SUSRET MODERNOG CLIFF DIVINGA I TRADICIJE U SRCU MOSTARA

tačno.net
Autor/ica 23.9.2016. u 11:03

SUSRET MODERNOG CLIFF DIVINGA I TRADICIJE U SRCU MOSTARA

Cliff diveri se pridružuju 450 godina dugoj historiji skokova sa Starog mosta

Petostruki prvak Gary Hunt ima nedovršena posla u Mostaru, u koji dolazi nakon što nije uspio doći do pobjede na prethodne dvije stanice prvenstva – u prošlih šest sezona, briljantni Britanac nikada nije ostajao bez pobjede duže od dva takmičenja. Upravo je u gradu na Neretvi, u kojem tradicija skokova seže unazad do XVI stoljeća, Meksikanac Jonathan Paredes 2015. godine ostvario svoju prvu pobjedu i prekinuo Huntov niz od pet pobjeda. U prvom nastupu skakačica na Starom mostu, australska takmičarka s pozivnicom Rhiannan Iffland namjerava nastaviti sa odličnim nastupima, nakon što je pobijedila na tri od četiri takmičenja ove sezone. Mostarski skakači su srdačno dočekali 22 takmičara i takmičarki Svjetskog prvenstva i upoznali ih sa svojom omiljenom tačkom za skokove, visoko iznad ledene vode Neretve.

stm1

„Ovaj grad nekako živi za skokove i za ovaj most. Imao sam čast da prisustvujem ceremoniji ponovnog otvaranja mosta 2004. godine, nakon što je bio uništen u ratu. Jako poštujem ono što skakači ovdje rade. Oni skaču svakodnevno i zaista održavaju i nastavljaju tradiciju,” kaže Kolumbijac Orlando Duque, miljenik Mostaraca i istinski zaljubljenik u Mostar. „Čim stignemo, oni znaju ko smo, znaju naša imena, znaju šta radimo. Zaista su uzbuđeni i uvijek nas dočekaju raširenih ruku. Kao da dolazite kući.” Prvi skokovi s mosta datiraju unazad 450 godina, ali legendarni 42-godišnji skakač i njegovi suparnici će sa 28-metarske platforme demonstrirati moderni cliff diving, u spektaklu za koji se očekuje da će privući hiljade gledalaca.

„Zadovoljstvo je ponovo biti ovdje,” rekao je Gary Hunt prisjećajući se takmičenja 2015. „Bilo je teško ne biti na pobjedničkom podiju prošle godine, zato što ovaj grad voli skokove i želim pokazati da sam najbolji. Tako da ove godine imam dosta posla, ali definitivno želim biti na podiju i ciljam na prvo mjesto.” Da li će rekorder po broju pobjeda u Svjetskom prvenstvu doći do nove pobjede ili Meksikanac Jonathan Paredes, koji se nada da će mu Mostar opet donijeti sreću, može zadržati priključak za 32-godišnjim Englezom?

U takmičenju žena, koje prvi put nastupaju u Mostaru, Rhiannan Iffland, 25-godišnja takmičarka s pozivnicom iz Australije, će pokušati da održi kontinuitet sjajnih nastupa nakon što je pobijedila na tri od četiri ovosezonska takmičenja. Sa drugim mjestom iz Walesa, nakon što je na trećem takmičenju sezone prekinula pobjednički niz Iflland, Kanađanka Lysanne Richard ostaje za petama Australki. Možemo očekivati mnogo visokih ocjena za stil i vještinu u takmičenju žena, kao i elegantni skokovi sa 20 metara, koliko je Stari most visok.

Ovjekovječen na zastavi i grbu grada, Stari most je bio središte života u Mostaru još od svoje izgradnje u XVI stoljeću. To je pozornica na kojoj mostarski mladići skokom u Neretvu dokazuju svoju hrabrost u svojevrsnom ispitu zrelosti. U subotu će most ponovo biti lokacija sa najdužom tradicijom skokova u Svjetskom prvenstvu, dok 22 najboljih svjetskih skakača i skakačica budu demonstrirali svoje umijeće pred brojnom i vatrenom publikom.

14370337_1313803475318029_8394021774170692405_n

Gledajte uživo

Takmičenje će biti prenošeno UŽIVO 24. septembra od 14:20h, na www.redbullcliffdiving.com i Red Bull TV. Red Bull TV je dostupna na pametnim televizorima, igraćim konzolama, mobilnim uređajima itd. Više saznajte na about.redbull.tv

Ako propustite takmičenje ili ga jednostavno želite ponovo pogledati, ponovno gledanje na zahtjev biće dostupno nekoliko minuta nakon takmičenja.

Gledanje reprize takmičenja je geo-blokirano u SAD-u, zbog ekskluzivnog ugovora za emitovanje sa FOX Sports. Snimak takmičenja će biti emitovan na FOX Sports 1 u nedjelju 30. oktobra, u 10:30am po istočnom američkom vremenu.

redbullcliffdiving.com/

tačno.net
Autor/ica 23.9.2016. u 11:03