Tomislav Karadžić: Srbija će sa RS igrati u septembru, protiv Kosova nikada

tačno.net
Autor/ica 16.4.2014. u 08:06

Tomislav Karadžić: Srbija će sa RS igrati u septembru, protiv Kosova nikada

I naš fudbal, kao i fudbal u Bosni i Hercegovini, te drugim zemljama regije živio je pod jednim krovom, prate ga isti problemi, imaju istu sudbinu, rekao je u razgovoru za Anadoliju Tomislav Karadžić, predsjednik Fudbalskog saveza Srbije (FSS).

„Čestitam i rukovodstvu i selektorima fudbalskih reprezentacija Hrvatske i Bosne i Hercegovine na plasmanu na Svetsko prvenstvo u Brazil. Delimično to je uspeh svih nas sa ovih prostora, jer bili smo ista familija, porodica. Zamislite da napravimo jednu zajedničku reprezentaciju. U Brazilu bismo igrali najmanje polufinale”, istakao je Karadžić, dodavši: „Verujem da će i BiH i Hrvatska izaći iz prvog kruga na Mundijalu, što im iskreno i želim.”

Tvrdi da čelnici fudbalskih saveza zemalja regije zapadnog Balkana sarađuju odlično te da su uvijek za istim stolom prilikom sastanaka koje organizuju FIFA i UEFA.

„Ne razdvajamo se tamo. Predsednici Dino Begić, Davor Šuker, Dejan Savićević i ja uvijek smo za istim stolom, pa nas često Sepp Blatter, prvi čovek FIFA, i Michel Platini, predsednik UEFA, pitaju kako ste se vi uopšte razišli. Vrli smo prijatelji. Na primer, sin od jednog mog prijatelja pao je na skijanju na Jahorini. Pozvao sam odmah Dinu (Elvedina Begića, predsjednika Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH, op.a.) koji je seo u kola išao u bolnicu sa tim detetom i rešavao problem, kao što bih i ja za njega. Dakle, imamo čiste namere, jasne stavove i podržavamo se koliko možemo. Neka sve pršti na terenu kada igramo jedni protiv drugih, ali pre i posle utakmice smo prijatelji.”

Fudbal treba biti preteća politike u regiji

Karadžić je kazao i da bi, ipak, uskoro moglo zaživjeti i klupsko regionalno takmičenje.

„Bilo bi sjajno da klubovi poput Sarajeva, Željezničara, Dinama, Olimpije, Hajduka, Vardara, Budućnosti, naših Zvezde i Partizana igraju zajedničko takmičenje. Ipak, na poslednjem sastanku u Sloveniji isprečilo nam se puno problema u ostvarenju cilja. To se dešava iz prostog razloga što se državni organi Hrvatske i Srbije po tri meseca moraju  pripremati da bi osigurali međusobne duele naših reprezentacija”, ispričao je Karadžić za AA.

On kaže da još ima problema, ali smatra da bi jedna vrsta regionalnog takmičenja bila veliki napredak.

„Ima još problema, ali najnovija ideja je da bi u slobodnim terminima, kada igraju reprezentacije, ipak, mogli organizovati neku vrstu regionalnog takmičenja. Bio bi veliki pomak. Treba praviti turnire, ako ništa drugo. Pred prvenstva na dva mesta po četiri kluba, da mi iz fudbala budemo preteća politike, da fudbal da zaboravu neke loše stvari iz prošlosti. Ideja i inercija kod svih saveza postoji i ako svi radimo na tome nešto ćemo i napraviti.”

No, fudbalski odnosi u regiji nisu idealni po svim granicama. O tome svjedoči i činjenica da se FS Srbije žalio FIFA zbog toga „što Kosovari nisu ispoštovali sporazum sa FSS postignut pod patronatom FIFA prilikom nedavnog odigravanja prijateljske utakmice sa Haitijem (0:0) u Kosovskoj Mitrovici”.

