Svi Balkanci na El Clasicu: Antić u historiji, Spasić tragičar, Kodro heroj

tačno.net
Autor/ica 23.3.2014. u 10:22

Svi Balkanci na El Clasicu: Antić u historiji, Spasić tragičar, Kodro heroj

Na svijetu ne postoji mnogo fudbalskih utakmica koje izazivaju pažnju poput El Clasica, meča između evropskih divova Barcelone i Reala iz Madrida. Čast da igraju utakmicu svih utakmica imalo je i nekoliko igrača s prostora bivše Jugoslavije, a svoje mjesto na klupi zauzela su i četvorica balkanskih trenera.

Utakmica svih utakmica

Rivalstvo koje vlada između ove dvije ekipe odavno prelazi granice fudbalskog terena. S jedne strane je Madrid, glavni grad Španije i prijestolnica španskog nacionalizma, dok je s druge Barcelona, glavni grad jedne od najbogatijih španskih pokrajina, s klubom koji predstavlja simbol težnje za katalonskom neovisnošću. Sportski novinari El Clasico često nazivaju ponovnim oživljavanjem Španskog građanskog rata.

Čast da budu dio utakmice, koju nakon finala Lige prvaka, gleda najviše ljubitelja fudbala na svijetu imala su četiri trenera s prostora zapadnog Balkana i devet fudbalera.

Prvi trener s ovih prostora koji je imao čast voditi jedan od dva najveća španska kluba je bio Ljubiša Brocić. Trener rođen u Guči, priliku da vodi Barcelonu je dobio u sezoni 1960-1961, nakon što je vodio PSV i Juventus. Kontroverzni Brocić, kojem je zbog kontakta s emigracijom u Brazilu zabranjen povratak u domovinu, na klupi Barcelone je izdržao četiri mjeseca. Predvodio je svoj tim u El Clasicu koji je odigran 04.12.1960. godine, u kojem je Real slavio pobjedu rezultatom 5:3.

Miljan Miljanić, legendarni jugoslavenski trener rođen u Bitolju, na veliku svjetsku scenu stigao je 5. jula 1974. godine kada se rukovao s ikonom madridskog kluba, tadašnjim predsjednikom Santiagom Bernabeom, čovjekom čije ime danas nosi stadion Reala, te postao trener jednog od najvećih klubova na svijetu. Miljanić je imao samo jedan zahtjev, da sa sobom dovede i Srećka Radišića, čovjeka koji je postao prvi kondicioni trener u historiji Reala iz Madrida.

U prvoj sezoni na klupi Reala, Miljanić je uspio osvojiti duplu krunu. Na putu do trofeja, Miljanić je u ligaškim susretima s Barcelonom imao više uspjeha. Na gostovanju na Nou Campu veliki rivali su odigrali miroljubivih 0:0, dok je revanšu Real slavio minimalnu pobjedu. I druga sezona je donijela trofej u vitrinu kraljevskog kluba. Ipak, u dva El Clasica, Real Madrid nije osvojio nijedan bod. Barcelona je bila bolja rezultatima 2:1 i 2:0. Treća sezona  je donijela Miljaniću najlošiji rezultat u La Ligi, tek 13. mjesto na tabeli i bod iz dva El Clasica. Barcelona je odnijela pobjedu na Nou Campu rezultatom 3:1, dok je u Madridu utakmica završena rezultatom 1:1. Već na početku naredne sezone Miljanić je, nakon poraza u prvoj utakmici protiv Salamance, podnio ostavku.

Nekoliko sezona nakon Miljanića, na klupu Reala sjeo je još jedan jugoslavenski trener. Vujadin Boškov je vodio kraljevski klub od 1979. do 1982. godine. Kao i Miljaniću, i Boškovu je prva sezona bila trofejna. Boškov i Real su do titule došli uz samo bod prednosti nad Realom iz Socieadada, ali su u El Clasicima osvojili puni plijen. Utakmicu na Nou Campu Madriđani su dobili rezultatom 2:1, dok je na domaćem terenu Real slavio veliku pobjedu rezultatom 4:0. Naredne sezone, Sociedad je Madriđanima uzvratio istom mjerom i osvojio titulu zahvaljujući boljoj gol razlici. U dva prvenstvena El Clasica, Barcelona i Real su slavili po jednu pobjedu. U trećoj sezoni na klupi Reala Boškov je zauzeo treće mjesto na tabeli, a u dvije utakmice s Barcelonom ubilježio je pobjedu i poraz identičnim rezultatom 3:1.

Antiću posebno mjesto

Posebno mjesto u historiji španskog fudbala zauzima Radomir Antić kao jedini trener koji je vodio Barcelonu, Real i Atletico Madrid i jedan od dva fudbalska stručnjaka na čelu dva najveća španska kluba. Antić je debitovao na klupi Reala 24. marta 1991. godine, kao treći trener te sezone, nakon smjena Alfreda di Stefana i Johna Toshacka. Epizodu u Realu koja nije počela najbolje, Antić je završio pobjedom u El Clasicu rezultatom 1:0.

Antić je 2003. godine preuzeo Barcelonu, nakon što je Lous Van Gaal dobio otkaz. Katalonskog giganta preuzeo je na 15. mjestu tabele. Ostat će zapamćen kao trener koji je dao priliku Victoru Valdezu i Andreasu Iniesti, današnjim legendama kluba s Nou Campa. U tridesetom kolu La Lige, Antić je predvodio Barcu u El Clasicu, koji je u Madridu završio podjelom bodova, rezultatom 1:1. Upravo je Antić na stadion Santiago Bernabeu, tokom ljetnog prelaznog roka 1991. godine, doveo plavokosog genijalca iz Crvene zvezde Roberta Prosinečkog. Iako se nije znao nositi s pritiskom igranja u velikom klubu, Prosinečki će ostati upamćen po sjajnom golu iz slobodnjaka na El Clasicu odigranom 19. oktobra 1991. godine. To je, nažalost, bilo sve što je popularni Robi pokazao u bijelom dresu, pa je svoju sreću morao potražiti u Oviedu.

