Španija novi svetski prvak u rukometu

tačno.net
Autor/ica 27.1.2013. u 19:05
Španija je novi svjetski prvak. Nakon 2005. godine i Juany Carlos Pastory, veliki trener Valero Rivera je svoju reprezentaciju odveo do naslova. I to na koji način, način koji će teško bilo koja selekcija ponoviti u budućnosti. U finalu je Španija razbila Dansku sa rekordnih 35:19.
Očekivali smo veliko finale, žestoku borbu jer smo na jednoj strani imali Dansku koja je na prvenstvu izgledala odlično, koja je u nokaut fazi do finala stigla sa tri čiste pobjede, uz gol razliku +15 i Wilbecka koji je imao 4:0 protiv Rivere. Španci su bili dobri, ali nisu bili favoriti protiv Danske, međutim  očito su na kraju najbolje kalkulirali, izbjegli su Francusku, Hrvatsku i očito se na najmanje potrošili.
U finalu je Španija razbila Dansku, kao niti jedna selekcija svog protivnika u prošlosti. Tamo davne 1958. godine, Švedska je nadigrala Češku 22:12, Španija ja +10 imala u 34.minuti.
Nevjerovatno prvo poluvrijeme su odigrali Španci. Poluvrijeme koje je suprotno svim očekivanjima utakmicu odvelo u jednosmjernu ulicu. Danci su bili neprepoznatljivi, u odbrani je curilo na sve strane, niti jedna kontra, niti jedan gol sa crte. Na drugoj strani Španci su zabili pet golova iz kontri, Joan Cañellas je šutirao pet od pet, dok je Šterbik imao tek četiri odbrane. Danci su imali ogromnih problema sa odbranom Španije 6-0, uporno su šutirali iz sredine, bez prolaza. Vilbeck je dva puta tražio time out, ali nije bilo lijeka.
Prvi put nakon četiri minute i deset sekundi, Španija je vodila 3:0. Do 16.minute je Danska držala priključak, a onda je Španija do poluvremena napravila dvije velike serije, 5:2, odnosno 5:1, tačnije Danci su u 14 minuta uspjeli postići tri gola. Danski brod koji se opasno nakrivio nakon prvog dijela, nastavio je opasno da tone u nastavku, Šterbik je skinuo pet lopti, u 40 minuti je Španija stigla do nevjerovatnih 26:11. Do 40.minute Danci su sakupili 13 tehničkih pogrešaka.
Do kraja su Danci imali 18 tehničkih pogrešaka, Šterbik je sakupio 14 odbrana, Španci su iz devet kontri pogodili sedam puta. Slavlje u dvorani Saint Jordi je počelo daleko prije kraja utakmice. Danska havarija se napokon završila, nakon 60 minuta na semaforu je stajalo 35:19.
Cañellas je postigao u finalu sedam golova, Rivera mlađi šest, Maqueda i Aguinagalde pet.Kod Danske Søndergaard i Møllgaard tek po četiri.Søndergaard je potrošio devet lopti, Markussen sedam, sa crte su Danci postigli svega dva gola, iz kontri jedan.Španci su utakmicu zaključili sa 64 posto realizacije, od 54 šuta na gol Danske postigli su 35 golova, sa crte su zabili osam golova, sa devet metara 12.
Španija – Danska 35:19
Dvorana Palau Sant Jordi.Gledalaca: 15.000
Sudije: Nenad Krstić i Peter Ljubič (oba Slovenija). Isključenja:Španija 4 min, Danska 4 min.
Sedmerci: Španija 1(1), Danska 2(2)
Španija: Šterbik 14 odbrana, Rocas, Aguinagalde 5, García 2, Maqueda 5, Rivera 6, Ruesga , Sarmineto 1, Guardiola 2, Morros 1, Entrerríos 3, Montoro 2, Tomas 1, Sierra 2 odbrane. Selektor:Valero Rivera.
Danska:Landin 7, R.Toft, Møllgaard 4, Hansen 2, Søndergaard 4, Lindberg 1, Eggert 3, H.Toft 1, Larsen, Mortnesen, Svan, Lauge 1, Markussen 2, Nielsen, Nøddesbo 1, Spellerberg, Green 8 odbarana. Urlik Wilbeck
tačno.net
Autor/ica 27.1.2013. u 19:05