Spremni smo za kvalifikacije, najvažnije je da budemo tim

tačno.net
Autor/ica 11.8.2014. u 09:46

Spremni smo za kvalifikacije, najvažnije je da budemo tim

Seniorska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine prvu utakmicu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo odigrat će u srijedu od 20 sati protiv Velike Britanije, a naši reprezentativci danas putuju u London.

Iza bh. košarkaša naporne su pripreme i solidan broj odigranih utakmica, a momci su sada spremni za napore koji ih očekuju u kvalifikacijama. Bez obzira na to što će Velika Britanija igrati bez NBA igrača, moramo biti maksimalno koncentrisani za predstojeće susrete i osigurati plasman na Eurobasket, koji će biti održan naredne godine.

”Na pripremama smo proveli više od mjesec i zadovoljan sam kako su ih igrači odradili. Iza nas je dosta dobrih provjera. Turnir u Sarajevu i dvomeč sa Švedskom bili su dosta uspješni, ali podbacili smo na posljednjim provjerama u Trstu. Sve do tada smo radili dobro, a onda nismo odigrali na željenom nivou. Međutim, smatram da su te posljednje provjere najkorisnije do sada s obzirom na to da smo imali priliku da vidimo pravo stanje u ogledima s vrhunskim selekcijama”, rekao je selektor Duško Ivanović za “Oslobođenje” i nastavio:

”U predstojećim kvalifikacionim susretima najvažnije je da budemo tim na terenu i van njega, te da vjerujemo u uspjeh i u ovo što radimo. Stvarno imamo dobru ekipu na okupu bez obzira na veliki broj otkaza zbog povreda i drugih stvari. Ne želim na to gledati kao na hendikep, naprotiv, na okupu imamo najbolje igrače i samo me oni interesuju.”

Nadamo se da će naši košarkaški zmajevi pružiti odličnu partiju u vjerovatno najvažnijem meču kvalifikacija i na pravi način početi put ka Evropskom prvenstvu. U četvrtak je planiran povratak u Tuzlu, gdje će bh. ekspedicija nastaviti pripremanje za drugo kolo kvalifikacija i meč s Islandom.

Za plasman na Evropsko prvenstvo potrebno je osvojiti prvo mjesto u grupi ili biti među šest najbolje drugoplasiranih selekcija iz sedam kvalifikacionih grupa. Nakon utakmica u Londonu i Tuzli, bh. košarkaši će 24. augusta u sarajevskoj dvorani “Mirza Delibašić” ugostiti Britance, a u posljednjem susretu 27. augusta će gostovati na Islandu.

Igrački kadar

Selektor Duško Ivanović za kvalifikacije na raspolaganju ima slijedećih 14 igrača: Nemanja Gordić, Muhamed Pašalić, Draško Knežević, Marko Šutalo, Nedim Buza, Nemanja Mitrović, Stefan Glogovac, Andrija Stipanović, Adin Vrabac, Miralem Halilović, Mirza Teletović, Milan Milošević, Draško Albijanić i Elmedin Kikanović.

 

sport.ba

tačno.net
Autor/ica 11.8.2014. u 09:46