Slaven Bilić: Neće biti lako, ali za mene bilo bi veliko iznenađenje da BiH ispusti prvo mjesto u skupini G

tačno.net
Autor/ica 11.10.2013. u 07:50

Slaven Bilić: Neće biti lako, ali za mene bilo bi veliko iznenađenje da BiH ispusti prvo mjesto u skupini G

Za mene bilo bi veliko iznenađenje da BiH ispusti prvo mjesto u skupini ‘G’, odnosno da ne ode u Brazil, rekao je Slaven Bilić, trener Besiktasa za Anadolu Agency

Bosna i Hercegovina je super reprezentacija, istakao je za Anadolu Agency (AA) Slaven Bilić, trener turskog Besiktasa i bivši selektor fudbalske reprezentacije Hrvatske.

Bilić je imao samo riječi hvale za bh. nogometnu selekciju.

„To je reprezentacija koja je trenutno, ako izuzmemo kiks protiv Slovačke, najkonstantnija sa ovih prostora. Već su dva puta imali peh, nesreću, da u play – offu, u baražu za velika natjecanja budu sa Portugalom, koji je objektivno iskusnija i bolja ekipa. Sada je sve zrelo da se plasiraju na Svjetsko prvenstvo u Brazil“, rekao je Bilić.

Kako je rekao, u super su poziciji.

”Trebaju izdržati psihološki pritisak jer svi očekuju od njih da se plasiraju na SP, ali mislim da protiv Lihtenštajna i Litve reprezentacija kao što je BiH ne može kiksati. Neće biti lako, ali za mene bilo bi veliko iznenađenje da BiH ispusti prvo mjesto u skupini ‘G’, odnosno da ne ode u Brazil“.

Bilić je za Anadolu Agency komentirao i za balkanski region veoma zanimljiv večerašnji duel kvalifikacija za SP u kojem će u grupi „H“ Engleska na stadion „Wembley“ u Londonu biti domaćin Crnoj Gori.

„Englezi su bolji. Međutim, Crna Gora već jednom odigrala je 0:0 na stadionu Wembley. Englezi su u svakom slučaju favoriti, ali Crnogorci su iskusna ekipa, čiji igrači igraju u jakim evropskim klubovima, i ako su kompletni, a ne znam jesu li, imat će svoju priliku“, smatra Bilić.

Bivši selektor Hrvatske i nekadašnji reprezentativac, koji je 1998. godine sa popularno zvanim „Vatrenima“ bio treći na SP u Francuskoj, mišljenja je da nacionalni tim njegove države nije favorit u susretu sa Belgijom, koji bi večeras u Zagrebu mogao odlučiti pobjednika u kvalifikacijskoj grupi „A“.

„Hrvatska nije favorit, ali ima svoje adute. Imamo kvalitetan tim. Još se imamo pravo nadati da možemo biti prvi u grupi i direktno plasirati se na predstojeći Mundijal. Ipak, to se može desiti samo u slučaju da pobijedimo Belgiju, te Škotsku u gostima u utorak, pa da čekamo domaći kiks Belgije u meču sa  Velsom. Teško ostvariv scenarij, ali ne i nemoguć. U svakom slučaju duel Hrvatska – Belgija je velika utakmica snažnih evropskih selekcija. Nadam se trijumfu reprezentacije moje domovine“, izjavio je Bilić.

On je naglasio i kako mu je lijepo raditi u Turskoj, to jeste u velikom klubu kao što je Besiktas.

Nada se da će opravdati povjerenje ljudi u klubu i navijača, te da će napraviti dobar posao u Istanbulu. Na dobrom je putu da i ostvari svoje i želje navijača Besiktasa, jer poslije sedam kola u Super ligi Turske Bilićev tim je drugi sa 15 bodova, jednim manje od lidera Fenerbahcea.

– Pobijedio i pohvalio svoj Hajduk –

Slaven Bilić sinoć je sa Besiktasem pobijedio svoj matični klub Hajduk, rezultatom 2:1, u prijateljskoj utakmici odigranoj na stadionu „Poljud“.

„Ovaj tim Hajduka ima veliku budućnost. To su pokazali odličnom igrom protiv nas. Bili su pravi. Zadovoljan sam i sa izdanjem svoje ekipe, obzirom da smo nastupili bez deset igrača koji su na reprezentativnim okupljanjima. Bila je odlična utakmica u kojoj smo pobijedili, a mogli smo i izgubiti“, zaključuje Bilić u razgovoru za AA.

(anadolija)

tačno.net
Autor/ica 11.10.2013. u 07:50