Španski superkup: Barceloni naslov, Atleticu poštovanje

tačno.net
Autor/ica 29.8.2013. u 07:24

Španski superkup: Barceloni naslov, Atleticu poštovanje

Nogometaši Barcelone osvojili su prvi trofej u novoj sezoni, Španski superkup, zahvaljujući pogotku koji su postigli u gostima.

U srijedu su na Nou Campu aktuelni španski prvaci odigrali protiv prošlosezonskih pobjednika Kraljeva kupa, nogometaša madridskog Atletica, 0-0. Prije sedam dana na Vicenteu Calderonu bilo je 1-1.

Barcelona niti na Nou Campu nije uspjela nadigrati odličnu ekipu Diega Simeonea. Premda je imala premoć u posjedu lopte (75-25 posto), te češće ulazila u 16-erac stvorivši više potencijalno opasnih situacija, Atletico je imao čišće i konkretnije prilike. Uostalom, odnos udaraca u okvir gola pretegnuo je na stranu gostiju (3-1).

U 42. minuti fantastičnu je priliku, njihovu najbolju na utakmici, gostima odbranio domaći golman Victor Valdes. Nakon serije brzih dodavanja akciju je završio, poslavši Piquea lažnjakom na tlo, Arda Turan. Udarac nije bio loš, naprotiv, ali Valdes je dokazao golmansku klasu.

Na jednako impresivan način Valdes je reagirao i u 56. minuti fenomenalno odbranivši lukav udarac Davida Ville malo izvan 16-erca.

Barcelona je veliku priliku imala u sedmoj minuti kada je Filipe Luis spriječio Messijev pogodak uklizavanjem i blokadom šuta, a najveću u 88. minuti, kada je Leo Messi iz 11-erca pogodio prečku gostujućeg gola. Penal je iznudio Pedro u kontaktu s Atleticovim stoperom Mirandom.

Filipe Luis je u 81. minuti dobio direktan crveni karton jer je dvaput laktom udario Danija Alvesa, dok je u prvoj minuti sudijske nadoknade s klupe isključen Arda Turan, i to jer je protestirao protiv sudije Fernandeza Borbalana. Igrači i Atleticove službene osobe s klupe spriječile su Turčina da u afektu napravi veći incident.

U dvjema je utakmicama Atletico Madrid pokazao da ove sezone može parirati Barceloni, čija igra ne izgleda niti svježe niti uvjerljivo. Saradnja Lea Messija i Neymara nije urodila plodom, dvojice ponajboljih svjetskih nogometaša koji su prvi put zajednički počeli Barceloninu takmičarsku utakmicu.

Kataloncima za utjehu ostaje činjenica da su osvojili četvrtu Supercopu de España u pet posljednjih godina, kao i 11. u klupskoj historiji.

Španski superkup, revanš:

Barcelona – Atletico 0-0, prva utakmica 1-1

 

 

 

izvor: klix.ba

tačno.net
Autor/ica 29.8.2013. u 07:24