Sušić ne odustaje od starih navika: Da li je ovo sastav Zmajeva za Wales?

tačno.net
Autor/ica 8.10.2014. u 10:23

Sušić ne odustaje od starih navika: Da li je ovo sastav Zmajeva za Wales?

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine svoju narednu utakmicu kvalifikacija za odlazak na Evropsko prvenstvo u Francuskoj igra u petak u Cardiffu protiv Walesa.

Selektor Zmajeva Safet Sušić doveo je sam sebe, reprezentaciju, ali i sve nas u tešku situaciju, jer trenutno na raspolaganju ima ukupno tri stopera, od kojih je jedan povrijeđen (Emir Spahić), jedan nije odigrao utakmice od maja mjeseca (Ognjen Vranješ), dok je samo jedan u optimalnoj formi (Toni Šunjić).

Prema najavama Safeta Sušića, protiv Walesa će Zmajevi zaigrati sa najmanje dva napadača. Sušić je od prve minute najavio Edina Džeku i Vedada Ibiševića, što znači da neće odustati od svoje formacije 4-4-2.

Pitanje je samo koju ćemo verziju 4-4-2 gledati u Cardiffu.

U minulom susretu protiv Kipra u Zenici Sušić je na teren izveo igrače u formaciji 4-4-2 “dijamant”, ali s obzirom da je selektor pogriješio jer je u vezni red nagurao trojicu ofanzivnih veznih igrača (Pjanić, Sušić, Prcić), koji nemaju sklonosti ka defanzivnim zadacima, kao ni izvlačenju na krila, to se pokazalo kao potpuna katastrofa.

Potvrda toga, uostalom, jeste i poraz rezultatom 2:1.

Da li će Sušić ponoviti istu grešku, teško je reći, jer je selektor BiH poznat po svojim nepredvidljivim i teško objašnjivim odlukama kada je u pitanju formacija i taktika.

Sušić je formaciju 4-4-2 “dijamant” koristio na još jednoj utakmici u zadnje vrijeme i tada se ona pokazala odličnom.

U posljednjem susretu koji su Zmajevi igrali na SP u Brazilu, Pape je protiv Irana na teren izveo igrače u ovoj formaciji, a tada se to pokazalo apsolutno uspješnim.

1

Međutim, za razliku od utakmice protiv Kipra, Sušić je protiv Irana u “dijamant” stavio dvojicu defanzivnih veznih igrača, Muhameda Bešića i Anela Hadžića, koji su svojom trkom na terenu stvorili manevarski prostor Tinu Sušiću (koji je tada odigrao svoju najbolju utakmicu u dresu Zmajeva) i Miralemu Pjaniću (koji je također bio odličan, te se upisao i u strijelce).

Dakle, u “dijamantu” se moraju naći dvojica igrača sa defanzivnim zadaćama, a ne kao u katastrofi protiv Kipra gdje smo gledali kako se Pjanić, Sušić i Prcić sudaraju u prostoru na oko 30-40 metara od protivničkog gola.

Međutim, u veznom redu su Papetovi najmanji problemi, jer tu na raspolaganju ima sasvim dovoljno igrača. Samo je problem da izabere one koji trebaju početi utakmicu.

Ukoliko Pape ponovo stavi istu postavu kao protiv Kipra, dakle trojac Pjanić, Sušić, Prcić, šanse će nam, vjerovatno, biti svedene na minimum.

Logičinije je da se u prvom timu nađe Haris Medunjanin, koji u svom klubu Deportivu igra sjajno, a da na klubu preseli Prcić, ako imamo u vidu da je Tinu Sušiću mjesto u prvoj ekipi, praktično, zagarantovano.

pjanic1

Mnogo veći problem biće kako zakrpiti zadnju liniju. Još je uvijek velom tajne obavijen nastup Emira Spahića, ali sve su prilike kako nekadašnjeg kapitena ipak nećemo gledati protiv Walesa, jer su male šanse da će se oporaviti do petka.

Sušiću tako ostaje jedan siguran stoper, a to je Toni Šunjić. Ognjen Vranješ nije odigrao službenu utakmicu još od maja ove godine i veliko je pitanje u kakvoj se formi nalazi. Još je veće pitanje ispravnost odluke da li mu dati priliku od prve minute.

Na poziciji stopera Sušić može korisiti još samo dva igrača od onih koji putuju za Wales, a to su Bešić i Hadžić, pa je vrlo lako moguće da jedan od njih dvojice počne, ukoliko se na vrijeme ne oporavi Emir Spahić.

Na bokovima se malo lakše diše, jer su tu Senad Lulić i Josip Kvesić lijevo, te Mensur Mujdža i Avdija Vršajević desno

Formacija 4-4-2 “dijamant”, koju Sušić iz nekog razloga očito voli, i koju ćemo gotovo pa sigurno gledati i u Walesu, učinkovita je samo u slučaju kada na sredini terena imate različite profile veznih igrača, koji trebaju pokriti svaki dio terena, kako ofanzivni, tako i defanzivni.

Ukoliko vezni red ne bude izbalansiran, protivniku će se stvoriti mnogo prostora u napadu, pogotovo na krilima, jer ova formacija nema klasičnih krila, već se na krilne pozicije izvlače igrači iz sredine terena i pomažu bekovima.

Ako Luliću i Mujdži, za koje se očekuje da počnu susret, ne budu pomagali igrači iz sredine, Gareth Bale i društvo bi mogli na prave muke staviti Asmira Begovića.

Wales će igrati u svojoj standardnoj formaciji 4-2-3-1 i bilo bi vjerovatno najbolje i najlogičnije da Sušić na teren izvede istu formaciju, tim prije jer ima igrače za nju na svakoj poziciji, ali kod nas je davno logika ispala iz mode.

sport.ba

tačno.net
Autor/ica 8.10.2014. u 10:23