The Independent: Nogomet je vratio dostojanstvo i razum ljudima u BiH

tačno.net
Autor 26.10.2013. u 15:55

The Independent: Nogomet je vratio dostojanstvo i razum ljudima u BiH

Poput cigareta ”Drina” i ”Sarajevskog piva”, nogomet je ušao u krv cijelom bosanskom društvu, piše britanski novinar

Ugledni “The Independent” donosi obiman tekst o uspjehu nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine nakon plasmana na Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine navodeći da je “nogomet ujedinio nekada podijeljenu državu”, javlja Anadolu Agency (AA).

“Nakon plasmana reprezentacije BiH na Mundijal, nogomet igra ključnu ulogu u izgradnji i preporodu te nekada podijeljene zemlje”, piše u tekstu.

BiH se u tekstu opisuje kao zemlja koja je Švedskoj podarila velikog Zlatana Ibrahimovića, jednog od najboljih napadača današnjice, ali i Hasana Salihamidžića Bayern Munichenu.

“Poput cigareta ”Drina” i ”Sarajevskog piva”, nogomet je ušao u krv cijelom bosanskom društvu. Nogomet ujedinjuje ljude u toj zemlji. Sada sve veći broj građana podržava i navija za reprezentaciju BiH nego nekoliko godina ranije”, piše novinar Christopher Beanland.

Podsjeća da je sadašnja reprezentacija BiH sastavljena od poznatih svjetskih nogometaša koji su, prema britanskom listu, “zlatna bosanska generacija” koja se sastoji od “djece iz rata”.

“Zanimljivo, glavni mučitelj Sarajeva Radovan Karadžić  je prije rata bio psiholog u FK Sarajevu. Karadžić je tada svoje igrače učio da bez obzira na etničku pripadnost, budu jedan tim i da ne obraćaju pažnju na razlike. Međutim, Karadžić je sve radio suprotno kada je vodio bosanske Srbe u napadu na Sarajevo. Sada se nalazi na suđenju u Hagu za zločine koje je počinio”, napisao je autor koji, dodajući  da je “nogometna reprezentacija bivše Jugoslavije sastavljena od nogometaša svih republika bila supersila”.

Ističe da Bosanci i Hercegovci veliku nadu u pomirenje polažu upravo u nogomet.

“Daytonskim mirovnim sporazumom je okončan ratu u Bosni i proglašen je nepošten mir. Ali Bosanci i Hercegovci polažu velike nade u nogomet. Sport je postao ujedinjujući faktor i potreba za dobro mentalno i ekonomsko zdravlje nacije. Sve više Srba i Hrvata podržava nacionalnu reprezentaciju. Nogomet je rijetka prilika za Bosance da zajedno slave”, navodi se u tekstu.

Na kraju podsjeća da je ”Bosna mala država”, ali koja je do sada svjetskoj nogometnoj sceni poklonila “velika nogometna imena poput Džeke, Pjanića, Ibiševića i Misimovića”.

“Bez obzira na sve poteškoće i probleme s kojima se suočava, ova mala i nekada podijeljena zemlja do sada je iznjedrila najbolje igrače koji pobjeđuje u ključnim utakmicama. Nogomet je vratio dostojanstvo i razum ljudima u Bosni i Hercegovini”, piše u tekstu ”The Independenta”.

tačno.net
Autor 26.10.2013. u 15:55