Sušić ima posebnu klauzulu: Da li je upitan plasman na EP?

tačno.net
Autor 18.9.2014. u 09:45

Sušić ima posebnu klauzulu: Da li je upitan plasman na EP?

Bosna i Hercegovina je kvalifikacije za Evropsko prvenstvo u Francuskoj započela porazom od Kipra, kao glavnog krivca za početni neuspjeh sportska javnost u našoj zemlji vidi selektora Safeta Sušića.

U petak će biti održana vanredna sjednica Izvršnog odbora NFSiH na kojoj će tema biti ostanak odnosno odlazak Sušića sa klupe Zmajeva. Razlog za to je vrlo jasan, užasna taktika, loše vođenje ekipe, poraz na startu kvalifikacija te težak raspored jer u oktobru naša reprezentacije gostuje Velsu i Belgiji.

Ultimatum i posebna klauzula

Prema svemu sudeći pred popularnog Papeta će biti postavljen jasan zadatak, osvajanje minimalno četiri boda u spomenuta dva susreta ili odlazak. Kako saznajemo u Sušićevom trenutnom ugovoru postoji posebna klauzula, a to je da IO ima pravo razriješiti dužnosti selektora ukoliko plasman na EP bude doveden u pitanje.

S pravom se može postaviti pitanje da li se Zmajevi mogu plasirati na EURO poslije poraza na staru kvalifikacije. Do kraja kvalifikacija je ostalo još mnogo, izgubljeni bodovi se definitivno mogu nadoknaditi, da li će to biti slučaj najviše zavisi od Sušića te eventualno jednog od njegovih nasljednika. Kvalitet Bosne i Hercegovine je neosporan te u grupi sa Belgijom, Velsom, Kiprom, Izraelom i Andorom odlazak u Francusku je sasvim logičan, ali ukoliko se ponovi situacija kao na Bilinom polju protiv Kipra i najveći optimisti će postepeno postati pesimisti. Ključne će biti rokade i promjene koje Pape definitivno mora povući, vjerovatno će na predstojećoj sjednici IO biti govora i o tome.

Ko su mogući nasljednici?

Kao i uvijek kandidata za selektora naše A reprezentacije je mnogo, ali mali je broj koji zaista mogu ispuniti očekivanja kada sjednu na užarenu stolicu.

Faruk Hadžibegić, Baka Slišković i Meho Kodro su raniji selektori našeg tima, spominje se i igračka legenda Sergej Barbarez, javnost u našoj zemlji bi najradije izabrala Vahida Halilhodžića, ali teško je vjerovati da popularni Vaha želi trenutno raditi kao selektor. Među potencijalnim kandidatima je i Mehmed Baždarević.

Jedno od imena je ono i Amara Osima, proslavljenog stručnjaka Željezničara i najtrofejnijeg trenera Premijer lige, čovjek koji posjeduje karizmu, autoritet i fudbalsko znanje.

Postoji mogućnost i dolaska nekog trenera iz inostranstva, kao jedna od opcija se spominje bivši hrvatski reprezentativac Robert Prosinečki. Ipak, izbor stranca za selektora se trenutno čini apsolutno nerealnim.

Pred Sušićem će prvih 15-ak dana mjeseca oktobra biti možda i najteži u njegovoj dosadašnjoj selektorskoj karijeri. Osim što će određivati svoju vlastitu sudbinu, odlučivat će i vrlo vjerovatno o sudbini reprezentacije kada je u pitanju plasman na EURO 2016.

tačno.net
Autor 18.9.2014. u 09:45