Sjećanje na Otta Langa: Rođen je u BIH, a bio je pionir alpskog skijanja u SAD-u

tačno.net
Autor/ica 21.1.2014. u 09:08

Sjećanje na Otta Langa: Rođen je u BIH, a bio je pionir alpskog skijanja u SAD-u

Na današnji dan, 21. januara 1908. godine, rođen je pionir američkog alpskog skijanja, holivudski režiser i filmski producent Otto Lang.

Lang je rođen u Tešnju, a ubrzo nakon rođenja s porodicom je preselio u Salzburg i najveći dio djetinjstva je proveo u Austriji.

Nakon preseljenja porodice u SAD, tridesetih godina prošlog stoljeća bio je pionir alpskog skijanje u Sjedinjenim Američkim Državama donoseći elegantni evropski ski-stil i tehniku.

Iza Otta Langa ostalo je zapisano da je bio “ikona američkog skijanja” a njegova skijašica Gretchen Fraser je 1948. osvojila zlatnu olimpijsku medalju.

U novije doba, njegov stil skijanja “gajila je” poznata američka skijašica Debbie Armstrong, koja je osvojila zlatnu medalju na Olimpijskim igrama 1984. u Sarajevu.

Za njih dvoje hroničari ističu da su imali iste osobine, oboje dijele ljubav prema Bosni i Hercegovini, strast za skijanje, te prizemljen i jednostavan pristup životu.

Lang je osnovao prvu školu skijanja na Mount Rainieru 1937., a potom je započeo uspješnu karijeru holivudskog redatelja i producenta sa četiri nominacije za Oscara za kratke igrane i dokumentarne filmove.

Otta Langa će se mnogi ljubitelji filma sjetiti kroz filomove “Jet Carrier”, “Northwest Passage”, “The First Piano Quartette”, “Tora, tora”, ali i nekoliko epizoda svjetski popularne dječije televizijske serije “Dactari”.

Lang je umro je 30. januara 2006. u Seattleu. U njegovim biografskim podacima na više mjesta piše da je rođen 21. januara 1908. u Zenici, iako je u knjigama rođenih u svim župama navedeno da je ipak rođen u Tešnju. Sporna je i godina rođenja, jer se u knjigama rođenih navodi 1907. godina.

klix.ba

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 21.1.2014. u 09:08