„Tri, četiri godine osporavali smo da oni igraju utakmice, ali smo pod pritiskom konfederacija i zemalja koje su priznale Kosove pristali na kompromis. Nije ni Blatteru lako. Dogovor je da nema provokacija i državnih obeležja na njihovim utakmicama. Oni su u utakmici sa Haitijem na dresove stavili grb kluba što podrazumeva jednu dvosmislenost”, smatra Karadžić, a konstataciju „nije ni Blatteru lako” obrazložio je:  „FIFA je u problemu. Određeni delovi mnogih zemalja koji traže odcepljenje žele da imaju svoje reprezentacije. Evo, gde će Krim sada igrati fudbal? I drugi primeri po svetu, da ne govorim dalje.”

Teorija FIFA je „da deca celog sveta igraju fudbal i mi smo za to, ali moraju postojati državne politike koje se moraju poštovati”, pojasnio je Karadžić zbog čega je FSS pristao na dogovor sa fudbalskom Prištinom, pa o njihovim odnosima u budućnosti rekao: „Neka svi igraju bez provokacija. Kada ih priznaju Ujedinjene nacije onda je to pitanje rešeno.”

I pored „kršenja sporazuma”, Karadžić je za Anadolu Agency istakao da se FSS neće žaliti Sportskom sudu u Lozani.

„Nadam se da će tzv. FS Kosova ubuduće poštovati sporazum, u kojem postoji klauzula da se vraćamo na početak ukoliko ne bude sve kako smo dogovorili. Nećemo se žaliti sudu u Lozani, jer mi poštujemo FIFA. To je naša krovna organizacija i od njih tražimo da se poštuju nacionalni ponosi i ideje”, tvrdi Karadžić u intervjuu za Anadolu Agency.

„Nerealni Vokri”, RS je RS po Daytonu

Na pitanje šta misli o izjavi Fadila Vokrija, predsjednika Fudbalskog saveza Kosova „reprezentacije Srbije i Kosova trebaju odigrati prijateljski meč koji bi relaksirao odnose između dvije države”, prvi čovjek fudbala u Srbiji odgovorio je: „Nerealna izjava. Srbija nikada neće priznati Kosovo, onda kako ćemo igrati? Nema problema, njihovi fudbaleri mogu igrati u našoj reprezentaciji, jer su dio države Srbije. Ako fudbal nije politika, a hoćemo da igramo fuadbal, izvolite gospodo i vi ste deo ove zemlje.”

Posljednjih mjeseci Srbija je u nekoliko navrata htjela odigrati prijateljski susret sa selekcijom Republike Srpske. Saglasnost za odigravanjem utakmica u Banjoj Luci dao je i N/FS BiH, ali svaki put FIFA nije dozvoljavala meča smatrajući ga „političkim potezom”.

„To je pitanje koje je aktuelno duže vreme. Sledimo dogovore FS BiH, FSRS i FIFA. Rado bi igrali i planiramo igrati početkom septembra u Banjoj Luci. FS BiH dao je suglasnost da nema ništa protiv utakmice. Ako je ta odluka i verifikovana od FIFA igraćemo tu utakmicu. Ne vodeći računa o politici i prošlosti, u RS ima puno navijača naših klubova i reprezentacije i zbog njih želimo odigrati utakmicu u Banjoj Luci, ali pod uslovom da se ona ne pretvara ni u kakav cirkus. Ako bi znali da će utakmica poslužiti kojekakvim elementima da ispoljavaju nasilje, nama takva utakmica ne treba”, decidan bio je Karadžić, prisjetivši se i nedavne utakmice mladih reprezentacija BiH i Srbije, koja je prekinuta u Modriči (BiH, RS) zbog fašističkog skandiranja navijača Srbije „Nož, žica, Srebrenica”, koji su na taj način vrijeđali žrtve genocida, počinjenog od strane srpske vojske u julu 1995. godine nad stanovnicima grada u Podrinju.

„Neobuzdana grupa navijača pozivala se na ratne događaje. Igramo ako Dino (Elvedin Begić, op.a.) i njegova ekipa i RS i Blatter kažu OK. Igramo početkom septembra, ali da bismo došli na utakmicu u Banju Luku želimo pismene tragove od svih”, kaže Karadžić.