Prosinečki je u sezoni 1995/1996 postao jedan od 12 igrača koji su nakon Reala obukli i dres Barcelone, nakon što je slavni Johan Cruyff insistirao na njegovom dolasku. U Barceloni je odigrao 20 utakmica, a jedna od njih je bila i čuveni El Clasico iz 10. februara 1996. godine kada je Meho Kodro, jedini bh. fudbaler koji je nosio dres Barcelone. postigao dva gola u pobjedi nad najvećim rivalom na Nou Campu.

“Teško je prognozirati. Lagani favorit je Madrid, zato što igraju kući i Real je u malo boljoj formi. Ipak, Barca je emotivno jača, hoće svi da je skinu sa trona, pa se nadam da će izvući dodatnu snagu i na stadionu ‘Santiago Berbnabeu’ slaviti iz buntovništva, te svima reći ‘nismo za bacanje’. Jedno je sigurno, ukoliko Barcelona pobijedi, trka za prvaka Španije ostaje otvorena, a ako bi Real došao do tri boda pitanje šampiona bilo bi vrlo blizu odgovora”, rekao je Kodro za  Anadoliju o današnjem derbiju koji će biti odigran u Madridu.

Saigrači Roberta Prosinečkog iz bronzane ekipe Hrvatske sa Svjetskog prvenstva u Francuskoj 1998. godine Robert Jarni, a posebno Davor Šuker odigrali su značajniju ulogu u dresu Kraljevskog kluba.

Šuker i Mijatović ubojiti tandem Reala

Aktuelni trener FK Sarajevo Jarni odigrao je jednu sezonu u dresu Reala (1998/1999), tokom koje je upisao 27 nastupa u Primeri, a od toga dva derbija u kojima nije osjetio radost pobjede. Prvi susret na “Santiago Bernabeu” završio je  rezultatom 2:2, dok je u drugom dijelu sezone Barcelona slavila s ubjedljivih 3:0.

Šukeru je već prva sezona u dresu Reala donijela četiri El Clasica. U svom debiju u najvećoj utakmici španskog prvenstva postigao je gol u pobjedi, rezultatom 2:0. U drugoj utakmici Barcelona je slavila pobjedu – 1:0. Žrijeb Kupa kralja htio je da se ova dva tima opet sretnu. Barcelona je bila bolja u dva meča, a Šuker je postigao golove u oba susreta.

U narednoj sezoni Šuker je postigao gol u porazu Reala na domaćem terenu, rezultatom 2:3, dok u drugom dijelu nije nastupio. U Supercupu koji je odigran u augustu 1997. godine Šuker je igrao u obje utakmice, ali nije uspio zatresti mrežu rivala.

Nezaustavljivi balkanski tandem u napadu kraljevskog kluba sa Šukerom je činio Crnogorac Predrag Mijatović. Zajedno su postigli 67 golova u dresu tima iz Madrida.

Mijatović je kao i Šuker postigao gol u svom prvom El Clasicu. Njih dvojica su bili strijelci za pobjedu rezultatom 2:0. Igrao je Mijatović i preostala tri El Clasica te sezone, ali se nije upisao u listu strijelaca. To mu je pošlo za nogom naredne sezone kada je bio strijelac u visokoj pobjedi Reala u Supercupu.

U sezoni 1998/1999. Mijatović je odigrao dva El Clasica, a upisao je asistenciju za gol u remiju 2:2 odigranom u trećem kolu španskog prvenstva.

Prvi igrač s Balkana koji je igrao El Clasico je Milan Janković, nekadašnji igrač Crvene zvezde koji je u sezoni 1987/1988 odigrao gotove sve prvenstvene utakmice u generaciji sa Emiliom Butragenom i Hugom Sanchezom.

Spasić heroj, ali navijača Barcelone

Jedan igrač s Balkana postao je i heroj navijača Barcelone i to dok je igrao u Realu iz Madrida. Predrag Spasić, nekadašnji reprezentativac bivše SFR Jugoslavije, pobrao je aplauze publike na Nou Campu autogolom koji je postigao za pobjedu domaće Barcelone. Spasiću je to bio jedini (auto)gol u dresu Reala, a na kraju sezone sreću je potražio u Osasuni.

Nekoliko minuta slave i čast da igra El Clasico dobio je Dragan Ćirić, koji je u sezoni 1997.-1998. odigrao obje utakmice španskog Supercupa protiv Reala.

Dresova oba kluba nosilo je još nekoliko igrača s Balkana, poput Elvira Baljića, Perice Ognjenovića ili Ramba Petkovića, ali oni nikad nisu dobili priliku da igraju utakmicu svih utakmica.

Jedini igrač s prostora bivše Jugoslavije koji će igrati nedjeljni El Clasico je Luka Modrić, hrvatski reprezentativac, koji iza sebe već ima tri utakmice protiv Barcelone i jednu upisanu asistenciju.

Utakmicu koja je na rasporedu večeras od 21 sat Real dočekuje s prve pozicije na tabeli, dok je Barca treća i poraz bi je definitivno izbacio iz borbe za titulu prvaka Španije.

oslobodjenje.ba

tačno.net
Autor/ica 23.3.2014. u 10:22