Tito Vilanova – Tihi genije iza legendarne Barcine generacije

tačno.net
Autor/ica 26.4.2014. u 08:26

Tito Vilanova – Tihi genije iza legendarne Barcine generacije

Fudbalski svijet je u šoku zbog prerane smrti Tita Vilanove. Bivši asistent Pepa Guardiole od 2008. do 2012., a potom i trener tima od 2012. do 2013., tragično je preminuo u dobi od samo 45 godina.

U ovakvim trenucima fudbal postaje beznačajan. Tragična smrt sve stavlja u drugačiju perspektivu, kako u Barceloni, tako i šire. Katalonci imaju mnogo problema u proteklih nekoliko sedmica i mjeseci, ali će svi ti problemi vremenom biti zaboravljeni. Tito, međutim, neće.

Otišao je prerano, iznenadno i premlado. Tito je bio i ostat će simbol hrabrosti i junaštva na Camp Nou. Čovjek koji je igrao glavnu ulogu u uspjehu Barcine najbolje generacije ikada i koji je predvodio Barcelonu do naslova prvaka Španije sa rekordnih 100 bodova, dok je u isto vrijeme vodio bitku života van terena, bitku koju nije mogao pobijediti.

Nakon igračke karijere, Tito se vratio u Barcelonu, gdje je i ponikao, i postao asistent Guardioli u Barceloninom B timu. Pep se divio Vilanovinom analitičkom razmišljanju i osjetio je kako se mogao osloniti na znanje i stručnost svog dugogodišnjeg prijatelja.

Ispalo je savršeno. Guardiola je imao svoja čvrsta uvjerenja, ali u ranim danima nije bio toliko siguran u sebe. Vilanova je bio njegov rezonator za ideje, ali je nudio i svoja taktička rješenja. Andres Iniesta ga je kasnije prozvao „enciklopedijom fudbala“. Tito je bio jedan od onih ljudi koji su tiho radili iza scene, proučavali rivale i studiozno planirali za predstojeće susrete.

Nakon uspješne sezone u Barci B, predsjednik Joan Laporta je rekao Guardioli kako bi on bio idealan nasljednik Franka Rijkaarda. „Nemaš onu stvar da to uradiš“, odgovorio mu je Pep, ali je Laporta na kraju unaprijedio Pepa, zajedno sa Titom.

Ono što je uslijedilo jeste nauspješnija sezona Katalonaca u njihovoj historiji: Prvo triplete, Primera, Kup kralja, Liga prvaka. Barca je potom tri pretvorila u ukupno šest trofeja nakon što su osvojili španski Superkup, UEFA Superkup i Svjetsko klupsko prvenstvo.

Titu su 2011. krenuli problemi kada mu je dijagnostikovan tumor pljuvačne žlijezde. Nakon uspješne operacije, 2012. je uslijedilo povlačenje Pepa Guardiole, a na istoj press konferenciji je Tito Vilanova odabran kao njegov nasljednik. „Život ga nije mazio. Ne znate koliko je samo propatio. Ali, on se oporavio“, rekao je Pep.

Vilanova je predvodio Barcu do rekordnih 100 bodova u Primeri, čime je izjednačen Mourinhov rekord sezonu ranije.

vilanova1

Problemi su se brzo vratili i Tito je morao otići sa klupe kako bi se borio sa bolešću van reflektora javnosti, iako nikad iz srca navijača Barcelone.

Hrabra borba sa bolešću je okončana porazom, bolnim gubitkom koji fudbal u ovom trenutku čini beznačajnim. Tito je ujedinio sve fudbalske navijače u Španiji i širom svijeta svojom hrabrom utakmicom. Svima će bolno nedostajati…

Tito Vilanova (1968-2014)

sport.ba

tačno.net
Autor/ica 26.4.2014. u 08:26