Sušić je kriv je onaj koji je pogrešnom taktikom osvojio dva boda iz tri utakmice

tačno.net
Autor/ica 15.11.2014. u 14:42

Sušić je kriv je onaj koji je pogrešnom taktikom osvojio dva boda iz tri utakmice

“SAFETA SUŠIĆA boli glava uoči gostovanja u Izraelu”, vrišti s naslovnica bosanskohercegovačkih medija ovih dana. Tko je kriv što je izbornik nogometne reprezentacije BiH na jednu od odlučujućih utakmica kvalifikacija otputovao s glavoboljom?

Piše: Armin Hasanbegović- Index.hr

Kriv je onaj koji je pogrešnom taktikom osvojio dva boda iz tri utakmice

BiH je kvalifikacije za Euro nakon debitantskog nastupa na Svjetskom prvenstvu započela katastrofalno. Najprije je doživjela najveću sramotu u svojoj povijesti porazom u Zenici 1:2 od Cipra, 140. reprezentacije svijeta.

U toj utakmici Sušić je na travnjak poslao momčad koja je prvi put zaigrala zajedno i momčad bez krilnih nogometaša. Desnu stranu pokrivao je Hajdukov Avdija Vršajević, a lijevu Senad Lulić, koji je nakon utakmice kritizirao Sušićevu taktiku. Nezadovoljan taktikom bio je i Miralem Pjanić, kojeg su u sredini terena “zatvorili” Tino-Sven Sušić i Sanjin Prcić.

Svi su vidjeli da njih trojica, tri kreativca, ne mogu igrati zajedno, ali ne i Sušić koji je istu pogrešku ponovio u Walesu gdje je BiH odigrala utakmicu bez golova protiv reprezentacije koja je nastupila bez Ramseya i Allena, dvojice od trojice najboljih igrača. U Cardiffu je priliku umjesto Prcića dobio Medunjanin, ali ništa bitno u formaciji se nije promijenilo. Pjanić, nogometaš koji bi trebao voditi reprezentaciju, bio je nevidljiv i beskoristan na desnoj strani, a napadački dvojac Džeko-Ibišević bio je ponovno bez upotrebljivih lopti.

Ni blijeda predstava protiv lošeg Walesa nije bila dovoljna Sušiću da nešto promijeni, pa je protiv Belgije na zenički travnjak poslao istu momčad u istoj formaciji. Rezultat? 1:1 uz dominaciju Belgijaca i novu lošu partiju Pjanića kojeg je ponovno “zaustavio” izbornik Sušić postavljanjem na poziciju na kojoj se ponajbolji igrač talijanskog doprvaka Rome nikada nije snalazio.

Kriv je onaj koji na odlučujuću utakmicu ide bez ijednog napadača

Osim bodovnih problema, Sušića muči i to što u Izrael ide bez napadača. Ozlijeđeni su Edin Džeko i Vedad Ibišević, jedini napadači koje izbornik godinama ima u kadru.

“Ne bi bilo lijepo i fer prema Ibiševiću da pozovem zamjenu”, vjerojatno je najgluplji razlog za nepozivanje igrača u povijesti nogometa. Ozlijeđeni Ibišević će se uvrijediti ako izbornik pozove novog napadača?!

“Što bih sada trebao? Strahovati da se ne ozlijedi i Džeko?”, pitao se Sušić nakon što je postalo jasno da će BiH u Izrael bez Ibiševića.

I onda se dogodilo ono od čega je strahovao – ozlijedio se Džeko…

“Što bih sada trebao? Nemamo nikog kvalitetnog poput Džeke da ga pozovem kao zamjenu”, vjerojatno je drugi najgluplji razlog za nepozivanje igrača u povijesti nogometa. Tako će Sušić u utakmicu na kojoj mora igrati na pobjedu ići bez napadača.

Kriv je onaj zbog kojeg BiH gubi igrače za budućnost

A to se nije smjelo dogoditi jer već godinama poziv za poziciju trećeg napadača čeka jedan od najboljih strijelaca češke lige Ajdin Mahmutović. Tu su i Eldin Adilović, Milan Đurić, Haris Handžić… Igrači za koje je upitno zna li Sušić da uopće postoje i da su napadači.

Nepozivanje tih igrača i nije nešto što se ne može ispraviti, ali Sušićev odnos prema potencijalnim reprezentativcima je nešto što će Bosnu i Hercegovinu godinama proganjati. Dok je, naprimjer, Muamera Tankovića švedski izbornik svaki dan zvao i molio da igra za tu reprezentaciju, Sušić je mladog napadača ignorirao. Danas Tanković zabija golove za nizozemski AZ Alkmaar, a BiH je zbog nezainteresiranog izbornika izgubila napadača za budućnost.

Slična je situacija i sa Harisom Seferovićem, također napadačem, a da se čekao Sušićev potez BiH bi ostala i bez Izeta Hajrovića i Seada Kolašinca.

