Stadion Bilino polje: Neosvojiva tvrđava

Na ovom stadionu u Zenici, naša nogometna reprezentacija je ispisala zlatne stranice našeg reprezentativnog fudbala.

Na ovom stadionu u Zenici, naša nogometna reprezentacija je ispisala zlatne stranice našeg reprezentativnog fudbala.

 

Stadion Bilino polje je dom zeničkog premierligaša NK Čelik i jedan od dva nogometna zdanja na kojima svoje utakmice igra naš nacionalni nogometni tim.

Period izgradnje je trajao 6-8 mjeseci, a stadion sa karakteristikama britanskog stila gradnje (dimenzije 103x 65 m ) i kapaciteta 15.292 mjesta, je dovršen i otvoren davne 1972.godine, a renoviran 2009.godine.

Fudbalska reprezentacija BiH, prvi susret na ovom stadionu, je odigrala 1996.godine protiv selekcije Albanije. Bila je to prijateljska utakmica, koja je završila početnim rezultatom (0:0). Grad „Robijaša“ je nakon toga morao čekati pet godina da bi bio domaćin jednog meča nacionalne nogometne reprezentacije. Te, 2000.godine, također smo igrali prijateljski meč, ovaj put sa Makedoncima i bili bolji za jedna gol (1:0).

U 2001.godini, na Bilinom polju smo igarli dva puta, u prijateljskoj utakmici smo odmjerili snagu sa Mađarima, sa po jednim pogotkom u mreži njihovog i našeg golamana (1:1), a u kvalifikacijama za SP 2002.godine, bili smo ubjedljivi protiv amaterskog Lihtenštajna (5:0).

U kvalifikacijama za EURO 2004.godine, u Zenici je gostovao „bezopasni“ Luksemburg, koji je ispraćen kući sa tri gola u mreži, a pola godine nakon toga, u goste nam dolaze Norvežani.

Morali smo pobijediti taj meč, da bi nakon njih sa Danskom, u izravnom okršaju, odlučivali ko će se direktno plasirati u Portugal. U tome smo i uspjeli (1:0), ali nakon remija sa Dancima na Koševu, nismo vidjeli Pirineje.

Još jedna skandinavska zemlja Finska, 2004.godine je bila gost u „uzavrelom“ gradu, a prijateljski susret je završio remijem (1:1). Nakon njih, kvalifikcioni dvoboj protiv Španije za plasman na SP 2006.godine, bio je pravi test za naše momke. „Crvena furija“ je bila favorit, povela golom Vicentea, ali najbolji strijelac svih vremena naše reprezentacije, Elvir Bolić, je zabio gol za konačnih (1:1). Kvalifikacije za SP u Njemačkoj su nastavljene i 2005.godine, utakmicama protiv Belgije i San Marina. Belgijanci su pružili jak otpor, ali tri boda su ostala na Bilinom polju, za to je bio dovoljan jedan gol u njihovoj mreži (1:0). Reprezentativci San Marina su u našu državu došli više turistički, bez nade da mogu uraditi nešto više, pa je njihov golam tri puta vadio loptu iz svoje mreže (3:0).

Tradicija je jednom morala biti prekinuta. Prije pet godina, u kvalifikacijama za EURO 2008.godine, „čast“ za to je imala Mađarska. Uz kontraverzno suđenje Kapitanisa Costasa, protivnik je odnio cijeli plijen golovima Husztija, Gere i Dardaia. Mjesec dana nakon tog lošeg rezultata, sol na ranu je dodala Grčka. U grotlu Bilonog polja njihovi igrači su bili jako efikasni, upisavši sigurnu pobjedu (0:4). U godini održavanja završne smotre najboljih europskih reprezentacija koja se odvijala u Austriji i Švicarskoj, naš je državni tim bio jako aktivan, pa je odigrao pet susreta u Zenici. Prva tri su bila prijateljskog karaktera, a redom smo igrali protiv Makedonije (2:2), Azerbejdžana (1:0) i Bugarske (0:2). Ostala dva meča smo igrali u najuspješnijim kvalifikacijama do sada, onim za plasman na SP 2010.godine, kada smo dogurali do baraža. Otvorili smo ih sa najvećom pobjedom koju je naša reprezentacija ostvarila ikada, nad Estonijom (bilo je 7:0), te „demoliranjem“ Armenaca (4:1).

Rezultati koje je naš tim postigao svojim igrama u 2009.godini, potvrdili su našu kvalitetu i snagu. Na Bilinom polju je prvo poražena Belgija (2:1), zatim zaustavljena Turska (1:1) a aktuelni europski i svjetski prvaci, Španci, su nam očitali lekciju, konačnih (5:2) nas je spustilo na zemlju. Plasirali smo se u baraž, a tamo nas je čekao Portugal. Iako je olakšavajuća okolnost bila neigranje Cristiana Ronalda, nismo uspjeli načiniti napraviti konačni korak ka Južnoj Africi. I u Portugalu i u Zenici smo izgubili minimalnim rezultatom.

Okršaj sa reprezentacijom Rumunije biće nam 22. na terenu Bilinog polja, uz dosadašnjih 14 takmičarskih i sedam prijateljskih utakmica. Koliko smo uspješni na ovom stadionu govori i podatak da je u 16 susreta ostvaren pozitivan rezultat (11 pobjeda, 5 remija) i samo pet poraza. Ako gledamo rezultate postignute samo u kvalifikacijskim mečevima, onda su naši fudbaleri imali uspjeha u deset dvoboja (8 pobjeda, 2 nerješena rezultata) ali i četiri neuspjeha. Zbog jako velikih uspjeha koje je je naša nogometna reprezentacija ostvarila na Bilinom polju, ovaj satdion predstavlja „prokletstvo“ za druge timove, pa s pravom u subotu očekujemo pozitivan rezultat.

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
VIŠE IZ KATEGORIJE
VEZANI ČLANCI