‘Sramota! Ovo nije viđeno u zadnjih 45 godina Formule 1!’

tačno.net
Autor/ica 29.1.2014. u 10:01

‘Sramota! Ovo nije viđeno u zadnjih 45 godina Formule 1!’

Nakon bizarnog prvog dana zimskog testiranja u španjolskom Jerezu, mnogi su iznenađeni brojnim problemima i nedostatkom brzine novih F1 bolida…

Nova tehnička pravila učinila su svoje. Podsjetimo, Kimi Raikkonen za Ferrari jedini je u Jerezu uspio odvesti relativno pristojan broj krugova u utorak (31), dok su se drugi mučili kako bi bolid uopće bio u stanju izaći na stazu. Najbrže vrijeme 1:27.104 više od osam sekundi je sporije od onog što je voženo prvog dana testiranja prošle godine (Button 1.18.8) te je jasno da će bolidi koje pokreću novi hibridni V6 motori biti znatno sporiji. Uz sve to, tu su i prilično ružni dizajni prednjeg dijela pa je kritičara nakon otvaranja sezone testiranja zaista mnogo.

‘Nisam iskusio ovakav start sezone testiranja u zadnjih 45 godina Formule 1. Sport je skinuo gaće pred cijelim svijetom. Zašto uvijek sve moramo zakomplicirati?’, napisao je jedan od najiskusnijih pratitelja F1, švicarski novinar Roger Benoit te cijeli razvoj događaja nazvao sramotom.

‘Nisam vjerovao da će biti tako loše,’ izjavio je pak Marc Surer, bivši vozač i ekspert njemačkog Skyja.

Među žrtvama prvog dana bio je i Red Bull, s obzirom da zbog problema na novom RB10 bolidu Vettel nije uspio odvesti niti jedan pravi krug.

‘Prije F1 bolidi nisu bili tako bliski raketnoj tehnologiji kao danas,’ priznaje aktualni prvak, a mnogi su vozači bili sretni što su uopće uspjeli izaći na stazu i odradili desetak krugova, dok je prošlih godina stotinjak krugova tijekom testnog dana bilo nešto sasvim normalno.

Početak testiranja također je pokazao ono čega su se svi bojali: troškovi će znatno narasti ako momčadi žele imati pouzdan bolid s kojim će uopće moći doći do cilja tijekom utrka.

‘Jasno je da Formula 1 mora evoluirati i postati bliža automobilskoj industriji, ali pitanje je trenutka. Ako pogledate, ima dosta ekipa bez sponzorskih naljepnica. Potrebno je bar 40 posto više dizajniranja nego prošlih godina da bi se proizveo bolid. Ne znam kako će se mali s tim nositi,’ zaključio je Christian Horner, ravnatelj Red Bulla.

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 29.1.2014. u 10:01