Kriv je onaj zbog kojeg BiH gubi igrače za sadašnjost

Sušić će u Izraelu igrati bez pravog lijevog beka. Tu poziciju će pokrivati Anel Hadžić, zadnji vezni austrijskog Sturma. S druge strane, Sušić ne računa na Ervina Zukanovića, ljevaka koji se puno bolje snalazi na lijevom boku. Najprije je Zukanovića izostavio s popisa za Svjetsko prvenstvo jer je branič Chieva izjavio da je NSBiH odgovoran što nije dobio vizu za Sjedinjene Američke Države. Nakon povratka iz Brazila i opraštanja Emira Spahića od reprezentacije Sušić je Zukanoviću postavio uvjet: Moraš igrati u prvih jedanaest ako želiš u reprezentaciju.

I to u periodu dok mu pola reprezentacije sjedi po klupama širom Europe, a na popisu mu se nalaze igrači poput Ognjena Vranješa, koji je mjesecima bez kluba i utakmica. I kada se Zukanović izborio za prvih jedanaest Chieva, Sušić je prekršio obećanje i rekao da ga neće pozvati jer Chievo igra s trojicom u zadnjoj liniji, a BiH s dvojicom?! Zukanović je nakon toga poručio da nikada više neće zaigrati za reprezentaciju, te je putem medija upitao izbornika: Bi li igrao da mi je Sušićev brat menadžer.

“Zukanović je loš čovjek”, bio je komentar Sušića, kojem je Vranješ očito primjer dobrog čovjeka jer je to jedini igrač na svijetu koji ima više odrađenih treninga u reprezentaciji, nego u klubu.

Kriv je onaj koji igru reprezentacije podređuje nećaku

Vjerojatno dobar čovjek nije ni Semir Štilić, veznjak Wisle i najbolji igrač poljske lige, te nogometaš koji je ove sezone skupio sedam golova i šest asistencija, koliko i svi igrači sa Sušićevog popisa zajedno.

Za Štilića nema mjesta u reprezentaciji jer bi ugrozio poziciju izbornikovog nećaka, koji je nezasluženo upao u reprezentaciju za Svjetsko prvenstvo, a potom i preko noći našao mjesto u prvih jedanaest.

Igra reprezentacije ispašta upravo zbog Tina-Svena Sušića. U tri utakmice u ovim kvalifikacijama na travnjaku je proveo 224 minute, a jedino pozitivno što je napravio je to da nije kriv za primljene golove. U svim utakmicama se skrivao od lopte, igrač je s najmanje dodira u veznom redu momčadi, a zbog njega BiH igra u formaciji bez krilnih nogometaša. Zbog njega je Lulić žrtvovan na lijevom beku, krilni nogometaši Hajrović i Višća prikovani za klupu, Misimović i Ibričić u reprezentativnoj mirovini, a Štilić iako u životnoj formi bez poziva.

Svjesni toga su i navijači pa je “Sušić mlađi” izviždan na utakmici protiv Belgije.

Kriv je onaj koji poziva igrače koje nikad ne bi koristio

“Nisam imao koga ubaciti u igru”, “Nisam imao visoke igrače na klupi”, “Nisam imao…”, pravda se Sušić poslije svakog kiksa kao da mu netko drugi sastavlja popis igrača.

Tko je kriv što Asmir Begović mora braniti i ozlijeđen jer su na klupi drugi vratar njemačkog drugoligaša Jasmin Fejzić i “perspektivni” 31-godišnji Ratko Dujković?! S druge strane, godinama na poziv čeka Ibrahim Šehić, standarni vratar kluba koji se uspješno natječe u Europskoj ligi.

Sušićev popis pun je igrača poput Fejzića i Dujkovića koji su tu samo reda radi, dok bez poziva ostaju nogometaši koji su potrebni momčadi i koji zaslužuju poziv. Tako se dogodilo da je u Izrael otputovala momčad sastavljena od tri vratara, pet braniča i čak jedanaest veznjaka. Za “reda radi” napadača ipak nema mjesta.

Kriv je onaj kojeg ne zanimaju suparnici

Sušić je Bosnu i Hercegovinu s debitantskog Svjetskog prvenstva izbacio tako što nije skautirao Nigeriju i što je tek poslije utakmice shvatio da je afrička reprezentacija najopasnija preko desne strane. Nije skautirao ni Cipar jer “to nije potrebno”, a očito ga ne zanima ni Izrael.

Sušić vjerojatno ne zna da postoje bosanskohercegovački nogometaši koji godinama igraju u izraelskoj ligi, jer da zna valjda bi za savjet nazvao Edina Cocalića, braniča Maccabija, da se upozna s igrom Izraelaca, čiju momčad uglavnom čine igrači protiv kojih Cocalić igra svakog vikenda.

Zbog toga nije ni čudno da je Andora jedina reprezentacija s manje bodova od BiH i da Sušića boli glava. Iako bi se, sudeći prema ovakvim nerazumnim potezima, moglo reći da ga boli nešto drugo za uspjeh reprezentacije…

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 15.11.2014. u 14:42