Sretan Ti rođendan Mali prinče!

tačno.net
Autor/ica 2.4.2013. u 17:06

Sretan Ti rođendan Mali prinče!

Na današnji dan prije 23 godine rođen je mladić koji bi mogao ugroziti Safeta Sušića na tronu najboljeg fudbalera Bosne i Hercegovine svih vremena. Rođen je Miralem Pjanić.

Možda na prvi pogleda izgleda neozbiljno upoređivati 23-godišnjeg igrača sa najboljim fudbalerom kojeg je BiH ikada imala, ali ako iko može na tom tronu naslijediti Safeta Sušića, onda je to Miralem Pjanić. Naravno, zajedno sa najboljim strijelcem BiH svih vremena, Edinom Džekom.

U reprezentaciji 39 nastupa

Za reprezentaciju BiH debitovao je sa samo 18 godina, 20. avgusta 2008. godine u porazu Zmajeva (1:2) protiv Bugarske. Do danas je u omiljenom dresu sakupio 39 nastupa, u kojima je postigao sedam golova i upisao deset asistencija.

Ne smije se zaboraviti da je Miralem Pjanić imao mnogo problema prije nego li je dobio bh. pasoš i pravo nastupa. Da nije bilo člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, ko zna kako bi se sve završilo…

Ipak, na svu sreću po Bosnu i Hercegovinu, reprezentacija je dobila sjajnog igrača, čarobnjaka sa loptom, s kojim igra Zmajeva dobiva posebnu dimenziju. I to nije slučaj samo sa reprezentacijom. Igra njegove Rome sa Pjanićem u sastavu potpuno je drugačija. Pohvale za mladog Zmaja dolaze sa svih strana, a možda i najveća stigla je i od samog Imperatora:

“Pjanić je tehnički superioran. Razmišlja na terenu sekundu brže od protivnika, što ga čini izuzetno teškim za čuvati. Posjeduje sposobnost da sakrije loptu od protivnika, a to znaju izvesti samo rijetki igrači”, riječi su legende i kapitena Rome, Francesca Tottija. Kada vas pohvali jedan od najboljih fudbalera svijeta u ovom vijeku, onda to mora nešto da znači.

Bez obzira što je sa samo 23 godine uspio doći do jedne od najjačih svjetskih liga, igra u odličnom klubu sa odličnim saigračima, igrao je Ligu prvaka, postizao odlučujuće golove na Santiago Bernabeu, o njemu priča cijela fudbalska Evropa, nalazi se na listi želja najboljih svjetskih klubova, kakvi su Barcelona i Bayern, ali je i dalje, bez obzira na sve, samo jedan skromni i pristojni dečko, koji se želi koncentrisati samo na fudbal. Za njega nikad nećete pročitati kako je slupao automobil u pijanom stanju, nećete ga vidjeti u sitne sate u noćnom klubu, ne želi biti u centru pažnje, ali kad izađe na teren, onda se pretvara u lava, lava gladnog uspjeha.

“Kada želiš da nešto napraviš, kada želiš uspjeti, onda sebi ne trebaš postavljati nikakve granice. E, tako ja razmišljam! Sve što želim je da samo svakim danom budem sve bolji”, poručio je Pjanić danas iz Rima.

S obzirom o kakvom se talentu radi, za Miralema Pjanića samo je nebo granica.

tačno.net
Autor/ica 2.4.2013. u 17:06