doći do pobjede. Stara dama nije uspjela postići gol Sieni, koja je sa isključivo defanzivnom formacijom pronašla način da sačuva svoju mrežu na Juventus Areni.

Fiorentina je s 3:1 savladala trećeplasiranu momčad Udinesea. Viole su tako upisale sedmu prvenstvenu pobjedu, šestu na svom stadionu.  Strijelci za domaći sastav bili su Jovetić (penali u 39. i 84. minuti) te Cassani u 56. Golove za goste iz Udina postigli su Antonio Di Natale u 14. minuti i Torje u 90.

Palermo je još jednom pokazao da je odličan pred svojim navijačima. U 11. domaćoj utakmici, Sicilijanci su došli do devete pobjede. Ostvarili su je, doduše, dosta teško protiv Atalante.

Poveli su domaći nakon pola sata igre, kada je iskusni Fabrizio Miccoli pogodio sa bijele tačke. Penal je skrivio Andrea Consigli, golman gostiju iz Bergama, koji je zaradio crveni karton, pa je Palermo preostalih sat vremena igre bio u velikoj prednosti.

Na 2:0 je u 49. minuti povisio Hrvat Igor Budan. Rezervni golman Atalante Giorgio Frezzolini odbranio je dva udrac Palermovih nogometaša, a Budan ga je tek iz drugog pokušaja uspio savladati.

Atalanta je uspjela smanjiti preko Argentinca Maximiliana Moraleza, koji je Emiliana Vivijana matirao u 56. minuti.

Pored susreta Milan – Napoli te Juventus – Siena, mreže se nisu tresle ni u susretima Lecce – Bologna te Novara – Cagliari. Parma je s 2:1 slavila u Veroni protiv Chieva.

Serija A, 22. kolo:

AC Milan – Napoli 0:0
Roma – Inter 4:0 (Juan 13, Borini 41, 49, Krkić 89)
Chievo – Parma 1:2 (Thereau 50/ Giovinco 46, Luciano 69 – ag)
Fiorentina – Udinese 3:2 (Jovetić 39 – penal, 84 – penal, Cassani 56/ Di Natale 14, Torje 89)
Juventus – Siena 0:0
Lecce – Bologna 0:0
Novara – Cagliari 0:0
Palermo – Atalanta 2:1 (Miccoli 29, Budan 49/ Moralez 56)

Autor/ica 5.2.2012. u 17:15