Sve manje upitnika: Pročitajte spisak potencijalnih protivnika BiH u baražu

tačno.net
Autor/ica 12.10.2015. u 09:55

Sve manje upitnika: Pročitajte spisak potencijalnih protivnika BiH u baražu

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine sjajnom pobjedom nad selekcijom Velsa povećala je šanse za plasman u dodatne kvalifikacije za Evropsko prvenstvo. Zmajevi su nakon groznog otvaranja kvalifikacija došli do daha i posljednjih mjeseci igraju odlično. Dovelo ih je to na korak od sna. Plasman u baraž ne mora značiti ništa i još uvijek je daleko, ali već se nazire izgled šešira – diskusija o potencijalnim protivnicima našeg nacionalnog tima u eventualnom baražu može početi!

GRUPA A: Potpuno neočekivano, kolo prije kraja kvalifikacija Island i Češka Republika osigurali su plasman na Euro dok je još uvijek otvorena borba za treće mjesto koje vodi u doigravanje. Trenutno se na toj poziciji nalazi Turska kojoj je u posljednjem kolu dovoljan i bod da bi zadržala mjesto. U tom slučaju, Holandija ne putuje na prvenstvo što bi bilo najveće iznenađenje kompletnih kvalifikacija.

GRUPA C: Španija je sigurna dok je borba za drugo mjesto i dalje otvorena. Mnogo bliže direktnom plasmanu je Slovačka koja u posljednjem kolu gostuje Luksemburgu dok Ukrajina na svom travnjaku dočekuje lidera grupe. Slovaci u slučaju pobjede sigurno ostaju drugi tako da su šanse da Ukrajinci završe u baražu sasvim realne.

GRUPA D: Njemačka i Poljska idu direktno u Francusku dok će svoje mjesto u završnici preko baraža tražiti reprezentacija Irske.

GRUPA E: Engleska i Švicarska već su na Euru, a tamo će svoje mjesto tražiti i Slovenija koju samo čudo može eliminirati iz baraža. Ekipa selektora Srečka Kataneca u posljednjem, desetom kolu gostuje San Marinu braneći treće mjesto na tabeli. Teško se oteti utisku da bi Slovenija bila atraktivan protivnik za bh. reprezentaciju ukoliko bi eventualno došlo do sudara ovih timova u baražu.

GRUPA F: Sve je i ovdje poznato: Rumunija i Sjeverna Irska idu na Euro, a u baraž će reprezentacija Mađarske koja će tako dobiti priliku da nakon mnogo godina zaigra na jednom velikom takmičenju.

Švedska, Danska, Norveška…

GRUPA G: Austrija je odigrala skoro savršene kvalifikacije i već davno osigurala nastup u završnici. Vrlo blizu direktnog plasmana je u Rusija koja uoči posljednjeg kola ima dva boda viška ispred Švedske kao i domaći meč s Crnom Gorom. Samo čudo može Ruse izbaciti s Eura pa je izvjesno da će Švedska sa Zlatanom Ibrahimovićem igrati baraž.

GRUPA H: Uz našu grupu, grupa u kojoj se nalazi Hrvatska privlači najviše pažnje uoči raspleta.Vatreni u posljednjem kvalifikacijskom nastupu gostuju Malti dok će Norveška na megdan Italiji. Azuri su već osigurali plasman na završnicu i igrat će bez posebnog motiva protiv gosta kojem ovaj meč život znači. Norvežani, naime, imaju dva boda više od Hrvatske, ali i slabiji međusobni omjer pa im je za direktan plasman potrebna pobjeda. Utisak je da ekipa Ante Čačića ipak ima realnije šanse za konačan uspjeh.

GRUPA I: Portugal i Albanija osigurali su nastup na završnici dok će u baražu igrati Danska. Opasan i neugodan protivnik koji je sjajno otvorio kvalifikacije, ali će svoj put prema Francuskoj ipak morati potvrditi u doigravanju.

Treba reći da jedna trećeplasirana reprezentacija s najviše osvojenih bodova direktno ide na prvenstvo (trenutno Mađarska), a nije poznat koncept žrijeba odnosno da li će i po kojem osnovu timovi biti raspoređeni u jakosne grupe.

Radiosarajevo.ba

tačno.net
Autor/ica 12.10.2015. u 09:55