Svjetsko klupsko prvenstvo: Bayern osvojio peti trofej ove godine

tačno.net
Autor/ica 22.12.2013. u 09:27

Svjetsko klupsko prvenstvo: Bayern osvojio peti trofej ove godine

Sasvim očekivano nogometaši Bayerna su osvojili naslov na Svjetskom klupskom prvenstvu koje je ove subote završeno u Maroku. U finalu u Marrakechu su svladali Raja Casablancu s 2-0.

Bavarci su tako briljantnu godinu okrunili petim trofejem (ranije su osvojili Ligu prvaka, Bundesligu, Njemački kup i Evropski superkup), a izmakao im je samo Njemački superkup koji im je “otela” Borussia Dortmund. Za Bayern je ovo prvi naslov svjetskog klupskog prvaka iako treba napomenuti da je osvojio i dvije titule u Interkontinentalnom kupu koji je bio preteča ovog takmičenja.

Za Pepa Guardiolu je ovo, pak, treći trenerski naslov na klupskom SP-u, a prethodna je dva osvojio s Barcelonom.

Bayern se od samog početka utakmice protiv Raja Casablance postavio autoritativno, a do prednosti je došao već u sedmoj minuti. Jerome Boateng je nakon kornera glavom proslijedio loptu prema Danteu koji je izbjegao zaleđe, ostao sam pred golom i lakoćom zabio.

U 22. se minuti David Alaba probio po lijevoj strani i poslao povratnu loptu za Thiaga Alcantaru koji je pogodio s 15-ak metara.

I u nastavku utakmice je Bayern dominirao, ali je igrao prilično opušteno, pa više nije povećao prednost. Štaviše, zbog ležernog je pristupa u završnici mogao i primiti gol(ove), ali je Manuel Neuer dobro obavio svoj posao.

Svjetsko klupsko prvenstvo,finale:

Bayern – Raja Casablanca 2-0 (Dante 7, Alcantara 22)

za 3. mjesto:

Atletico Mineiro – Guangzhou Evergrande 3-2 (Tardelli 2, Ronaldinho 45+1, Luan 90+1 / Muriqui 8, Conca 15 – 11m)

klix.ba

tačno.net
Autor/ica 22.12.2013. u 09:27