SRAMOTA: Srpskom ministru ‘Marš na Drinu’ i ‘Ubij ustaše’ – sjajna atmosfera?!

tačno.net
Autor/ica 7.9.2013. u 09:10

SRAMOTA: Srpskom ministru ‘Marš na Drinu’ i ‘Ubij ustaše’ – sjajna atmosfera?!

Foto: Marko Lukunić / Pixsell

Svi smo znali da će dolazak Hrvatske na beogradsku Marakanu izazvati brojne, uglavnom negativne, reakcije domaćih navijača. Stoga nije ni čudo da je svaki treći navijač ima nekakav četnički simbol na sebi, da se s tribina orilo ‘Ubij usatšu’, ‘Vukovar’ i slično. No, nevjerojatno je zašto srpski ministar sporta Vanja Udovičić, bivši najbolji vaterpolist svijeta alii i igrač zagrebačke Mladosti, takvo ponašanje nije osudio

Iz Beograda: S. Škrlec, T-portal

Iako je uoči same utakmice atmosfera oko stadiona uglavnom bila komorna, bez ijednog povika podrške Srbiji, domaćini na stadionu učinili sve da ‘potpale’ atmosferu. pa je tako sat vremena uoči utakmice krenuo reprertoar četničkih pjesama, ‘marš na Drinu’, Od Topole pa do Ravne Gore’, što je naravno nabijana domaća publika popratila skandiranjem Vukovar, ‘Jebi ustašu’, ‘Ubi ustašu’ i ostalim uvredljivim povicima na račun Hrvata i Hrvatske.

Nisu zaboravili ni veliki transparent Vukovar na ćirilici, potom su zapalili i hrvatsku zastavu, dok transparent Vinkovci – vrata Hrvatske nisu uspjeli zapaliti ni nakon pet, šest minuta intenzivnog pokušaja paljenja. Na svu sreću, policija i žandarmerija uspjele su kontrolirati situaciju, pa osim nekoliko boca upućenih prema klupi naših te Josipu Šimuniću, kada je zbog crvenog kartona izlazio s travnjaka, nisu stigle ozbiljnije prijetnje.

No, gotovo je nevjerojatno kako je bivši najbolji vaterpolsit svijeta, pa čak i član zagrebačke Mladosti, te aktualni ministar sporta u Srbiji, Vanja Udovičić – hladno- doživio sve ove uvrede na račun ‘sportista iz Hrvatske’.

‘Drago mi je što je na kraju pobijedio sport. Kada se igraju ovakve utakmice, vidljive su jake emocije, izaženije nego inače. Žao mi je što Srbija na kraju nije pobijedila jer na taj bi način ova divna publika, koja ih je zdušno bodrila, dobila veliku nagradu. Atmosfera je bila divna, a Srbija je dokazala da može oragnizirati i ovakve utakmice visokog rizika’.

Pa atmsofera i nije bila ni divna, a posebice sportska?

‘I ja kada sam sa Srbijom igrao u Zagrebu, dočekala me je takva atmosfera. Slušao sam iste uvrede na račun Srbije. Naravno, trebalo bi puno toga promijeniti, ali trebat će još puno vremena da navijači prestanu s ovakvim skandiranjem. Na svu sreću, vide se pomaci. I mogu biti sretan što nije bilo nikakvih ekstremnih ispada’, pojasnio je Udovičić, čovjek kojem bi sport i poštivanje suparnika trebali biti na prvom mjestu.

U njegovom društvu na stadionu bio je i hrvatski ministar Željko Jovanović, koji je pak htio ublažiti Udovičićevo izlaganje.

‘Udovičić je vrhunski sportaš i čovjek, koji je isto negodovao dok su se s tribina orile sve ove uvrede. Srbija je dobila sjajnog ministra s kojim ćemo pokušati dodatno poboljšati odnose između dviju zemalja’, bio je Jovanovićev komentar na nacionalističko ponašanje srpskih navijača.

tačno.net
Autor/ica 7.9.2013. u 09:10