Ukoliko bude utakmice Srbija u septembru u Banjoj Luci neće igrati protiv reprezentacije Republike Srpske, već protiv regionalne selekcije bh. entiteta RS.

„Republika Srpska je Republika Srpska po Dejtonskom sporazumu. Ona nema svoju reprezentaciju, ako kažemo da fudbal treba da se igra, a da nema reperkusije na organizaciju”, kaže Karadžić.

Srbiji treba dobar selektor za plasman na EP

Puno važnije od prijateljskog duela sa regionalnom selekcijom RS za FSS su predstojeće kvalifikacija za EURO 2016 u kojem Srbija želi plasman na prvenstvo u Francusku.

„Reprezentacija je lokomotiva razvoja fudbala. Glavni cilj nam je plasman na EP. Međutim, nikada ne možete sa sigurnošću da tvrdite da će te se plasirati. Jermenija sa kojom igramo prvu kvalifikacionu utakmicu u oktobru mnogo je napredovala. Tu je i Albanija. Računam da smo na nivou te dve reprezentacije. Danska ne beleži neke rezultate u zadnje vreme, a glavni rival nam je Portugal. Imamo sve uslove,  dobru grupu i reprezentaciju, zato nam treba jako dobar selektor”, ocijenio je Karadžić i poručio kako FSS pod hitno treba izabrati selektora: „Ljubinko Drulović je od strane organa FSS imenovan za jednu utakmicu, prijateljsku sa Irskom. Taj mandat je završen, a šta će se desiti sledećih nedelja i meseci ne mogu odgovoriti na pitanje. Drulović je sjajan čovek i igrač, trener sa sjajnim rezultatom u Litvaniji (prošle godine prvak Evrope kao selektor ‘U-19’ reprezentacije Srbije, op.a.), ubeležio je i pobedu sa ‘A’ timom protiv Irske. Za ozbiljnu pažnju je njegov status i imenovanje za selektora. Ipak, ima tu još tri, četiri kandidata u fokusu pažnje.”

Dugo vremena fudbal u Srbiji bio je pritisnut raznim problemima, posebno infrastrukturnom, kojem je rukovodstvo FSS posljednjih godina posvetilo najviše pažnje, te napravilo značajne pomake među kojima je najvidljiviji izgradnja  moderni Trening centar u Staroj Pazovi.

„Imamo jedan od najlepših trening centara u Evropi, što su potvrdili i mnogi uvaženi gosti poput Platinija i Blattera. Pre samo tri godine imali smo dva stadiona pod reflektorima, Partizanov i Zvezdin, a danas je 11 centara koji poseduju reflektore, donekle sređene uslove, tu mislim pre svega na sedišta, lože, svlačionice. U Kragujevcu, Ivanjici, Čačku, Subotici i beogradskoj Karaburmu u narednim mesecima želimo poboljšati uslove. Sledeće sezone onaj klub čiji stadion ne poseduje reflektore neće moći igrati u Super ligi”, rekao je Karadžić, koji je ponosan i na činjenicu da je Srbija po rejtingu četvrta u svijetu kada su u pitanju omladinske reprezentacije.

Najteže radno mjesto

Kaže i da kao predsjednik FSS ima jedno od najtežih radnih mjesta u Srbiji.

„Biti predsednikom FSS najteže je radno mesto u Srbiji, posle vašeg, rekao sam nekim našim političarima koje moram da ispoštujem. U sastavu FSS je 160 saveza, 2.200 klubova i sijaset nerešnih problema. Za sve ste odgovorni i svuda vas prozivaju. Viču ‘Tole lopove’ čim je neki penal prosuđen ili odluka koja im se ne sviđa. Međutim, fudbal je moja partija, druge nemam”, istakao je Karadžić, sumiravši: „Znam da nisam lopov i kriminalac. Moja parola je nisi se trebao roditi ako nećeš iza sebe nešto ostaviti. Imam sređenu situaciju u firmi i porodici, a u fudbalu želim ostaviti nešto iza sebe. U šest godina uradili smo više nego fudbalska Srbija u zadnjih 50 godina.”

AA

tačno.net
Autor/ica 16.4.2014. u 08:06