Svijet se divi geniju: Teodosić odveo Srbiju u finale

tačno.net
Autor/ica 13.9.2014. u 09:57

Svijet se divi geniju:  Teodosić odveo Srbiju u finale

Košarkaši Srbije ići će na megdan SAD-u u finalu Svjetskog prvenstva u Španiji. U fantastičnom polufinalnom okršaju bili su bolji od Francuske rezultatom 90:85.

Od početka susreta dalo se naslutiti koja će ekipa biti bolja u ovom susretu pošto je u ranoj fazi utakmice Srbija uspjela napraviti prednost i pobjeći Francuzima. Vođeni fantastičnim Teodosićem, Srbija već pred sami kraj prve dionice stiže i do dvocifrene prednosti od deset poena. Francuzi ipak uspijevaju smanjiti prednost, pa se na prvu pauzu odlazi sa prednošću Srbije od šest poena.

Nastavak susreta donosi još bolju igru Srbije koja u jednom momentu dolazi i do 18 poena prednosti, što je bila njihova najveća prednost na utakmici. Bilo je to kod rezultata 43:25. Na odmor se odlazi sa prednošću od četrnaest poena za Srbiju, a rezultat je glasio 46:32.

Treća četvrtina protiče u ne pretjerano efikasnoj košarci u kojoj reprezentacija Srbije bez previše muke uspijeva zadržati svoju prednost, da bi četvrta dionica donijela pravu dramu.

Francuzi na startu prave seriju od 5:0 i spuštaju se na minus od deset razlike. Zatim se bude Diaw i Batum, koji trojkama smanjuju prednost Srbije na jednocifrenu razliku nakon dugo vremena. Tada je bilo samo šest razlike. i onda počinje revolveraški obračun Batuma i Bogdanovića, koji još jednom preuzimaju kad je najvažnije. Francuzi su se spustili i do četiri razlike, ali se Srbija tri minute prije kraja odlijepila na plus osam.

Onda na scenu ponovo stupa Teodosić koji pogađa fantastičnu trojku, uzvraća mu nezaustavljivi Batum i utakmica ulazi u krajnje neizvjesnu završnicu. Francuzi na minut do kraja dolaze na minus tri, a onda Krstić pogađa za plus pet. Ušlo se u penal završnicu i Francuzi dolaze do minus dva na 16 sekundi do kraja, ali promašuju drugo bacanje i šalju Kalinića na liniju penala koji je oba puta siguran. Huertel sa druge strane promašuje isforsirani šut za dva poena i to je bio znak da Srbija definitivno odnosi pobjedu. Konačan rezultat je glasio 90:85.

Najefikasniji u redovima pobjedničkog tima bio je Teodosić sa 24 poena, dok je 13 dodao Bogdanović. U poraženom sastavu Francuske daleko bolji od ostalih bio je Batum koji je ubacio 32 poena i imao čak osam pogođenih trojki, a odličan je bio i Diaw sa 13 poena i deset skokova.

Srbija će u finalu Svjetskog prvenstva snage odmjeriti sa apsolutnim favoritom turnira, selekcijom SAD-a. Susret će se igrati u nedjelju s početkom od 21 sat.

Polufinale Svjetskog prvenstva

Srbija – Francuska 90:85 (21:15, 25:17, 15:14, 29:39)

sportsport.ba

tačno.net
Autor/ica 13.9.2014. u 09:57