Sramotna presuda Općinskog suda u Livnu

tačno.net
Autor/ica 29.3.2014. u 12:29

Sramotna presuda Općinskog suda u Livnu

Pred Općinskim sudom u Livnu jučer je izrečena presuda policajcima koji su optuženi da su protuzakonito oslobodili Olivera Knezovića koji se još uvijek nalazi na slobodi, a koji je osumnjičen za ubistvo navijača FK Sarajevo Vedrana Puljića.

Pred Općinskim sudom u Livnu jučer je izrečena presuda policajcima Marinku Barbariću i Ivanu Bariću koji se terete da su omogućili bijeg Oliveru Knezoviću koji je osumnjičen za ubistvo navijača Sarajeva Vedrana Puljića.

Policajcima po pet mjeseci kazne

Općinski sud u Livnu donio je danas odluku da se Barbarić i Barić kazne sa pet mjeseci zatvora, iako je po Krivičnom zakonu Federacije BiH, čl. 391, “Protuzakonito oslobađanje osobe kojoj je oduzeta sloboda”, minimalna propisana kazna šest mjeseci, a maksimalna do pet godina zatvora.

“Službena osoba u Federaciji koja protuzakonito oslobodi osobu kojoj je oduzeta sloboda, a koja joj je povjerena na čuvanje, ili joj pomogne u bijegu, ili joj omogućava nedopuštenu vezu, ili prepisku radi pripremanja bijega, kaznit će se kaznom zatvora u trajanju od šest mjeseci do pet godina,” stoji u Krivičnom zakonu Federacije Bosne i Hercegovine.

Zašto su policajci koji su omogućili bijeg čovjeku koji se sumnjiči da je u Širokom Brijegu, četvrtog oktobra 2009. godine, pucao u glavu golorukom mladiću nagrađeni sa jednim mjesecom zatvora manje od minimalno predviđene kazne, vjerovatno zna samo sudija koji je donio ovu sramnu presudu.

Valjda danas ljudski život vrijedi jako malo i za ubistvo se ne mora i ne treba odgovarati, a kada osumnjičenom za ubistvo omogućite da nesmetano odšeta iz zatvorske ćelije budete nagrađeni onako kako su danas na Općinskom sudu u Livnu nagrađeni Marinko Barbarić i Ivan Barić.

Šta se sve događalo u jednom malom hercegovačkom gradiću u prvim sedmicama tog nesretnog oktobra 2009. godine vjerovatno nikada nećemo saznati, a sudeći prema odluci Općinskog suda u Livnu sve je manja nada da će pravda stići ubicu Vedrana Puljića.

Ko je vukao konce tih dana u Širokom? Ko je donio odluku da se Knezović pusti? Barbarić i Barić, ili neko mnogo “veći, jači” i utjecajniji od njih? Da li je taj isti neko i danas nagradio Barbarića i Barića? Pitanja je mnogo, a odgovora malo.

Do kada ćemo čekati na istinu i pravdu niko ne zna, jer one najsporije dolaze u ovoj državi na brdovitom Balkanu. Vlastodršci ne čini ništa da se ista sazna, jer čini se da je to njima najmanje bitno. Jeftini politički poeni će se već nekako skupiti.

 

sportsport.ba

tačno.net
Autor/ica 29.3.2014. u 12:29